Autor Tema: Ler gasa Škoda Felicia 1.9d  (Pročitano 1912 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže littlefinger001Započeo temu

• Registrovan
  • Ugled: 0
Ler gasa Škoda Felicia 1.9d
« poslato: 25. Jul, 2017. 01:22 »
Pozdrav,

ovako imam problem, ovaj 1.9d motor bi trebao pri radnoj temperaturi da radi ispod 1000 obrtaja, osim ako je hladan radi na više, eh ja imam problem što meni ler gas ne varira zavisno od temperature, što bi trebalo da radi preko ECU, zamjenio sam senzor temperature, misleći da šalje pogrešne podatke ECU ali samo je riješilo problem sa paljenjem kada je topao tj da upali grijače na kratko.. ima li neko prijedlog šta dalje uraditi kako bi se čok kontrolirao?
  • Vozi: Škoda Felicia 1.9D, 2000

Van mreže mkmelektro

• Test Drive
  • *
  • Ugled: 2
Odg: Ler gasa Škoda Felicia 1.9d
« Odgovor #1 poslato: 19. Avg, 2017. 22:26 »
Pozdrav

Da li ti radi servo kocnica?
Auto sauh radi na vakuum i ECU ga aktivira preko elektroventila na desnoj strani motornog prostora, odmah pored EGR elektrovrntila (desni od  dva).
elektroventil potom otvori port i kroz aktuator pored lcas pumpe (vezani su crevom) povlaci klip koji povlaci sajlu koja je vezana za lucas pumpu preko poluge i tako obara broj obrtaja.
ja bih prvo proverio prvo krajnju tacku ( lucas pmpu)
Startuj motor i dok radi pritisni saljicu koja ide od aktuatora do poluge na pmpi (videces je , odmah ispod salje za gas).
Ako ti ne padnu obrtaji onda je naj verovatnije problem lucas pumpi :-( .
Ako padnu , super, proveri da li imas vakuum , onda da li elektroventil fnkcionise i na kraju pogledaj aktuator pored lucas pumpe. ako ti svi delovi sistema rade onda ti ECU ne daje napon elektroventilu.
E sad to je kompletno druga prica.
ECU ima tri "moda" :
 -mod 0 (pre paljenja , kontakt dat),
 -mod 1 (mod za zagrevanje) i
 -mod 2 (Radni rezim)

U modu 0 ECU meri temperaturu i na osnovu taga odredjue
-vreme trajanja rada grejaca (ako je senzor ostecen ili kablovi do njega ,ECU predpostavlja najnizu temperaturu i najduze vreme grejanja)
-da li ce motor startovati u modu 1 ili u modu 2
-meri i struju kroz grejace ( tako zna da blinka svetlo za grejace ako grejaci ne rade ili ne radi relej za iste )

Ako je motor hladan on startuje u modu 1 ne aktivira autosaugh samim timobrtaja u ler gasu ostaje isti i drzi ga tako dok senzor ne kaze da je temperatura skocila iznad granice ili dok ne prodje predfinisano vreme rada motora. Takodje u slucaju da je prisutan problem sa grejacima indikator na instrument tabli blinka dok je ECU u ovom modu.

Po ispunjenju uslova za prelazak u mod 2 ECU daje struju ka elektroventilu za autosauh broj obrtaja leru pada.

Proveri da li ti dolazi struja do konektora na elektroventilu tako sto ces vezani probnu lampu na konktor pazeci da ne prespojis kontakte jer ces najverovatnije sprziti izlaz iz ECU-a. Startuj motor i ledaj da li ce lampa zasvetleti. ako zasvetli ili je elektroventil ili je vakum.

Nadam se da sam ti pomogao.

• Vozi: Škoda Felicia 1,9D 2000