Autor Tema: Filter kabine  (Pročitano 5117 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži m@c|-|oRZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 5
Filter kabine
« poslato: 21. Feb, 2017. 09:25 »
Spremam se za drugi "mali" servis otkako sam kupio Oktaviju, pa se nešto razmišljam...

(uvek ispadne neka glupost kad počnem da razmišljam)
 hearcut
Prethodnu zamenu ulja i filtera sam uradio odmah po kupovini auta (28/09/2016) i od tada sam prešao nekih 11.500 km.

Ne nameravam da pravim kompromise sa filterom goriva i ulja (nikad nisam), ali se pitam da li je obavezna zamena filtera kabine i/ili filtera vazduha nakon 5 meseci?

Nisu neke pare, slažem se, ali prosto imam sumnju u neophodnost ove zamene - pre svega filtera kabine.

Šta vi mislite?
  • Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG

Van mreže ugi85

Odg: Filter kabine
« Odgovor #1 poslato: 21. Feb, 2017. 10:12 »
U servisnoj knjizici pise da se filteri goriva, vazduha i polena ne menjaju na svakom servisu vec na odredjenoj kilometrazi tipa 50 000km (ovo bih morao da proverim). Drugim recima, nema potrebe menjati filter polena dva ili vise puta godisnje ali je svakako pozeljno da se isti istrese od nakupljene prljavstine par puta u godini.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže mtesic

« Odgovor #2 poslato: 21. Feb, 2017. 10:22 »
Fiter kabine sprečava da sitne nečistoće, delići osušenog lišća, polen i sl, ulazi u prostor u kome se vozite ti i tvoji saputnici. Filter vazduha motora od istog štiti motor. Nema potrebe na tome štedeti, tim pre što se tim filterima lako pristupa i da sami nisu skupi. Takođe, nema potrebe to ostavljati serviserima (za koje najčešće ne znaš ni da li su tri promenili filter, da li su ti ga samo produvali, ili ga se nisu ni dotakli).

Predlažem da pogledaš par tutorijala sa YT za tvoj auto, pa da skineš (za početak) filter kabine. Videćeš u kakvom je stanju. Nikada nije zgore da ga isteseš i izduvaš i takvog ga vratiš (to ja činim na svakih par meseci, videćeš da se tamo zadržavaju i krupnije nečistoće - nema potrebe da tamo čekaju zamenu samog filtera), a primetićeš kada filter posivi - tada ćeš i sam poželeti da ga promeniš. U principu, OK je menjati ga jednom u godinu dana. Moj filter motora je skoro uvek vizuelno skroz čist, ali ga iz navedenih razloga menjam jednom godišnje.
  • Vozi: Fabijica MK1 1,2 htp :-)

Van mreže dexterslab011

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 9
  • Da sam Sejn...
« Odgovor #3 poslato: 21. Feb, 2017. 10:55 »
Moja Dacia fabricki u opste nije ima filter kabine, ja sam ga ugradio naknadno. I menjam od tada filtere na svakom malom servisu. Rinitis, upala sinusa, bronhijalna astma...ma svasta me mori kad nije sve ok....zato bas pazim na klimu u stanu i kanc. i na filtere...moj ti je savet da menjas redovno, ne zbog nekih uputdtava, nego zbog prevencije...
  • Vozi: Skoda Fabia 1.0 2016

Na mreži m@c|-|oRZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 5
« Odgovor #4 poslato: 21. Feb, 2017. 15:48 »
Hvala na komentarima.

Za sledeći servis sam naručio sva 4 filtera. Ide proleće, polen i druge ubice pa ću zameniti i onaj u kabini. Za sledeću jesen/zimu ću proceniti.

Čak i ako cena filtera nije nešto previsoka, imam u vidu da ću servise raditi 3 puta godišnje, pa ako može da se uštedi na jednom (ili dva), bude za par piva i krilca pride.
:)
  • Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG

Van mreže ugi85

« Odgovor #5 poslato: 21. Feb, 2017. 17:15 »
U servisnoj knjizi pise da se polen filter menja na svakih 30 000km, a filter vazduha na svakih 60 000km uz ciscenje kucista. Ja menjam sve filtere na 10 000km iako Skoda  tvrdi da to nije neophodno. Pored toga, par puta godisnje istresem prasinu iz oba filtera, a filter polena naspricam asepsolom i jednom godisnje uradim dezinfekciju klime penom. Od majstora sam cuo da pojedinci menjaju filter ulja svake druge godine iako ulje menjaju svake sto nije njegova preporuka ali ljudi ipak insistiraju.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #6 poslato: 21. Feb, 2017. 17:26 »
Ja na svakom servisu menjam sve filtere, kao što si rekao nisu neke pare. I obavezno uzmi filter sa aktivnim ugljem.
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže Marjanke

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 14
« Odgovor #7 poslato: 22. Feb, 2017. 00:01 »
Kakav je taj sa aktivnim ugljem, u cemu je tehnicka razlika?

Послато са Lenovo A6020a46  

Van mreže dexterslab011

• Laurin&Klement
  • Da sam Sejn...
« Odgovor #8 poslato: 22. Feb, 2017. 03:45 »
Sad ti pisem kao laik, iz nekog svog ugla, pa mozda gresim. Obican filter kabine ti je od papira i on samo fizicki zaustavlja necistoce, tako da fakticki on radi pasivnu filtraciju. Aktivni ugalj u sustini deluje kao neka vrsta sterilizatora, tako da po logici stvari on treba da dodatno precisti cestice vazduha koje ulaze u auto i iz njih uklni stetne susptance, sto bi bila neka vrsta aktivne filtracije. Dajem ti primer iz obuke u prezivljavanju koju sam svojevremeno imao: Ako uzmes vodu iz potoka i u svoju carapu stavis aktivni ugalj, carapa ce zadrzati sljunak, otpatke, necistoce, dok ce aktivni ugalj neutralisati nezeljene mikroorganizme. To je bar teorija. Tako da nije od goreg kupiti filter sa aktivnim ugljem. Nije neka razlika drasticna u ceni.

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #9 poslato: 22. Feb, 2017. 20:43 »
Kakav je taj sa aktivnim ugljem, u cemu je tehnicka razlika?

Послато са Lenovo A6020a46  

Kolega dexterslab011 je sve lepo objasnio. Običan polen filter zadržava polen i prašinu a aktivni ugalj sve to plus neke štetne materije...
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže Marjanke

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 14
« Odgovor #10 poslato: 23. Feb, 2017. 00:22 »
E jbg, ja vec kupio ovaj obican mann-ov precistac ili filter...
Hvala u svakom slucaju na opsirnijem odgovoru, zamenicu ga kad malo dotraje

Van mreže Peja

« Odgovor #11 poslato: 23. Feb, 2017. 08:57 »
Sve za aktivni ugalj stoji. Medjutim, da li ste pogledali koliko ima aktivnog uglja na/u filtrirajucem papiru?
Ima ga malo, koliko da se u specifikaicji napise da ima. Meni to izgleda sasvim neuverljivo za bilo kakvo ozbiljno filtriranje bilo cega osim necistoca u vidu prasine, polena... cestica.
Za preciscavanja hemijskih isparenja bicu uveren tek kada pronadjem podatak od proizvodjaca.
Opet kazem, sve prednopsti filtera sa aktivnim ugljem postoje, ali opet treba tu malo vise materijala za ozbiljno filtriranje.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže dexterslab011

• Laurin&Klement
  • Da sam Sejn...
« Odgovor #12 poslato: 23. Feb, 2017. 16:49 »
Pa pazi, zastitne maske M1 i M2, koje se koriste u nasoj vojsci, policiji i dr. imaju ukupnu tezinu oko 500gr i sluze za maksimalno filtriranje izuzetno stetnih gasova u trajanju do 24H. U tom smislu, opet po mojoj logici (ne nuzno tacnoj), kad oduzmes tezinu gume, stakla, kucista cedila i ostalih sastojaka filtera, mislim da ostane jako mala gramaza aktivnog uglja u samom filteru cedila. Aktivni ugalj ima izuzetno veliku sposobnost absorbovanja, tako da mislim da i ne treba da bude neka velika kolicina aktivnog uglja za neku "pausalnu" filtraciju...tako da bi jedan sloj u miligramima odradio posao na nekom osnovnim nivou. U svakom slucaju ne bi zastitio u opustenoj voznji ulicama Cernobilja, ali mislim da bi zavrsio posao za svakodnevnu voznju. A iskreno nikada nisam obratio paznju na specifikaciju proizvodjaca na kutijama filtera, jer i da procitam ne bih znao da protumacim koliko cega je dovoljno za uspesan rad.

Van mreže Peja

« Odgovor #13 poslato: 23. Feb, 2017. 18:40 »
I sa tom maskom se ne dise bas lako, a kroz ovaj filter vazduh samo pitchi.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže bugarin

Filter kabine
« Odgovor #14 poslato: 23. Feb, 2017. 19:45 »
M1 ima 900 grama, ali veci deo otpada na limeno kuciste filtera :)

Ko nije imao obuku pod maskom ne zna sta je muka :)))))
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD