Autor Tema: Rešenje za EA189 problem, servisna akcija  (Pročitano 6206 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže slobodanalexZapočeo temu

Rešenje za EA189 problem, servisna akcija
« poslato: 10. Apr, 2017. 20:10 »
Da li je neko odradio servisnu akciju vezanu za ovaj problem? Ja sam danas otišao u Skoda servis da ih pitam vezano za tu akciju, a oni su mi rekli da je bolje da to ne radim, pošto mogu imati samo probleme sa motorom, a ne može se posle update-a vratiti stari software i da je bolje da potpišem da nisam saglasan i da ostavim tako.
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže Karlheinz

Odg: Rešenje za EA189 problem, servisna akcija
« Odgovor #1 poslato: 11. Apr, 2017. 09:07 »
U kom servisu si dobio taj savet?

Sent from my 6043D  

• Vozi: Yeti

Van mreže Peja

« Odgovor #2 poslato: 11. Apr, 2017. 09:17 »
Bas pitah drugara, kome je update odradjen na 2.0 tdi motoru. Za prethodnih skoro godinu dana nije imao problema.
Ovde u AT jos nisam cuo da je akcija krenula, niti se nesto prica javno o tome, pitacu u Skoda servisu.

Zestoko su me zeznuli na planu cipovanja, koje odlazem do servisne akcija... a izgleda da ce auto otputovati od mene bez cipovanja.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

« Odgovor #3 poslato: 11. Apr, 2017. 09:23 »
U kom servisu si dobio taj savet?
U Intersremu u NS. Ne znam sad sta da radim. Dal da insistiram da urade akciju ili da ostavim kao sto mi "savetuju".

Na mreži hakkler

« Odgovor #4 poslato: 11. Apr, 2017. 10:18 »
Na 2.0 tdi.u DA 140,150ks..nema nekih promjena..dok na 2.0 tdi.u od 110ks i 1.6tdi.u NE !!
Izbjegavati update softwera ako je moguće..koliko sam pročitao iskustva korisnika sa stranih foruma.
Čemu općenito prčkati po softweru od motora ako je korisnik zadovoljan? Zadovoljiti "zelene"?

« Odgovor #5 poslato: 11. Apr, 2017. 18:38 »
I u drugom ovlascenom servisu su mi rekli da je bolje da ne radim servisnu akciju vezanu za zagadjenje. Jel se njima to ne radi ili stvarno moze biti nekih problema?

Van mreže ugi85

« Odgovor #6 poslato: 11. Apr, 2017. 18:50 »
Cinjenica je da bi morali da rade za dzabe sto im nikako ne ide u prilog ali, iskreno receno, mislim da rade u tvom interesu. U nekom od prethodnih postova u ovoj temi sam naveo kako smatram da je resavanje ovog problema softverskim putem nemoguce bez gubitka performansi vozila ili povecanjem potrosnje goriva sto jos uvek tvrdim.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

« Odgovor #7 poslato: 11. Apr, 2017. 19:06 »
Onda da ih poslusam i da nista ne diram. Ako je neko odradio ovu servisnu akciju na 2.0 tdi neka javi jel ima neke razlike u radu, performansama i potrosnji.

Van mreže -nebojsa-

« Odgovor #8 poslato: 11. Apr, 2017. 20:51 »
Ne rade za dzabe, fabrika placa servisne kampanje tj.opozive.
Verovatno da su vec imali problema sa vozilima nakon "update"-a, pa im se zbog potencijalnih problema ne radi.
Ja sam imao slucaj (na vozilu jednog drugog brenda) da nakon reprogramiranja stranka tvrdi da je auto vise "lenj" i da malo vise trosi.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže Peja

« Odgovor #9 poslato: 11. Apr, 2017. 21:38 »
Pitah drugara, cini mu se da njegov 2.0 tdi bolje vuce a manje trosi nego pre update SW.
Takav utisak imaju i njegove kolege sa sluzbenim autima.

Sto se tice 1.6 tdi, svi Caddy koje imaju u firmi su morali po ugradnji sita ispred protokomera i promene SW da idu jos jednom u servis jer im se palila neka lampica (raspitace se koja).

Kao kompenzaciju za skandal dobili su dva mala servisa. Jedan prilikom update SW i drugi za 2 godine.

Van mreže nkteam

« Odgovor #10 poslato: 11. Apr, 2017. 23:18 »
Pitah drugara, cini mu se da njegov 2.0 tdi bolje vuce a manje trosi nego pre update SW.

Ovo nije moguce, jer da jeste napravili bi to tako odmah u startu.

Jako uprosteno, radi se po podesavanju "radnih tacaka" motora, a u stvari se pravi trade-off izmedju tri stvari: snage sa jedne strane, potrosnje sa druge strane i NOx emisije sa trece. Naravno svi zelimo povecanje snage, svi zelimo sto manju potrosnju, ali propisi ogranicavaju kolicinu NOx koju je moguce izbaciti. Setovanjem motora tako da se dozvoli veca kolicina NOx na izduvu VW je dobio siri opseg mogucnosti za balansiranje izmedju snage i potrosnje, tj. moze da "izvuce" malo vecu snagu ili malo smanji potrosnju. E sad, nakon skandala je to moralo da se koriguje i smanjen je NOx, a obzirom da je motor i sama tehnologija u njemu ostala ista, morao je da se pravi novi balans koji je nosio malo manju snagu ili malo vecu potrosnju ili cak neku kombinaciju ta dva. Povecanje snage i smanjivanje potrosnje kao rezultat smanjivanja NOx sigurno nije moglo da se desi.
  • Vozi: Octavia 2.0tdi Style 2016

Van mreže nidza

« Odgovor #11 poslato: 11. Apr, 2017. 23:42 »
Potpuno se slažem. Smanjenje NOx je moguće samo uz posebne filtre i ureu. Pošto to nije ugrađivano, softver može samo da poveća CO2 i potrošnju.

Trgovina je prosta NOx vs CO2+potrošnja. Jedno se smanjuje drugo povećava.

Ja na svom autu to ne bih radio jer performanse moraju da odu dole. Nema magije, stvar je vrlo prosta.

Sent from my SM-N9005  

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Peja

« Odgovor #12 poslato: 12. Apr, 2017. 04:50 »
Sto bi se reklo, priznajem da nisam expert kao vi a i moguce je da je sve u  subjektivnom dojmu.

Van mreže ugi85

« Odgovor #13 poslato: 12. Apr, 2017. 07:23 »
Ne rade za dzabe, fabrika placa servisne kampanje tj.opozive.

U tom slucaju se izvinjavam radnicima u ovlascenim servisima, znam da ih ima na forumu. Tek sad vidim da je ovo nova tema, a ne stara na koju se pozivam. Uglavnom, nkteam i nidza su podobnije objasnili razloge koje apsolutno podrzavam.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže Peja

« Odgovor #14 poslato: 12. Apr, 2017. 08:44 »
Nikad nista nije crno-belo.

Jednu stvar ste zaboravili, uredjaj za prevaru je pravljen za USA trziste gde su limiti dosta nizi od evropskih. Softver za ECU je bio isti za sva trzista kako bi se prevara provukla.

Kod 2.0 tdi je bilo sasvim dovoljno (verovatno) za EU trziste izbaciti deo softvera za maniupulaciju prilikom testa, jer bi test prosao uspesno i bez prevare, sto su i uradili. Ako su "preprogramirali" 2.0 tdi za potrebe EU trzista (ovaj "patch" se ne primenjuje n USA), ne vidim razlog zasto ne bi mozda motor malo prodisao.

Za 1.6 tdi je druga prica. To i sam VW prica od samog pocetka (ako mu je verovati).