Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA forumi
»
Kupujem Tražim: Škodu Delove Opremu
»
Savet kupovina - Octavia Nova ili neka od polovnih sa oglasa
Strana:
1
2
»
Dole
Autor
Tema: Savet kupovina - Octavia Nova ili neka od polovnih sa oglasa (Pročitano 2789 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
crashbg
Test Drive
Like ukupno: 0
L&K ugled:
0
Savet kupovina - Octavia Nova ili neka od polovnih sa oglasa
«
poslato:
11. Mar, 2017. 12:05 »
Poštovanje svima,
trebala bi mi mala pomoć oko izbora automobila. Već duže vreme planiram da kupim auto i kako se sajam automobila bliži trebao bi doneti odluku, nov ili veoma malo korišćen auto. U oglasima se ovih dana pojavljuju zanimljive ponude ali nemam neko iskustvo oko vrednovanja polovih automobila pa mi tu treba savet.
Opcije:
- Nova karavan oktavija od oko 25k €
- ili nešto polovno, malo korišćeno ali u visokoj opremi
Šta sam našao aktuelno a zanimljivo u oglasima pa me zanima vaše mišljenje oko specifikacija motora, dodatne opreme i ponajviše cene:
https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9631077/skoda-octavia-scout
https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9694829/skoda-octavia-combi-rs
https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9764028/skoda-octavia-scaut-4x4
Pozdrav,
Milan
ugi85
Laurin&Klement
Like ukupno: 4
L&K ugled:
53
Odg: Savet kupovina - Octavia Nova ili neka od polovnih sa oglasa
«
Odgovor #1 poslato:
11. Mar, 2017. 12:32 »
Pre svega srecno u kupovini
Pre kupovine moras definitivno odrediti da li zelis dizelasa ili benzinca. Za novac koji planiras da potrosis ja uopste ne bih vagao izmedju polovnog i novog vozila vec bih bez razmisljanja kupio novi pa makar imao slabiji paket opreme jer los vozac i nov auto moze veoma brzo da upropasti, a garancija od 4 godine za nov auto daje neki mir. Treci oglas mi je cudan jer sto bi neko prodavao auto koji je presao samo 400km
Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance
crashbg
Test Drive
L&K ugled:
0
«
Odgovor #2 poslato:
11. Mar, 2017. 12:50 »
Više sam za benzin i po mogućstvu 4x4 oko 150HP. Takođe pitanje da li ima razlike između Scouta, VRSa i običnog karavana u istoj specifikaciji motora osim visine?
klisko
Laurin&Klement
Like ukupno: 12
L&K ugled:
30
«
Odgovor #3 poslato:
11. Mar, 2017. 13:37 »
Benzinac 4x4 imaš samo 1.8 TSI od 180 konja sa DSG menjačem. U Style opremi za 25K, a Scout je preko 26k ali verovatno može da se spusti cena. Jedini RS koji ima 4x4 je dizel.
edit: osim u opremi, Scout ima veće gume (225/50R17 što je 4% veće od 205/55R16 na standardnoj). Možda zbog ovoga ima nešto drugačije prenosne odnose, a možda i samo laže brzinomer
«
Poslednja izmena: 11. Mar, 2017. 13:44 klisko
»
Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019
mlax
Laurin&Klement
Like ukupno: 2
L&K ugled:
11
«
Odgovor #4 poslato:
11. Mar, 2017. 13:58 »
Na osnovu mog iskustva najvise se isplati kupiti nov, mada ima izuzetaka od tog pravila. Generalno, ljudi veoma visoko cene malo stare automobile (2-3 godine), neretko su i skuplji nego novi. Obavezno uzmi u obzir da ove cene koje su date u cenovniku u direktnoj pogodbi sa dilerom mogu da idu znacajno dole, posebno kod skupljih primeraka kao sto je kod tebe slucaj
Vozi: Superb 2.0tdi 2020
batke
Laurin&Klement
Like ukupno: 1
L&K ugled:
23
«
Odgovor #5 poslato:
11. Mar, 2017. 14:28 »
Kao što rekoše kolege prvo izaberi dizel ili benzin. Koliko prelaziš godišnje, isplati li se dizel. Voziš li pretežno po gradu ili si mahom na putu. Sve to su neki inputi koje sam treba da odrediš pri kupovini. Ili si možda neko ko kupuje auto da bi u njemu uživao, da je bezbedan, da ide dobro, a ostale stvari su ti možda u drugom planu.
Ono što još treba da znaš je da ako kupuješ nov auto čim ga isteraš iz salona izgubio si na njemu minimum 10%. U narednih par godina ta amortizacija je prilično velika tako da nakon tri godine možeš da računaš da si izgubio oko 25% od vrednosti novog vozila. Iz tog razloga ljudi mahom idu na varijantu malo korišćenog polovnog. Nemoj da misliš da te nagovaram da kupiš polovni samo iznosim neke činjenice. Ja sam recimo kupio nov i uvek idem sa varijantom staro za novo kod svog dilera koji mi zbog toga daje najbolje uslove.
Sa druge strane kupovinom novog vozila, ti si prvi vlasnik i razrađuješ i održavaš auto onako kako tebi odgovara, poznaješ svaku sitnicu i od starta si u garantnom roku.
U svakom slučaju srećna kupovina, i dobro došao u klub. Ovi gore automobili zaslužuju pažnju jer su top modeli...
Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"
klisko
Laurin&Klement
L&K ugled:
30
«
Odgovor #6 poslato:
11. Mar, 2017. 14:48 »
Nov ili polovan zavisi i od kilometraže. Ne isplati se kupovati nov za manje od 10 k godišnje (pa čak i više). Ali merak nema cenu
crashbg
Test Drive
L&K ugled:
0
«
Odgovor #7 poslato:
11. Mar, 2017. 16:13 »
Godišnje prelazim između 10k i 15/17k zavisi gde putujemo na godišnje. Kako su nam deca mala 4 i 1 godina svakako nam treba veći auto a siguran sam da ćemo i više putovati kolima. Dizel ili benzin, ovde mi nije toliko bitna isplativost već više sigurnost rada, manje održavanja i prefinjenost tj. tišina. Za ovo mi je par znalaca preporučilo turbo benzinske motore. Što se tiče opreme volim da ima dodanu sigurnost (dodatni AB) i obavezno panorama krov ostalale prefinjenosti nisu toliko bitne. Opet iz zahteva sigurnosti želim 4x4 a svakako putovanja na zimovanje će biti lakše.
Koliko mogu da očekujem da cene iz kataloga idu dole evo npr.
Octavia Combi FL Style 1,8 TSI 4x4 132 kW/180 ks DSG:
Auto Čačak:
27.672 €
Alpros:
25.728 €
Pozdrav,
Milan
klisko
Laurin&Klement
L&K ugled:
30
«
Odgovor #8 poslato:
11. Mar, 2017. 17:11 »
Mislim da je benzinac bolji za te potrebe (tišina, i ne prevelika kilometraža). Cene iz Alprosa važe i u AČ, samo su oni neažurni sa sajtom (a i vole da prikažu veliki popust kada rade flotnu prodaju). Drugi forumaši će ti preneti iskustva u pregovaranju, ali rekao bih da i te cene mogu dole, ali tako što uzmeš dodatnu opremu koju dobiješ sa dobrim popustom. Recimo da te zanima ovo,
metalik boja 400
panorama 1000
Vazdušne zavese, prednji i zadnji bočni airbagovi 300
Airbag za kolena vozača 250
Crew protect assistant - proaktivna zaštita za vozača i suvozača 150
U zbiru je ta oprema preko 2000 evra, a verovatno možeš da je dobiješ za ~ 1000 (malo više ili manje, zavisi kakav si pregovarač).
Pošto ide sajam, nadajmo se da će biti još nekih akcija.
mlax
Laurin&Klement
Like ukupno: 2
L&K ugled:
11
«
Odgovor #9 poslato:
11. Mar, 2017. 18:58 »
Citat: batke 11. Mar, 2017. 14:28
nakon tri godine možeš da računaš da si izgubio oko 25%
Nazalost vecina prodavaca ovo smatra tacnim, ali ne verujem da oni ikada ostvare tu cenu. Zao mi je sto nikakao da se nakanim i otvorim temu o proceni polovnih automobila po strucnoj metodologiji sudskih vestaka ali ona odprilike ide ovako:
25% gubitka na ceni posle 1 godine
50% gubitka na ceni posle 4 godine
Smatra se da je prosecna km na godisnjem nivou oko 20.000-25.000 km. Naravno ovde ide jos mnogo parametara, zato se i radi komplikovana racunica kod procene: trazenost konkretnog automobila na trzistu polovnjaka, nivo opreme, razlika od prosecne km itd. da sad ne nabrajam
Vozi: Superb 2.0tdi 2020
crashbg
Test Drive
L&K ugled:
0
«
Odgovor #10 poslato:
15. Mar, 2017. 15:41 »
Šta bi ste rekli o ovoj konkretnoj ponudi?
https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9694829/skoda-octavia-combi-rs
Pozdrav
marko nis
Laurin&Klement
Like ukupno: 15
L&K ugled:
9
Skoda Fabia VRS
«
Odgovor #11 poslato:
15. Mar, 2017. 16:32 »
Bas je dobra ta Oktavia ima lepu opremu i lepo kosta ali je prelep taj RS
Vozi: Skoda fabia vrs mk1
nebojsar
Laurin&Klement
Like ukupno: 1
L&K ugled:
14
«
Odgovor #12 poslato:
15. Mar, 2017. 16:50 »
Iskreno sa tvojim budzetom ja uopste ne bih razmisljao o oktaviji. Pre bih razmisljao o Superbu. Imas akcijski ambition model koji ima dosta opreme od 23.5k na koji mozes da dodas jos par stvari koje ti odgovaraju i imas idealan auto do 25k. Kada budes prodavao imaces odlicnu rezidualnu vrednost.
Ako bas mora oktavija onda 1.4 tsi. 4x4 ti je potpuno nepotreban jer je auto tezi, vise trosi i jos jedna potencijalna stavka koja kada se pokvari nije bas jevtina. Da uzimas crossover ili SUV mozda i uzeti, ovako po meni nepotrebno jer ni jedna oktavija nije pravi terenac.
Ovaj vrs ti trosi 10+ po gradu plus po meni mnogo konja za samo prednji pogon (vozio sam superb 2.0tsi). Cenu ne bih diskutovao, to je auto koji ulazi vec u 4 godinu koriscenja a covek trazi 85% vrednosti tog vozila kada je bilo novo. Po meni je to totalno nerealno, da je bmw pa i nekako.
Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI
ugi85
Laurin&Klement
Like ukupno: 4
L&K ugled:
53
«
Odgovor #13 poslato:
15. Mar, 2017. 17:31 »
Delim Nebojsino misljenje, auto sa oglasa je u odlicnom stanju ali takav nov kosta oko 5000e vise pri cemu mozes da se cenkas a da ne pominjem personalizaciju vozila u vidu opreme i boje. Snagu motora, koja ti treba, mozes samo ti odrediti pa ne bih ulazio u tu temu ali napominjem da imas budzet novog vozila, ide sajam kad daju dobre popuste, vredi razmisliti.
Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance
crashbg
Test Drive
L&K ugled:
0
«
Odgovor #14 poslato:
15. Mar, 2017. 19:25 »
Superb mi je prevelik, zaista nemam potrebu za tolikim autom. Oktavija mi je nekako taman za moje potrebe (4oročlana porodica). Možda sam ovde subjektivan jer sam predhodno vozio O3, combi, 110ks. Sada bih uzeo nešto jače u boljoj opremi sa ciljem da ostane u porodici
Odluka je pala, čekam sajam
Ako imate još neki savet oko izbora, opreme i pregovaranja pišite.
Strana:
1
2
»
Gore