Autor Tema: Čišćenje Interkulera (TDI 74kW)  (Pročitano 2746 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže 2 BusyZapočeo temu

Čišćenje Interkulera (TDI 74kW)
« poslato: 11. Mar, 2017. 04:23 »
U pitanju je moja Fabia.Imam dilemu da li da teram majstora da pogleda očisti rezervoar Interkulera.S obzirom da auto ima preko 400kkm da li bi bilo poželjno ili to može da sačeka.
Nemam nikakve simptome "kašlja i kijanja" motora, sve je u normali sem što svetli "check engine" i greška EGR.
Da li zaprljan IC može izazvati neki lom,npr.iberturu?
Hvala.

Sony Xperia Z3

Van mreže -nebojsa-

Odg: Čišćenje Interkulera (TDI 74kW)
« Odgovor #1 poslato: 11. Mar, 2017. 08:08 »
Interkuler na Fabiji je ispod desnog fara, da bi prisao gornjem crevu verovatno moras da skines far, a za donje podkrilo.Mislim na prostor za skidanje selni sa creva.
Ulja unutra verovatno ima, ali ako motor (ili turbina) ne trosi ulje (ili ne trosi puno ulja) verovatno je mala kolicina u pitanju, verovatno nedovoljna za problem.
Nije bas sve u normali ako imas Check.Ako znas da je EGR u pitanju onda ok, uslovno receno.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže ugi85

« Odgovor #2 poslato: 11. Mar, 2017. 08:28 »
Obzirom na to gde je smesten, skidanje interkulera je prava muka dok je ciscenje jednostavno mada nisam siguran koliko ces dobiti njegovim ciscenjem ako u njemu nema ulja. U tvom slucaju je veca briga greska EGR-a jer ukoliko je bas prljav auto ce lose raditi na niskim obrtajima. Prvo ce lose ubrzavati, a onda na scenu nastupa gusenje i trokiranje. Ukoliko cistis interkuler ocisti i EGR i usisnu granu jer jedno bez drugog nema smisla.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže 2 BusyZapočeo temu

« Odgovor #3 poslato: 11. Mar, 2017. 17:27 »
EGR greška se pojavljuje i piše da je isti pokvaren. Inače,gledali smo ga, čist je i suv.I tako unazad 5 godina.
U ponedeljak vozim na zamenu ulja i filtera,pa ću videti bliže sa majstorom.
Od zamene do zamene prešao skoro 9000 i potrošio 700ml ulja,tako da će Interkuler sačekati sa čišćenjem.
Hvala na savetima!

Sony Xperia Z3