Autor Tema: K&N filteri na dizelu, mišljenja i iskustva,preporuke...  (Pročitano 10807 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Chaki87Započeo temu

• RallyeSport
  • L&K ugled: -6
K&N filteri na dizelu, mišljenja i iskustva,preporuke...
« poslato: 27. Avg, 2017. 13:39 »
Cao društvo, razmišljao sam da stavim na oktaviju A5 scout 2.0tdi K&N filter (kako bi auto lakše disao) da li neko ima iskustva i neke preporuke Gde isti kupiti??
Da li je potrebno celi usis menjati (svakako da je bolje) ili će se osjetiti da auto "lakše diše" i sa samim filterom-uloškom?!
Iskren da budem vidim da je samo jedna firma ovlašteni distributer/uvoznik za Srbiju,i ona se nalazi u NS-u (da ne reklamiram sad ko je u pitanju...)

Nestrpljivo očekujem vaše komentare :)

P.S. inače cena K&N uloška je ~8600din a cele usisne grane bi bila (sa popustom) 280e

Sent from my iPhone  
  • Vozi: Oktavija Scout 2.0 TDI 2007 i Oktavija VRS 2.0 TFSI 2006

Van mreže Nikola1978

• RallyeSport
  • L&K ugled: 1
Odg: K&N filteri na dizelu, mišljenja i iskustva,preporuke...
« Odgovor #1 poslato: 27. Avg, 2017. 14:09 »
Mislim da to na dizelu nema poentu...ali na TSI je već druga priča

Послато са HTC Desire 820  

• Vozi: Škoda Yeti 1.2tsi Experience 2011

Na mreži hakkler

« Odgovor #2 poslato: 27. Avg, 2017. 20:11 »
Kad smo bili na dyno mjerenju dizeli sa K&N filtrom su imali manje ks i nm nego sa oem filterom..tako da to što ti misliš da će prodisati je placebo efekt.

Na mreži zare

« Odgovor #3 poslato: 27. Avg, 2017. 20:43 »
Ima tu razlike da li je samo pecurka u pitanju ili cela usisna grana sa pecurkom. Druga varijanta je uvek bolja varijanta jer usisava hladniji vazduh isto kao fabricka varijanta. Pecurka koja se postavi direktno na leptir skoro sigurno rezultuje smanjenjem snage jer usisava vruc vazduh iz motornog prostora.

A da li je druga varijanta (cela usisna grana sa pecurkom) bolja od fabrickog usisa je vec druga prica.

• RallyeSport
« Odgovor #4 poslato: 28. Avg, 2017. 13:46 »
Kad smo bili na dyno mjerenju dizeli sa K&N filtrom su imali manje ks i nm nego sa oem filterom..tako da to što ti misliš da će prodisati je placebo efekt.

Ozbiljno?!?
Stvarno zbunjujuće...
Nisam ni mislio pecurku da mu budzim,vec samo filter-uložak u već postojeću kutiju ili eventualno i celu usisnu granu...Aj sacekacemo da se još neko javi sa iskustvima....
Ali ako je ovako kao sto vi kažete onda je to bacanje para...jer sa ovim (MAN) filterom je u revochipu izmjereno 145ks (pre chipa)..

Sent from my iPhone  

Na mreži hakkler

« Odgovor #5 poslato: 28. Avg, 2017. 13:55 »
Mapa kad se slaze..radi sa sa kn filterom.
Po meni..je taj  kn..samo za benzince..a i to je mali dobitak.

Van mreže nidza

« Odgovor #6 poslato: 28. Avg, 2017. 15:00 »
Svojevremeno dok sam prikupljao informacije o čuvenim pečurkama, došao sam do zaključka da nema vajdu, a na duže staze nepovoljno utiče na motor, jer lošije filtrira fine čestice prašine. Generalno je kod turbo motora korist upitna.

Da li motoru fali vazduha ako ti samo promenom mape dobiješ 30%, a usis ne diraš?
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Na mreži zare

« Odgovor #7 poslato: 28. Avg, 2017. 16:28 »
Ne fali motoru vazduha  ;). Ti uvek mozes na svakom fabrickom motoru da malo dodas vazduha, skines filter i imas vise vazduha. Da bi kompnenzovao taj visak vazduha (jer ako to ne uradis, izgore motor na duze vreme) nekada su se menjale dizne na karburatoru i podesavao sam karburator. Naravno, mogao si na karburatoru zamenom dizne za vazduh i emulzionih cevcica takodje da povecas dovod vazduha. I sve se to lepo osecalo u voznji ako si znao sta radis.

Sada sve to radi elektronika. Skines filter za vazduh da bi povecao dotok vazduh, lambda sonda detektuje visak vazduha i dodaje gorivo tako da motor opet radi sa sa normalnom smesom.

Tih 30 % koje pominjes se "viskom vazduha" dobijas samo na turbo motorima i to zahvaljujuci povecavanju pritiska turbine. Veci pritisak turbine=vise vazduha koje sada ECU ne moze da kompenzuje jer vazduha ima mnogo vise od bilo koje predvidjene varijante. Zato se radi prilagodjavanje mape tj. chip tuning. Chip tuning-om se povecava i sam pritisak turbine.

Fabricki usis je vrlo cesto vise nego dovoljan i za razliku od sportskih, tipa K&N, nije prilagodjen samo za maksimalnu snagu vec i za ostale rezime rada motora. Tako da nije nikakvo cudo da auto bolje povlaci sa niskih obrtaja i bude elasticniji sa fabrickim nego sa sportskim usisom. Naravno, na maksimalnoj snazi gde sportski usis nema tolike restrikcije normalno je da bude bolji od fabrickog.

Van mreže nidza

« Odgovor #8 poslato: 28. Avg, 2017. 17:29 »
Naravno, na maksimalnoj snazi gde sportski usis nema tolike restrikcije normalno je da bude bolji od fabrickog.

Uslovno govoreći.

Dokle god turbina ima kapacitet sa fabričkim usisom da nahrani motor vazduhom, sportski usis ne donosi boljitak. Ono gde usis menja priču kod dizela je zvuk.
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Na mreži zare

« Odgovor #9 poslato: 28. Avg, 2017. 17:35 »
U pravu si. Ovo sto sam ja napisao vise se odnosilo na atmosferske motore. Ali moze da vazi i za turbo pod uslovima koje si naveo, mada ce se ti uslovi tesko ispuniti u nekom normalnom povecanju snage o kojima se ovde prica.

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #10 poslato: 28. Avg, 2017. 20:14 »
Nemoj da šmirglaš motor iznutra bezveze.

Sent from my SM-G930F  

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 63
« Odgovor #11 poslato: 28. Avg, 2017. 22:02 »
Mislim da je najbolje da imas uvek nov filter, na svakom servisu, nego K&N.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #12 poslato: 29. Avg, 2017. 02:10 »
https://www.youtube.com/watch?v=PAIxeQUSg-Q&t=586s

Evo ljudi dokazali da su ti filteri budalastina  :)
  • Vozi: Octavia vRS mk1

• RallyeSport
« Odgovor #13 poslato: 29. Avg, 2017. 10:09 »
Hvala Vam ljudi najljepša sve sam razumeo...ostajem pri "fabrickom filteru",koji se menja na svakih 9-10k km
Nidzo,samo jedno pitanje za tebe,posto si napisao da se menja zvuk na dizel motorima??
Mislio si da je bučniji u kabini ili ....!?
Ne mogu da verujem da biva drugačiji i na samom izduvu?!

Sent from my iPhone  

Na mreži hakkler

« Odgovor #14 poslato: 29. Avg, 2017. 10:35 »
Ma dobiješ kao reskiji zvuk sa KaNeom...ništa više.