Autor Tema: Zvučnici pojačalo zvuk sta kako gde  (Pročitano 1380 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže marko nisZapočeo temu

Zvučnici pojačalo zvuk sta kako gde
« poslato: 11. Mar, 2017. 17:03 »
Pozdrav kolege,

Imam radio uredjaj Pioneer deh 80 prs i fabričke zvučnike u njemu. Planiram da nadogradim zvuk i zvučnike napred i pozadi, hoću da mi sistem bude activan a ne pasivan. Treba mi i pojačalo . Auto je Škoda Fabia Mk1 combi 2007 . Muzika koju slusam je uglavnom Techno , poneki jazz , hip hop

Moji planovi su:

Uzeo sam zvučnike za pozadi:

Focal PC100

Za napred mi je plan:

Hertz HSK 165       
Hertz MLK 165.3 LEGEND ,novije generacije od prvog i duplo skuplji
Ta dva su mi favoriti

Gledao sam još i zvučnike:
FOCAL PS 165FX EXPERT
DLS RC6.2

Intersuje me koja dubina zvučnika je za Skodu Fabiu mk1 u prednjim vratima , negde na briskoda procitao 69mm, ovi Herty su 79 mm prvi i 84 mm drugi?

Pojačala koja sam gledao su:

Audison  Voce 4 kanal
Dls cc-44

Interesuju me i kablovi za ceo sistem što kvalitetniji , gledao ove
http://www.connection.eu/

Znate li koje folije ili gume se koriste za dihtovanje prednjih vrata kada se zvučnik namontira da bi to radilo kako treba?

Interesuju me preporuke ljudi koji su ugradjivali bolji zvuk u autu , koje zvucnike, pojačala, kablove su uzimali . Ako nisu to sami radili gde su radili i sve vezano za audio opremu i zvuk.

Ovo je sve skupa oprema i komentari tipa skupo je , možeš kupiti i jeftinije ili šta će ti to su suvišni  8)

• Vozi: Skoda fabia vrs mk1

Van mreže ugi85

Odg: Zvučnici pojačalo zvuk sta kako gde
« Odgovor #1 poslato: 11. Mar, 2017. 18:21 »
Ne mogu ti pomoci oko odabira komponenti jer nemam iskustva sa audio opremom. Mozda na forumu ima clanova koji su radili nesto na ovom polju ali ti ipak predlazem da se raspitas na nekom usko specijalizovanom forumu jer ima vise faktora koje treba ukalkulisati. Medjutim, mogu ti dati neki savet vezan za napajanje vozila. Naime, klasican radio sa parom "obicnih" zvucnika i nije neki potrosac struje ali se situacija menja kad se ugradi nekoliko jacih zvucnika i kako se jacina zvuka pojacava. Nisam siguran kolika ce biti ukupna snaga sistema koji planiras da ugradis ali ako nisi planirao tome da posvetis paznju imaces gadan problem.
Alternator od 90A na leru isporucuje nekih 15-16A sto je premalo i za osnovne potrosace, a kad se u pricu ubaci audio sistem od par stotina vati stvari se ozbiljno komplikuju. Primera radi, samo upaljena svetla povlace izmedju 10-12A, servo pumpa povlaci cak 50A i bez ovih potrosaca se ne moze a ima ih jos (klima, brisaci...). Ukoliko se u sve to ubaci audio sistem koji bi trosio najmanje 200W to bi bilo dodatnih 15A opterecenja na alternatoru. Recimo da alternator isporucuje 15A, a potrosaci zahtevaju od 40A do 100A, razlika se povlaci iz akumulatora sto znaci da ce se on vrlo brzo prazniti u voznji velikom strujom sto dovodi do toga da ce brzo biti za reciklazu. Osim akumulatora, u jednom trenutku ce stradati i alternator jer nije projektovan za ovakvu potrosnju. Na srecu postoji nekoliko resenja za ovaj problem ali sve je to dodatni trosak koji moras da ukalkulises ukoliko ne zelis da ti auto ostavi na putu.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže marko nisZapočeo temu

« Odgovor #2 poslato: 11. Mar, 2017. 18:26 »
Hvala Ugi 85 na savetu za potrosnju i struju  bravo2 . Pazicu na sve komponente i napajanje kada to ugradjujem a pitacu i na specijalizovanim forumima i citam vec neke strane nego reko da pitam i ovde mozda ima nelih ljubitelja zvuka
  • Vozi: Skoda fabia vrs mk1

Van mreže Bobi

« Odgovor #3 poslato: 11. Mar, 2017. 20:12 »
slažem se sa Ugi-jem,potrošnja struje je nešto što sputava ovaj audio sistem da radi kvalitetni. pojačalo od 250 W u bridge modu ( Mosfet pojačalo vezano u mono modu da ganja subwoofer) vuče celih 30 Ampera.Da bi to funkcionisalo i kad je na leru i kad se popale ostali potrošači moraćeš da dogradiš i kondenzator od min 1Farada (oko 60€) da potpomogne stabilno napajanje pojačala da ne dodje do crkavanja akumulatora...
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

Van mreže ugi85

« Odgovor #4 poslato: 11. Mar, 2017. 21:11 »
Sve zavisi od koriscenja audio sistema ali i sa ovim ogromnim kondenzatorom akumulator ce trpeti neminovno zlostavljanje jer treba naupiniti i taj kondenzator.
Jedno od poboljsanja je zamena alternatora jacim ali se ne sme preterivati jer ce "gusiti" motor. Ne bih da te plasim ali ukoliko bas cesto planiras da slusas glasnu muziku, akumulator ce znatno brze otici na reciklazu nego sto bi bez audio sistema, pogotovu ako neko nestrucan montira kondenzator i pojacavac. Najjednostavnije receno, to je neminovno.
Da je kod Skode akumulator u gepeku definitivno bih ti preporucio zamenu akumulatora sa AGM akumulatorom jer je on pogodniji za ovu primenu. Nazalost, u ovom slucaju to u najbolju ruku moze biti uslovna preporuka kada se sve cinjenice stave na papir.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance