Kolege škodisti, juče sam se i ja pozabavio silikonisanjem, pa da dodam par mojih zapažanja kao doprinos ovoj temi:
1. Po meni, nepravedno bi bilo prodore vode iz ove teme nazivati boljkama ili manama Škode. Jednostavno: diht guma između lima vrata i lima poklopca se nakon 10-15 godina starosti pretvori u porozni rastresit sunđer te je to (u mom slučaju) razlog curenja. Dakle, ovo bih pre podveo pod periodično odžavanje vozila (koliko vidim, drugi slučajevi se odnose na začepljenje kanala lišćem i sličnim materijalom).
2. Uz uputstva iz ove teme, ovo je lak i lep posao koji se može uraditi u sopstvenoj režiji. Vidim da postoji dilema da li silikonisati samo spolja ili odvnuti šrafove poklopca i nanositi sloj ispod lima; u mom slučaju, na jednim vratima je stari diht skroz propao te sam tu očistio ostatke starog dihtunga i naneo sloj silikona na njegovo mesto - dakle "ispod" limenog poklopca. Na ostalim vratima stari diht je i dalje držao tj. spojevi su bili čvrsti pa sam naneo silikon samo od dole.
3. Radio sam sam BK-SUPERFLEX PU - prodavac mi je rekao da je to gumirani silikon, pa sam se odlučio za njega. Moje iskustvo je da se lako nanosi, a po sušenju je čvršći (uz zadržavanje elastičnosti) od običnog silikona.
4. Pošto je bilo pitanja gde se nalaze kanali za odvod, prilažem sliku (skroz su na dnu, vide se kada se legne ispod vrata).