Autor Tema: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2017/18  (Pročitano 31073 puta)

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži AcoSk

Odg: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2017/18
« Odgovor #105 poslato: 23. Feb, 2018. 22:28 »
@Hidroponika, cuvena ruska Kama

Van mreže Hidroponika

« Odgovor #106 poslato: 25. Feb, 2018. 07:30 »
Bas ta.......provalio sam je da je dobra za sve osim za asfalt

Van mreže Hidroponika

« Odgovor #107 poslato: 27. Feb, 2018. 08:07 »
Jesu bucne po suvom ali evo juce i danas po snegu nema bolje. Stvarno vrhunska guma za sneg.

Van mreže Jocalaguna

« Odgovor #108 poslato: 27. Feb, 2018. 12:20 »
Ja uzeh za Kodijaq Vredštajn holandsku gumu, po jutrošnjem i jučerašnjem snegu su bile su dobre. Ima li ko mišljenje o tim gumama (moje su 235/55/19).
  • Vozi: Škoda Kodiaq 2.0 tdi 140 kw (190 KS) 4x4 DSG Style 2018 bela

Van mreže bugarin

« Odgovor #109 poslato: 27. Feb, 2018. 12:41 »
poslednji put da sam vozio vredestein bilo je pre sigurno 20 godina. ali na snegu su bile perfektne.
vredestein je u medjuvremenu kupila neka indijska kompanija, ali fabrika je i dalje u holandiji, tako da sumnjam da je kvalitet ista losiji.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže dzon

« Odgovor #110 poslato: 27. Feb, 2018. 12:59 »
Kad smo kod zimskih guma, probijate li se ovih dana po BG-u? Mojim barumima (polaris 3) napred je ovo prvi gradski sneg, zujao sam juče po neočišćenom gradu bez ikakvih problema, ABS mi se povremeno palio samo kada sam namerno naglo gazio kočnicu da vidim jel radi  :D, stvarno je uživanje voziti ih po ovakvim uslovima, auto sve radi što mu se kaže.  :) Zadnje wintere prate fino, pobegle su samo jednom kada sam namerno nagazio gas pri skretanju (nezgodna krivina), opet radi testa...

Jutros sam išao isključivo neočišćenim ulicama po zvezdari i vračaru do posla, nema žive duše, nikad brže nisam stigao.  :)
  • Vozi: Octavia mk1 1.9 TDI Elegance & Fabia mk1 1.2 HTP 12V

Van mreže djordjebg

« Odgovor #111 poslato: 27. Feb, 2018. 16:00 »
Ove sezone je kasno, ali iduce Barum gume stavi pozadi. Po pravilu bolje gume idu pozadi.

Van mreže dzon

« Odgovor #112 poslato: 27. Feb, 2018. 16:27 »
Zar se ne stavljaju bolje gume na pogonske točkove?

Van mreže djordjebg

Van mreže dzon

« Odgovor #114 poslato: 27. Feb, 2018. 17:27 »
Ima logike... Winterama je svakako ovo poslednja sezona zbog dubine šare, sledeće sezone nove gume nazad i to je to.  :)

Na mreži AcoSk

« Odgovor #115 poslato: 28. Feb, 2018. 00:49 »
Ove sezone je kasno, ali iduce Barum gume stavi pozadi. Po pravilu bolje gume idu pozadi.
Sta to pricas? Od kada se bolje gume stavljaju pozadi? Strasno...
A ovaj glupi video sto si postavio sam video pre nekog vremena, cak je bilo polemike o njemu, naravno svi smo se smejali istom.

Kada pocne da zanosi zadnji kraj auta, da se ispraviti korekcijom volana (popularno "kontriranjem"), a ako pocne da zanosi prednji (zargonski "preko nosa") ne ispravi ga niko.
Ljubitelji brze voznje i iskusni vozaci znaju o cemu pricam.

@dzon, nemoj da poslusas djordja, niko ne stavlja nove gume pozadi!

Van mreže dzon

« Odgovor #116 poslato: 28. Feb, 2018. 10:24 »
Kad smo kod vožnje po ovakvom vremenu i bežanja zadnjeg dela, znam da ne treba kočiti kada krene da ti beži zadnji deo u stranu i da treba okrenuti prednje točkove na stranu na koju zadnji deo beži dok se auto ne ispravi... Objašnjeno je u ovom videu, jedino je malo dosadan za gledanje: https://www.youtube.com/watch?v=TZQXuWzBC18

Što se tiče videa što je đorđebg okačio, u principu mi ima logike to što kažu, mada mi je opet nekako sigurnije da mi prednji točkovi bolje drže put, ipak njima upravljam. Možda ima više smisla za zadnju vuču...
Druga stvar je što (u mom slučaju) Polaris ima kraći zaustavni put od Wintere, pri kočenju se težina automobila prebacuje napred, rekao bih da je bolje da "više kočim" Polarisom...  :)

Van mreže nelle

« Odgovor #117 poslato: 28. Feb, 2018. 10:44 »
Nisam imao prilike da vozim sa različitim gumama, ali logika...
@dzon
Ako polaris ima kraći zaustavni put i nalazi se na prednjoj osovini velika je verovatnoća (ukoliko vozilo ne ide idealno pravo) da dođe do zanošenja zadnjeg dela pri jačem kočenju kada koči i zadnja osovina.
Ukoliko je bitnija vožnja pri manjim brzinama, tada to sve nije od velikog uticaja.
Ali nije samo zaustavni put bitan, već i grip pri kretanju - malim brzinama. Tada je bolje da su gume koje mogu da ostvare bolji grip napred  ;)
I ja sam verovanja da manje iznenađenja može biti sa lošijim prednjim nego zadnjim gumama tokom perioda upotrebe zimskih guma pošto samo kratko vreme su putevi pod snegom "na našim" prostorima.

Kompromis postoji svakako, a svako prema svojim uslovima eksploatacije ga pravi.
  • Vozi: O3 fl 1.2 tsi

Van mreže nidza

« Odgovor #118 poslato: 28. Feb, 2018. 10:53 »
Na novim kolima sa ABS/EBD vrlo teško je zaneti zadnji kraj pri kočenju. Doduše, nisu sve implementacije ovih sistema jednako dobre. Recimo Fiat je jedno deceniju ispred VAG (i Škode) _bio_ po tom pitanju, dok sad mislim da VAG briljira.

Pre svega ne smeju izrazito različite gume da se stave na različite osovine i time ceo taj koncept predstavlja potpunu budalaštinu. Ja rotiram točkove, te su mi nekad, za nijansu, bolje gume napred, nekad nazad. Podvlačim ZA NIJANSU. Volim da menjam sve 4 kad dođe vreme, čime se troše i stare ravnomerno.

Sent from my SM-N9005  

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Maksimus

« Odgovor #119 poslato: 28. Feb, 2018. 12:10 »
Bogme hoce da zanosi zadnji kraj i pored najsavremenijih sistema,samo ako su uslovi dovoljno losi. Evo prekljuce najnoviji kajen (2018,nova e3 generacija) jako kocenje pred iskljucenje sa autoputa i krece zadnji kraj... Protiv fizike ne moze.
Sto se tice ovog gde idu bolje gume,mozda to sa boljim nazad ima smisla na zadnjem pogonu(on se i ispravlja drugacije) ali na prednjoj vuci idu napred.
Na 4x4 moraju sve 4 da se menjaju.