Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Modeli
»
FELICIA 1994-2001
»
Problem sa automat na anlaser na felicia
Dole
Autor
Tema: Problem sa automat na anlaser na felicia (Pročitano 4345 puta)
0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.
Filo
Laurin&Klement
Ugled: 15
Problem sa automat na anlaser na felicia
«
poslato:
22. Avg, 2017. 03:36 »
Imam jedan problem povezan sa automat na anlaser. Imeno, povremeno anlaser lose vergla, nekat vergla lepo, nekad vergla kao nesto da ga koci.
A isto tako primetio sam zvuk 'ck ck'' od neko rele i to dok samo vozim. Kada sam stao u mesto i pipao sa ruka, nista, nijedno rele ne vadi takav zvuk, samo kada se vozi. I isto tako dok vozim, cujem taj zvuk od rele, i kada cujem taj zvuk, gubim struja, trepkaju svetla, brisace rade, pa ne rade i tako dalje sa odredeni ostali potrosaci.
Pretrazivao sam po netu, po google, i nasao sam odgovor, problem da je u konektor na automatom i bingo, vidim da je i kod mene to uzrok zbog taj zvuk od rele, potocno labav je kontakt na automatom, pipao sam sa ruka ta zuta zica i to se desavalo, ck ck od rele, trepkaju svetla i tako dalje.
U cemu se radi ovaj problem sa automatom ? Ko je negova prava funkcija ? Zasto bi gubio struja na skoro svih potrosaci zbog labav kontakt na automat ?
Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995
ugi85
Laurin&Klement
Ugled: 53
Odg: Problem sa automat na anlaser na felicia
«
Odgovor #1 poslato:
22. Avg, 2017. 08:50 »
Automat povlaci zupcanik (bendiks) na zamajac elektromotora tj. anlasera. Anlaser ima relej i verovatno se povremeno ukljucuje.
Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance
Filo
Laurin&Klement
«
Odgovor #2 poslato:
22. Avg, 2017. 15:14 »
Gde se nalazi taj relej za anlaser ? Jedino rele preko ko prolaze struja za do automat je ono rele na tablu sa osigraca sa brojem 18 i to je rele koje daje taj ''ck ck'' zvuk
ugi85
Laurin&Klement
«
Odgovor #3 poslato:
22. Avg, 2017. 16:30 »
Neka vozila imaju relej za automat, a neka nemaju. Posto je Felicia starije vozilo i cujes caktanje releja pretpostavio sam da ga ima. Nisam upoznat sa elekto-instalacijom od Felicije i kad bih imao semu mogao bih vise da pomognem. Ukoliko je relej 18 povezan na automat onda je to relej automata.
Filo
Laurin&Klement
«
Odgovor #4 poslato:
22. Avg, 2017. 18:26 »
Evo sema na felicija. Od ''plus'' na tabla, prelazi preko to 18 rele, pa na brava, od brava na automat anlansera. Taj zvuik na catkanje, cuje se od ono rele sa brojem 18, napomenuo sam to u prosli post i postavio sam slika od tabla sa osiguraca.
Ovako sam proverio i rele kako na ovo video, i rele je ispravno
https://www.youtube.com/watch?v=ire7vyDqelg&t
slobodanalex
Laurin&Klement
Ugled: 38
«
Odgovor #5 poslato:
22. Avg, 2017. 18:40 »
Skini osigurac tablu i proveri stanje stampane ploce, kontakata na konektorima, relejima, osiguracima... Felicija je imala slican problem sa kontaktima kao i Favorit.
Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue
Filo
Laurin&Klement
«
Odgovor #6 poslato:
22. Avg, 2017. 18:45 »
Prosla tabla me zezala, izgubio sam pola struja i elektricar mi je iskasapio 2-3 zice kao bi mogao da imam brisace i svetla.
Kupio sam druga tabla, rasklopio sam je ocistio sam svih kontakte, sa kleste pritegnuo sam, sklopio i postavio ta tabla, usput povezao sam zice koj mi elektricar rasekao. Sada sve funkcionise preko dugme.
Moja tabla koja me zezala, i nea sam je rasklopio, tabla je bila u bolje stanje nego ova druga (ova druga je bila na skoro svih kontakte korodirana, ispali su mi prsti od ciscenje),
ali jedini problem na moja tabla za osigurace koja me zezala je bilo u kontaktima kod rele broj 18, bili su potemneti, istoto je bio i na rele broj 18, samo tamu je bilo najverojatno slabi kontakt
Sadasno rele broj 18 je od ova zamenska tabla koju sam ugradio.
Kako god, sada kontakte na tabla sa osiguraca su ciste i nisu labavi.
Problem je kako sto sam rekao, labav je kontakt kod automata, vidim to, hvatam sa ruka ta zuta zica i pomestujem je i tada cujem zvuk od rele, i u taj trenutak trepkaju svetla.
Znaci ja nasao sam problem, a to je labavi kontakt na automata.
I pitanje koje postavljam je zasto automat je uzrok da bi rele strakao i da gubim struja ? Koja je funkcija na automata nakon startovanja na motor ? To je pitanje koje zasad nemogu da shvatim
«
Poslednja izmena: 22. Avg, 2017. 18:50 Filo
»
slobodanalex
Laurin&Klement
«
Odgovor #7 poslato:
22. Avg, 2017. 19:03 »
Nakon startovanja motora automat nema nikakvu funkciju. A za ostalo ne znam kako da ti pomognem.
ugi85
Laurin&Klement
«
Odgovor #8 poslato:
22. Avg, 2017. 20:24 »
Tek sad vidim da sam u prvoj poruci napravio gresku. Naime, automat u sebi ima solenoid kroz koji kad protekne struja magnetnim poljem izvlaci bendiks u zamajac motora. Elektromotor (anlaser) "okrece motor" i u pocetku trosi ogromnu struju koja postepeno opada. Nakon sto se auto upali prekida se veza izmedju anlasera i motora pomocu slobodnog hoda. Zatim se prekida dovod struje solenoidu koji potom otpusta polugu i bendiks se vraca u anlaser.
Variranje napona kod tebe znaci da se ukljucuje jak potrosac kao npr. anlaser sto bi bilo moguce ukoliko relej aktivira automat. Medjutim, nema sanse da bendiks svaki put savrseno bez krcanja "udje" u zamajac.
Filo
Laurin&Klement
«
Odgovor #9 poslato:
22. Avg, 2017. 21:15 »
Evo, nasao sam na jutub objasnenje, na 0:47 je objasneno sve i mislim da sam shvatio zasto i nakon startovanja, cuje se taj ck ck.
Vidi se fino lepo da namotke su povezane od jedna strana sa zuta zica, a od druga strana sa masa koja ja dobijaju preko anlasera, a anlaser preko motor:
https://www.youtube.com/watch?v=u1SJ610El8o
A na rele broj 18, oznaka broj 85 je plus koj rele dobija od tablu, dok oznaka 86 je minus sa kim kolo se zatvara preko namotke koje su povezane na minus, a to je kukiste anlasnera.
Filo
Laurin&Klement
«
Odgovor #10 poslato:
22. Avg, 2017. 21:36 »
Znaci da pojasnim malo. Ona video pogore koje sam postavio za da se istestira ispravnost rele, mozete da vidite deka broj 86 se poveziva sa plus, dok broj 85 na rele se poveziva sa minus i tada se cuje ''ck''. Znaci mora da ima minus i plus kako bi rele radio, odnosno broj 87 i 30.
E sada posto u solenoid, tih namotke ili spirale su postojano povezane sa minus preko anlasera i na taj nacin kolo se zatvara i stvara se konekcija izmedzu 30 i 87.
I ja posto zasad imam slab kontakt na automata, gubim minus koj dobivam iz automata (a kada namestim kluc u pozicija za verglanje, taka to kolo zatvara se u sklop solenoida).
Mislim da to je to.
«
Poslednja izmena: 22. Avg, 2017. 21:44 Filo
»
ugi85
Laurin&Klement
«
Odgovor #11 poslato:
22. Avg, 2017. 21:47 »
Zar to ne bi znacilo da se aktivira automat kad se prespoje 30 i 87?
Filo
Laurin&Klement
«
Odgovor #12 poslato:
22. Avg, 2017. 21:59 »
Sada sam izvadio rele, obelezao sam na papir oznake, vidim da broj 30 dobija plus od tabla, a broj 86 je taj koj nosi struja do brava, pa od brava do automata. Ima neka smisla ovo sta sam pricao, da automat kada je u mirovanje, zuta zica sluzi da donese minus do rele i tu da zatvara kolo za da rele radi pravilno, zasto to rele donose struja i do glavno rele koje je za svetla, i usput to rele broj 18 daje struja na osigurace 18 do 22.
A kada namestim kluc u polozaj za verglanje, kolo se zatvara u sklop automata, u to elektromagnetno pole kole gura bendeks u zupcanik anlasera.
slobodanalex
Laurin&Klement
«
Odgovor #13 poslato:
22. Avg, 2017. 23:18 »
Mozda ovo pomogne sa oznakama
https://en.wikipedia.org/wiki/DIN_72552
Filo
Laurin&Klement
«
Odgovor #14 poslato:
22. Avg, 2017. 23:24 »
Ete, vidi se i u ova tabela od wikipedia, 30-ka je ''+'' od akumulator kako sto i sam napisao. To je to, mora da ima dobar kontakt zuta zica sa automatom jer to zajedno sa brava i rele je jedno kruzno kolo struja zasto ako izgasim kontakt, nemogu da upalim svetla, grejac, parno, brisace, ovo su potrosace koje gube struja zbog taj labav kontakt.
Hvala puno za ovih oznaka.
Gore