Autor Tema: Blokira brava paljenja  (Pročitano 13070 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže JovasZapočeo temu

• Style
  • Ugled: 5
Blokira brava paljenja
« poslato: 30. Sep, 2017. 12:45 »
Problem sa bravom paljenja: ključ se okrene normalno do davanja kontakta, ali kada treba da zavergla nema teorije da krene dalje, nešto ga jako blokira.  hearcut hearcut Na guranje pali bez problema.
  • Vozi: felicia 1.3 lx TNG 1999; volkswagen golf IV 1.9 D 2001.

Van mreže slobodanalex

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
Odg: Blokira brava paljenja
« Odgovor #1 poslato: 30. Sep, 2017. 13:57 »
Menjaj elektricni deo brave, on zapinje...
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #2 poslato: 30. Sep, 2017. 22:58 »
Da, treba promeniti ulozak brave...A ja sam do skoro imao problem da je kljuc imao tendenciju da ostane u polozaju za startovanje...morao sam ga malo rukom vracati u polozaj kontakta...I to sam resio uspricavanjem WD-a....Sad se iz polozaja startovanja normalno vraca...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Style
« Odgovor #3 poslato: 23. Okt, 2017. 11:22 »
Problem je riješen ugradnjom taster prekidača. Možda jeste nepraktično davati kontakt ključem, pa onda pritiskati taster, ali majstor kaže da mu je ovako najlakše, pošto je brava nepristupačna. Kako god, važno je da radi. A i meni se dešavao isti problem sa zaglavljivanjem ključa.

• Style
« Odgovor #5 poslato: 25. Okt, 2017. 07:50 »
Original umetak brave je 16 evra. A za 10 evra covjek mi je dao komplet vreteno volana sa bravom i kardanom koji ide do poda. Kako god, neka ide ovako za sada.

Van mreže sal

• Active
  • **
  • Ugled: 1
« Odgovor #6 poslato: 25. Okt, 2017. 22:13 »
Nije neka ide...nego si se spasao.
Tako je meni zbog brave crkao alnaser.

Van mreže mkmelektro

• Test Drive
  • *
  • Ugled: 2
« Odgovor #7 poslato: 21. Nov, 2017. 14:22 »
Za levaka nije nepristupacno :)
Moras da odsrafis i celjust brave sa volana tako da ce cela bravica da padne nadole, onda ce ti biti mnogo lakse.
Ja sam imao isti problem i resio ga za tri sata nije toliko tesko.
  • Vozi: Škoda Felicia 1,9D 2000

Van mreže ne brze od zivota

• Style
  • Ugled: 1
« Odgovor #8 poslato: 26. Maj, 2020. 19:34 »
Pozz.skinuo sam bravu da zamenim ulozak i zeznem se kad skinem ostane mi kljuc na polozaju 2. Sad kad montiram ulozak jel se nesto steluje u bravi ili. Ljuc ovako na prazno nece da vrati. I kako ide povezivanje kabli. Nesto sam zajebo oko ubadanja. Samo vergla sa uloskom kad probam
  • Vozi: skoda felicija 1.3 lx 2000

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #9 poslato: 26. Maj, 2020. 23:09 »
A lepo sam te savetovao, na prosloj temi u vezi toga, da odes do elektricara ili bravara...Diferencijalna dijagnostika nije uradjena, a ocigledno si se odlucio da samoinicijativno (jeftinije) promenis samo ulozak. Prvo, mogu ce je da bravarski deo sa cilindrom i klizacem ne valja...Drugo, mogu ce je da kupljeni ulozak nije "kompatibilan" sa originalnom bravom. I kako si uopste uspeo da skines ulozak a da ti kljuc ostane u bravi i to jos u polozaju "kontakt" (koliko sam ja shvatio)??? Izvini, ali osnovna, da ne kazem amaterska greska. To nije smelo da se desi....Ulozak se nikad ne skida sa ubacenim klucem, jos manje da je u nekom polozaju...Sto se tice "ubadanja"....pa, pre skidanja zica, raspored zica se prvo "snimi" i popise...Svaki kontakt na ulosku, kao i na svakom drugom prekidacu, pored njega na plastici ima brojcanu oznaku. Svaki taj broj nesto znaci. kad pogledas stari i novi ulozak raspored tih konakata bi trebao da bude isti, ali...sve je moguce. Ali, cak i da raspored nije isti, kad se zna sta koji znaci po broju onda ni to nije problem kad se po tome zna koja zica ide na koji kontakt. Pa tako, na primer, najvazniji su ti bar 3 konatka. A to je broj 30, 15 i 50. 30 je "ziva struja", glavna zica koja je pod stalnim naponom i ide sa akumulatora i koja dovodi struju na bravu. Ostali kontakti razvode tu struju svuda po vozilu gde je potrebno i kako proizvodjac odredi. Ali, broj 15 znaci struja ka sistemu paljenja, ka alternatoru, ka kontroli pritiska ulja i teperaturi motora. 50 je struja ka alnaseru, direktno na magnet startera ili ka releju starovanja. To zavisi od konstruktura kakvo je resenje, ali uglavnom znaci startovanje motora. Kad te tri zice postavis kako treba, ostale zice kojih os ima resavaju se lako i "same po sebi"...Ako se ne zna koja je koja, glčinericom se proveri koja je pod naponom i to je 30..osale se "kratko" spajaju sa njom i gleda se sta se desava...kad dobijes lampice alternatora i ulja onda je to 15, kad alnaser proradi onda je to 50   i tako redom posle je lako...Moraces se nekako snaci ili ti ne gine slep do majstora... ;)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.