Autor Tema: Da li je moguće da i dalje postoje škode samo sa prednjim vazdusnim jastucima?!  (Pročitano 2083 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Chaki87Započeo temu

• RallyeSport
  • L&K ugled: -6
Ljudi, povodom ove tragedije sto se desila u Tutinu,da li možete da mi objasnite/razjasnite...da li je moguće da u A6 modelima pa naviše postoje takvi nivoi opreme,da automobil (u ovom slučaju Oktavija) ima samo prednje vazdusne jastuke (ili bolje reci vazdusni jastuk samo za vozača),bez "zavesica"?!
Ja sam mislio da je to danas standard i da mahom auti dolaze sa minimum 6-8airbagova??
Tuga je šta se desilo...ali mi nije jasno kako se ti prednji jastuci nisu otvorili?!
Ili putnici/vozač nisu bili vezani...u tom slučaju se jastuci ne otvaraju....
Pišu o coveku koji je poginuo,ali nigde da pročitam kako je vozač prošao.....??

Apelujem,ljudi vežite se,i na zadnjim sedistima!!!

Sent from my iPhone  
  • Vozi: Oktavija Scout 2.0 TDI 2007 i Oktavija VRS 2.0 TFSI 2006

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 5
Zaista tragično to što se desilo.

Po ovoj slici razmišljam o dva uzroka:
- kao što si napisao - nisu bili vezani (ne bi mečudilo)
- prednji jastuk za suvozača je bio isključen na neki način

Za bočne ne znam, kod mene u autu vidim one oznake kao da ih ima. Ne bih da proveravam da li su tu i da li će se aktivirati.

Inače, decu smo naučili da se vezuju pozadi, a često teram i odrasle putnike da to rade. Delom zbog pretnje kaznom, delom zbog sigurnosti.
  • Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG

Van mreže nidza

Vazdušni jastuk se aktivira samo ako je sila u odgovarajućem smeru i odgovarajućeg ubrzanja (tj.  usporenja). Sistem je napravljen da _podrazumeva_ vezane putnike, što je napred još kako-tako i slučaj, nazad preko 90% putnika se NE VEZUJE, nažalost.

Čak i sve zaštite da postoje i aktiviraju se, može čovek da strada, prosto se nameste sile tako. Dovoljno je nezgodno udariti glavu negde ili da ga cimne nazad i slomi putniku vrat, ukoliko fizički nije dovoljno snažan. Zato dečja sedišta imaju bočnu potporu za glavu, da zaštite glavu i vrat.

Moja žena je imala totalku sa A5 (preFL), a da se nijedan vazdušni jastuk nije otvorio. Prosto nije bilo sila koje bi ga aktivirale i sistem ih ne ispaljuje ako ne mogu biti od pomoći - jer mogu da naprave i štetu. Hvala bogu sve je prošlo bez ogrebotine, a Škoda na otpad, nije bilo dela karoserije koji nije bilo iskrivljen.
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 32
Ova oktavija nije ispalila ni jedan jastuk(i volan je ceo) sto 99% znaci da nisu bili vezani. Ovaj udarac je i vise nego dovljni jak da ispali jastuke.
Svaka a5 mislim da je imala prednje i prednje bocne(st9 je i neki stsndard za te godine).
Moj superb ima 2 prednja,2 bocna,zavese (neki prozivodjaci njih racunaju kao 4 jastuka,2 napred 2 nazad,ali mislim da skoda racuna kao 2),za kolena vozaca i zadnje bocne.
Inace,oktavija mislim da nije imala zatezace pojaseva nazad (one pirotehnicke) a superb bi trebalo da ima i nazad. Ima i onaj crew protect assist,on priprema auto za sudar u slucaju npr klizanja i sl,zatvara prozore,elektricno zateze pojaseve (pirotehnicki se ispaljuju samo kada dodje do sudara). Imam i onaj front assist(radar u masci),odlicna stvar,pisti cesto i kad nema neke nuzde(ali opet moze da skrene paznju u slucaju da se covek zamisli za volanom) a ume i da prikoci (desilo mi se na mostu da me covek isece,i to sam isao brze,on ulete ispred mene prilicno blizu,sistem poceo da pisti i da koci . U sklopu izmena za my2018 dobio sam i kocenje pri parkiranju,kada pridjes mnogo prepreci on sutne kocnicu da ne udaris ,nisam znao da to ima i krenuo kao inace,malo brze (jer znam da ostaje oko 20cm od onog zadnjeg stepena senzora) i on kad je pritegao kocnicu udario sam glavu u naslon  =))  . I da,u superbu mi pokazuje ko sedi na zadnjem sedistu i ko je vezan,a za prednje putnike pisti(i ljudi moraju da shvate da je i nazad bitno vezati se isto kao i napred).

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

Moguce da je i ugasio suvozacev airbeg . Nista nije cudno , skorije sam imao 2010 fl samo sa prednjim , cak ni u sedistu nije imala .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 41
Dakle, svaka pa i klasik ima zavesice? A prednji se nisu aktivirali jer napred auto nije oštećen i ne bi imali svrhu.

Van mreže Chaki87Započeo temu

• RallyeSport
  • L&K ugled: -6
Bas ću da pogledam ovu FL na NCAP crash testu....

Sent from my iPhone  
  • Vozi: Oktavija Scout 2.0 TDI 2007 i Oktavija VRS 2.0 TFSI 2006

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
Nema svaka zavesice(ni jedna od moje dve nije imala) vec sam mislio da svaka a5 ima bocne air begove,one u sedistima(mada sad citam da su radili i bez toga,nisam znao,ali ovaj auto mi se cini u dobroj opremi(felne npr) tako da mislim da je glavni uzrok nevezivanje,jer bocni airbag ne moze da se ugasi (moze onaj prednji suvozacev). Ovaj udarac najverovatnije da ne bi ni prouzrokovao ispucavanje prednjih jer su udarili bokom (sad sam pogledao jos neke slike i procitao vest) a tu ispucava samo bocne. U svakom slucaju gotovo sam siguran da je po sredi nevezivanje,a pojas sa pirotehnickim zatezacem (pribije telo uz sediste) i bocni vazdusni jastuk bi definitivno drasticno povecali sansu za prezivljavanjem. Al jbg,pojas izguzva kosulju...
Edit: Oktavija a5 je dobila maksimum mogucih bodova za bocni udar,a i pise da je auto imao bocne airbagove (a oni uglavnom koriste klotove,sto najverovatnije znaci da svaka ima bocne). Al dzabe sve to kad se ne vezes pa ti dodje isto kao da sedis u feliciji.

Van mreže djordjebg

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 47
Frontalni i bocni udarac u auto se tumace odvojeno, na nivou airbag centralne jedinice. To su senzori G sile, nalaze se u sklopu centrale i mere frontalnu i lateralnu G silu.
Npr. ovaj auto sa prednje strane izgleda kao nov, verovatno je u punoj brzini sletao sa puta i udario bokom u stablo.

Treba videti da li elegance paket podrzamuva bocne airbag-ovo u ponudi AC. Neke Oktavije su imale i problem sa tim dzekom u sedistu, mozda je kvar u pitanju?

https://www.youtube.com/watch?v=4fLVa479MLs

Taj put je prilicno los, krivina na krivinu, uzan i sa dosta rupa.

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
Elegance je imao bocne 100%.

Van mreže Marjanke

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 14
Secam se dobro Neltovih fabia, samo airbag za vozaca.

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 63
Tragedija, covek je poginuo.
Ali i neki novinari i komentatori po portalima brze-bolje su docekali da okrive auto, u ovom slucaju Skodu.
Vec je pomenuto da se airbagovi ne aktiviraju uvek. Zavisi od senzora sile, vrste udara, vezanih pojaseva...
U firmi smo imali pre par godina Yaris koji je stranka prevrnula na levi bok, pri tom ostetila prednji branik,blatobran,prednja i zadnja vrata, otkinula retrovizor, iskrivila zadnji most. Nijedan airbag se nije aktivirao. A radi se o modelu sa bocnim jastucima i zavesama. Udar nije bio dovoljno jak da senzori prepoznaju situacuiju za ispaljivanje jastuka. Auto je proklizao na ledu, udario ivicnjak i prevrnuo se.
Drugi primer: covek je u koloni/zastoju stigao prikolicu kamiona, iako je brzina bila relativno mala, oba jastuka ispaljena. Prednj branik zabio se u sinu prikolice, senzori uradili svoje.
Mislim da Octavija A5(A6?) u 99% ima prednje i bocne jastuke.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Na mreži observer

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
Kao sto su mnogi vec napisali - ovde je sve cisto sto se tice auta - auto je udario bocno i to je razlog zasto se prednji jastuci nisu aktivirali (nece se aktivirati ni kod prevrtanja). Bocne verovatno i nema, ocekivanja su vam prevelika. A najverovatnije se nisu ni vezali... Sem toga, nema tog jastuka koji moze da spase coveka od zguzvanog lima, ako dodje do kontakta lima i putnika. Jastuci pomazu u blazim sudarima da sprece traume tkiva a kad lim ide ka tebi i sece sve pred sobom - tu jastuk ne pomaze. Dakle ne palite se na broj jastuka koje imate u autu, vec pamet u glavu i predvidjajte situacije.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
Bogme ima i te kako pomoci od jastuka kad ide lim. A ta oktavija u jacem paketu opreme (a ova je definitvno lepo opremljena) ima bocne jastuke. Pamet u glavu i vezujte se. Sto se tice ovog udarca,deluje da je bio opasno jak,mozda stvarno nikako ne bi bilo pomoci,mada ako nije poginuo na licu mesta mozda bi pojas  i jastuk (jastuci,ako je imao zavese mada u ti vec cisto sumljam) drasticno pomogli.
Sto se tice broja jastuk,naravno da cu uvek gledati da mi auto ima sto vise jastuka i bezbednosnih sistema (korisnih,ne gluposti tipa da me podseca da svratim na kafu i sl,ali kocenje u slucaju isecanja ili naglog zaustavljanja su kod mene dobrodosli). Isto tako,u sudaru najveca prednost je masa  ;) ,zato dete u auto od bar 2 tone  :B=)

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 41
A mogu da se otvore i ovako