Autor Tema: Elektro mehanicki regulator brzine ventilatora kabine  (Pročitano 2105 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pajapopZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Elektro mehanicki regulator brzine ventilatora kabine
« poslato: 16. Sep, 2017. 16:07 »

Celo leto, kako su trajali oni tropski dani, zafrkavao me ventilator kabine...Naime, gubio sam prve 3 brzine, dok je 4. direktna i najveca brzina radila...Prvo sam pomislio da je neki kontakt u dzeku u pitanju, ali ukapiram, da je problem u bimetalnom kontaktu regulatora, koji se iskljucuje jer ima zastitnu ulogu..Dobro, pomislim, taj kontakt se i inace greje zbog protoka struje, plus visoka temperatura okoline motora i spoljasnje sredine zbog ekstremne vrucine...pa se iskljucuje kad se previse zagreje. Medjutim, i sad kad nisu takve vrucine isto se desava...Pridjem ventilatoru, elisa se lako okrece, nije zaribala...Ne znam sta je uzrok takvom pregrevanju...Dali jos neko ima takav problem?
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže slobodanalex

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
Odg: Elektro mehanicki regulator brzine ventilatora kabine
« Odgovor #1 poslato: 16. Sep, 2017. 19:06 »
Moras promeniti reostat ventilatora, cest problem na starijim vozilima...
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže pajapopZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Elektro mehanicki regulator brzine ventilatora kabine
« Odgovor #2 poslato: 30. Sep, 2017. 17:29 »
 Slazem se da reostat nije dobar, ali posto ipak obavlja svoju funkciju - ima 3 brzine koje dobro rade dok rade i ima funkciju iskljucivanja, zakljucujem da ipak nije u potpunosti pokvaren vec mu samo malo fali "nege i servisa"...I to sam i odradio pre neki dan...Prvo, povezem akumulator sa ampermetrom i proverim potrosnju struje pri svakoj brzini...I ustanovim da nema velike potrosnje i kad se desi da se iskljuci to ne dolazi zbog nekog naglog skoka struje, vec samo zbog toplote. Uzrok zagrevanja bimetala je u losem kontaktu. Finom smirglom sam ocostio kontakte (do usijanja)..i evo, reostat radi bez problema..bar se nadam da sam problem resio na duze vreme. Inace, taj malo "delic", nema sta da ga vidis...kosta od 1800-3200 din...Nije bas jeftin... hypno1
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.