Autor Tema: Voznja stranih tablica u Srbiji  (Pročitano 1605 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži sds21Započeo temu

Voznja stranih tablica u Srbiji
« poslato: 16. Okt, 2017. 21:27 »
Pozdrav svima,

Vozim Fabiju 2015 1.2 tsi vec vise od 2 godine i veoma sam zadovoljan, ali je ispala kombinacija da dobijem novi sluzbeni auto. Posao mi je takav, da sam cesto u maticnoj firmi (pravno gledano klijent, moja firma u Srbiji i njihova u Nemackoj) i tamo imam na raspolaganju Tiguana 1.4 tsi. Januara istice lizing od 2 godine (koji se inace placa 100e, akcija je bila par nedelja posle dizel skandala) i sada bi trebalo naruciti nova vozila. U planu su novi rapidi spaceback. Da li je uopste moguce voziti firmina kola uzeta preko lizinga kod nas? Ja nisam njihov zvanicni radnik, vec firma saradnik. Kako uopste ovako nesto ukombinovati?

• Vozi: Skoda Rapid 1.0 TSI Drive MY2018, Skoda Fabia 1.2 TSI 2015

Van mreže Karlheinz

Odg: Voznja stranih tablica u Srbiji
« Odgovor #1 poslato: 16. Okt, 2017. 21:38 »
Samo ako imas dvojno drzavljanstvo ili ako imas prijavljen boravak u toj stranoj zemlji.
  • Vozi: Yeti

Van mreže klisko

« Odgovor #2 poslato: 16. Okt, 2017. 21:54 »
Postoji neka fora sa ekonomskim tablicama (liče na diplomatske, ali imaju slovo E ili tako nešto). Tvoja firma ovde bi trebalo da bude registrovana kao predstavništvo (ili tako nešto) matične strane firme. Onda se automobil uveze u Srbiju na te E table (ranije je išlo bez dažbina pa je promenjeno, da se nešto ipak plaća). Ovo je važilo pre nekih pet, šest godina, tako je moja sestra vozila firmin auto na lizing iz inostranstva. Ne bih to ni saznao, nego strana firma je pukla dok je sestra bila na porodiljskom, pa je zet morao da vrati auto u lizing kuću u Beč.
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Na mreži sds21Započeo temu

« Odgovor #3 poslato: 17. Okt, 2017. 09:31 »
Hvala na odgovorima. Nemam dvojno drzavljanstvo, kao ni prijavljen boravak u stranoj zemlji. Znam za foru sa ekonomskim tablicama za strana predstavnistva, ali to nije moj slucaj. Tako da otpada ova kombinacija. Lakse i jednostavnije je uzeti novi auto kod nas.

Jedna druga situacija. Dodje klijent iz inostranstva, ustupim mu auto na koriscenje par dana i ovlascenje za upravljanje vozilom. Da li je tu potrebno overeno ovlascnje kod notara ili DTV? Za rent-a-car agencije je dovoljan samo ugovor/ovlascenje, a kakva je situacija sa fizickim licima?
  • Vozi: Skoda Rapid 1.0 TSI Drive MY2018, Skoda Fabia 1.2 TSI 2015

Van mreže munja23

« Odgovor #4 poslato: 17. Okt, 2017. 16:06 »
Samo ako imas dvojno drzavljanstvo ili ako imas prijavljen boravak u toj stranoj zemlji.

Donekle si u pravu. Zakonom nije definisano da imas boravak u toj zemlji cije tablice vozis, vec da imas boravak u nekoj stranoj zemlji.
Znam provereno, jer imam rodjake koji voze USA tablice na EU boravku.
  • Vozi: 2024 Audi A4, 2023 Karoq, 2023 Fabia IV, 2022 Kamiq, 2021 Audi A3

Van mreže Peja

« Odgovor #5 poslato: 17. Okt, 2017. 20:23 »
Nikada me nisu zaustavili do sada. Mislim da je vozacka dozvola te strane zemlje sasvim dovoljna. Niko od nas migranata nema odjavljen boravak u Srbiji, mada ja to planiram uraditi ove zime.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD