Autor Tema: Škoda LED farovi  (Pročitano 7687 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže PejaZapočeo temu

Škoda LED farovi
« poslato: 24. Okt, 2017. 20:32 »
Da li imate podatak koliki je životni vek LED farova kod Škode, VW? (ne kabinsko ili osvetljenje tablica, niti DRL)
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 63
Odg: Škoda LED farovi
« Odgovor #1 poslato: 24. Okt, 2017. 21:42 »
Kupis Karoq, navozas se 5-6 godina, prodas dalje; i sa "pravih" 170000 km 10 godina kasnije stigne u Srbiju. Tad kad crkne imace deo u Cacku ili Sapcu... =))
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže nidza

« Odgovor #2 poslato: 26. Okt, 2017. 11:48 »
Barem koliko garancija. Mislim da je rano da se kod Škode zaključi koliko će da traje. Plašim se da ces ti nama to da otkriješ. :)

Sent from my SM-N9005  

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

« Odgovor #3 poslato: 26. Okt, 2017. 12:13 »
Manje od 8g mi nije prihvatljivo kao kupcu.

Van mreže nidza

« Odgovor #4 poslato: 26. Okt, 2017. 12:24 »
Ako ćeš za utehu, nama toliko nije trajao xenon ni na O2 ni na O3, novi kupljeni. Nije trajao ni 3-4 godine, ako se ne varam, po jedan far je crkao na svakoj.

« Odgovor #5 poslato: 26. Okt, 2017. 13:30 »
Pročačkaću sa prodavcem u subotu, mada sumnjam da poseduje takav podatak.

Van mreže nidza

« Odgovor #6 poslato: 26. Okt, 2017. 18:19 »
Ne opterećuj se stvarima koje ti nisu opcija. LED je zamenio xenon kao flagship far na Skodama. Nemaš nikakvu alternativu, pošto je halogen lošiji svakako.

Testirali su valjda u Škodi, nisu ludi. Imaćeš dugu garanciju.

Sent from my SM-N9005  

« Odgovor #7 poslato: 26. Okt, 2017. 20:06 »
Nisam gadljiv na halogen. Neki OSRAM Cool Blue Intense ili sl. lepo svetlo daje, a trajace jer su DRL na posebnim svetlima, a ne na kratkim.
Takodje, Karoq halogen farovi imaju crnu pozadinu i izgledaju bas lepo, a ne ruzno kao halogen farovi Oktavija/Kodiaq/Superb.

Ako crkne Xenon, promena je jednostavna i "jeftina", dok je LED najverovatnije u kompletu sa farom, a i da nije, to je skalamerija sa sve aktivnim hladjenjem (ventilator) i zamena sigurno nije jeftina.

Naravno, volim nove tehnologije, i radije bih LED nego halogen, ali...

Van mreže Hidroponika

« Odgovor #8 poslato: 26. Okt, 2017. 20:23 »
Nema ali..... ili led ili nista.

Sent from my iPhone  

« Odgovor #9 poslato: 26. Okt, 2017. 20:25 »
ima jos vremena za detaljno istrazivanje :)

Van mreže nidza

« Odgovor #10 poslato: 26. Okt, 2017. 21:12 »
Sad nije jeftina.  Kroz 5+ godina kada možda crkne, a možda i ne, biće sigurno daleko jeftinije.

Ne bih se time opterećivao već oberučke prihvatio najnoviju tehnologiju.

Sent from my SM-N9005  

Van mreže voyager

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 10
« Odgovor #11 poslato: 26. Okt, 2017. 23:16 »
Pejo, opusti se malo.
  • Vozi: Octavia A7 vRS 2.0TDI 6M

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 32
« Odgovor #12 poslato: 27. Okt, 2017. 00:47 »
Jedna stvar koju bih voleo da imam na superbu je neki namrsten ful led far(nor onaj na pre fl audiju a7),bas bi mu dodalo agresivnosti. A npr Full led na passatu mi izgleda skroz bezveze i vise mi se svidja ksenon na superbu.
 Nesto zbog cega nisam hteo da cekam fl superba je sto se plasim da ce da ga pokvare kao oktaviju,a ovakav mi se bas svidja. Stvari koje ocekujem na fl (pretpostavljam da stize na leto) su digitalna tabla,bitdi i full led.
Sti se trajnosti tice,tesko da ce ti led farovi brzo crkavati,na a6 i a8 nisam cuo za takav slucaj,a racunaj da ksenon sijalica ima zivotni vek od otp 3-4 god,a led ima nekoliko desetina puta vise (znam po baterijskim lampama,diode nikad ne crkavaju). Inace ja nisam primetio neku funkcionalnu razliku izmedju led i ksenon (full led a6c7),ali sami farovi izgledaju dosta lepse (osim kod O3,tu mi lice na kozije oko sa onom pravougaonom zenicom  =)) ).

« Odgovor #13 poslato: 27. Okt, 2017. 09:30 »
Jedno su LED lampe i signalne diode, drugo su LED farovi. Princip je isti, ali je ogromna razlika u kolicini lokano oslobodjene toplote i jos u nekim stvarima.

Bele LED su posebna prica, jer bela LED ne postoji kao takva. To je u najcesce plava, zelena ili UV dioda, koja koristi zatim fosforecenciju da translira svetlost u beli spektar. Problem je sto se deo fotona koje emituje dioda, odbija od fosfornog premaza nazad ka peletu diode i "bombarduje" ga tj. ostecuje i time skracuje zivotni vek. To je neminovnost "belih" LED dioda.

Da bi LED postigla koliciu svetlosti halogene sijalice, otprilike disipira 3-4x manju snagu od hlaogene, znaci nekih 20W. Problem je sto je ta energija disipacije tackasto-lokalno rasporedjena na par LED koje svetle u sijalici fara, a tu toplotu treba sto bolje odvuci sa diode. Zato je konstrukcija same sijalice LED fara veoma termo-mehanicki komplikovana, uz koriscenje aktivnog hladjenja (ventilatora). Dodatni problem je sto u/oko motornog prostora toplote na pretek (uz temeprature od oko 60-70°C). LED da bi radila mora sama biti ispod npr. 120°C (max. temepratura na kojoj LED ne zivi duze od par dana). Idealno bi bilo da LED radi sa sopstvenom temperaturom (tackasta lokalna temperatura samog peleta diode) ne vecom og 60°C, ALI motorni prostor (iz kog sistem hladjenja LED crpe "hladnocu") je sam po sebi na >70°C... Problematika ogromna...

Treci problem (najmanji, mozda zanemarljiv), osetljivost na UV zracenje Sunca.

Ima jos problema sa "belom" LED, ali da ne tupim vise :)

Zbog svega prethodno navedenog, imam rezerve prema LED farovima, dok ne pronadjem fabricki deklarisane podatke o zivotnom veku.

Van mreže nidza

« Odgovor #14 poslato: 27. Okt, 2017. 09:38 »
Odlično objašnjenje. Moram plusić da ti dam kad sednem za komp.

I pored svega ne bih se opterećivao. Ko zna koliko sličnih novih rešenja ima taj auto, ali u koja se ovako duboko ne razumeš te ih prihvataš zdravo za gotovo. Pokušaj taj isti princip da primeniš i u ovom slučaju.

Sent from my SM-N9005