Anketa

Nadogradnja farova Octavia 3 by aleksandarzlatic

Ubacivanje LED sijalica za kratko svetlo...
3 (12%)
Ubacivanje biksenona sa odgovarajućim projektorima
12 (48%)
Ubacivanje biksenona i Angel Eyes prstenova
1 (4%)
Ne diraj ništa, fabrički su lepi!
9 (36%)

Ukupno glasova: 25

Anketa završena: 20. Dec, 2017. 19:29

Autor Tema: Nadogradnja farova - Octavia 3  (Pročitano 7113 puta)

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže aleksandarzlaticZapočeo temu

Odg: Nadogradnja farova - Octavia 3
« Odgovor #30 poslato: 28. Nov, 2017. 21:40 »
Zlatiću pitaj i kod ovog https://bbelektro.weebly.com/ hvale ga po forumima.

To je Bane Juhica, bio sam kod njega... Kod njega je radio i mirkuk38, dobar je majstor, zna posao...
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

« Odgovor #31 poslato: 29. Nov, 2017. 15:20 »
Elem, nakon višednevnog čitanja došao sam do nekih informacija koje bih podelio sa vama, pa da vidim i vaše mišljenje.
Naime, LED sijalice čak i kad se ugrade kakve treba, sa kulerima i balastima, ipak ne daju kvalitet snopa svetla kakav bi trebao da bude, snop je deformisan i čidan, dolazi do rasipanja svetla... Ima više svetla, to je tačno, ali ne zna se kako će biti raspoređeno...

Ksenoni... Hm... Kažu trebalo bi ih staviti u projektore... Ali onda slede razne slatke muke... Ako mi se ne svidi izgled fara, šta da radim? Ponovno otvaranje? Skupo... A sve mislim da mi se neće svideti da imam samo 1 projektor u faru a da mi drugo prazno mesto bude popunjeno halogenom sijalicom za dnevno svetlo i poziciju... Razmišljam...
Ksenon bez projektora - problem za druge vozače koji dolaze ka meni...

Ali, i tu ima rešenja :)

Postoje tzv. "R" sijalice, kao recimo H7R ksenon sijalica, koje imaju neku nit koja zaklanja deo sijalice i sprečava rasipanje svetla gde ne treba, samim tim nema zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju...

Nabliži sam tom rešenju, ugrađuju se klasični xenon balasti, ubacuje H7R sijalica u postojeći far i sve to lepo izgleda... A što se tiče svetla, sija mnogo bolje od halogenih, ne smeta drugim vozačima, snop svetla je geometrijski sličan halogenim sijalicama... I sve je u redu.

Šta mislite o tome?

P.S. Izvinjavam se kolegi Filipu na konstataciji da zbog toga što nema projektore zaslepljuje druge učesnike, očigledno ima "R" sijalicu i ne smeta nikome :)

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #32 poslato: 29. Nov, 2017. 15:32 »
Stavi kršteni Xenon i LED sijalicu sa strane.

Van mreže Maksimus

« Odgovor #33 poslato: 29. Nov, 2017. 16:43 »
Imas dobar auto,ne ide da stavljas budzevine koje smetaju svima ostalima. Ksenon ide u socivo,u drugoj varijanti je djubre. Ako ti je zelja belo svetlo,philips diamond vision i nakrivis kapu.

« Odgovor #34 poslato: 29. Nov, 2017. 17:41 »
Pa to i mene brine, navodno "R" sijalice ne smetaju ostalim vozačima... Sad, da li je verovati majstorima, trgovcima...?

Van mreže Maksimus

« Odgovor #35 poslato: 29. Nov, 2017. 17:52 »
A ksenon po pravilu treba da ima i prskalicu posto i prljavstina koja ostaje na faru moze da prouzrokuje zaslepljivanje ostalih ucesnika u saobracaju...
Pusti trgovacke price,oni to treba nekome i da uvale,a ti nemoj ciganisati dobar i lep auto dodacima koji su primereniji golfu 2.

Na mreži AcoSk

« Odgovor #36 poslato: 29. Nov, 2017. 17:52 »
Pa to i mene brine, navodno "R" sijalice ne smetaju ostalim vozačima... Sad, da li je verovati majstorima, trgovcima...?

Nije.
Nema tu mnogo razlike u odnosu na obicnu.
Mislim da Reno Laguna II fabricki nosi te R sijalice (mislim d2r, tako nesto, isti princip kao H7R) u obicnom faru (bez projektora) i sija kao da je obicna xenon sijalica

D2R
https://www.powerbulbs.com/uploads/images/powerbulbs/Philips-Xenon-WhiteVision-gen2-D2R-2_750_750.jpg

H7R
http://www.aandetrading.com/ebay/pics/h7r.jpg

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #37 poslato: 29. Nov, 2017. 17:54 »
Slikacu ti da vidis kako izgledaju kod mene na tour ksenon sijalice , potpuno isti snop kao i halogene . Do sada mi niko nije blicao . Stavljao sam osram cool blue i brzo su mi crkavale , sad su mi neke pilot blu-xe made in italy .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže tmartin011

« Odgovor #38 poslato: 29. Nov, 2017. 18:00 »
Evo da ti i ja malo pomognem. Da se ne bi zezao puno stavi Osram NightBracker Laser i to je to. 25eur par sijalica. Bolje svetle od standardnih ali losije od xenona, doduse ne losije da bi morao da dajes 100-200 eur vise.

« Odgovor #39 poslato: 29. Nov, 2017. 18:37 »
philips diamond vision

Zanimljivo je da svi proizvođači kvalitetnijih sijalica sa xenon look efektom tvrde da te sijalice daju 20-30% više svetla od fabričkih.
Nažalost, nigde se ne može naći informacija koliko svetla daju fabričke sijalice.

Ja recimo imam Osram Cool Blue Intense 4200K sa 1500lm, za njih piše 20% više od fabričkih, dok za Philips Diamond piše 5000K 950lm i da daju 30% više svetla od fabričkih...

Ovde se vidi nesrazmerna priča:

Osram 1500 lumena - 20% više od fabričkih
Philips 950 lumena - 30% više od fabričkih

Da li neko može ovo da objasni?

Inače ja sa Osram Cool Blue imam dosta lepo svetlo, jače od fabričkog, generalno sam zadovoljan ali želim više. I jedan jedini problem je što te sijalice traju svega par meseci pa ih često menjam... Zato i gledam alternativu u ksenonima ili LED-u...

Van mreže slobodanalex

• Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

« Odgovor #41 poslato: 29. Nov, 2017. 19:04 »
Pogledao sam i taj LED set ali koliko vidim po netu ni on se nije proslavio a skup je u odnosu na ostale... Definitivno LED sijalice imaju problem sa oblikom snopa svetla i sa tom evidentnom žutom tačkom u sredini snopa koja se meni baš i ne sviđa.

Istraživaću još malo do konačne odluke.

Van mreže nelle

« Odgovor #42 poslato: 29. Nov, 2017. 22:26 »
Aleksandre, ako je od ikakve pomoći: deklarisani broj lumena različitih proizvođača nije uporediv (prim. led baterijske lampe renomiranih proizvođača). Takođe, pitanje je koja sijalica (raspored dioda) najbolje "leži" konkretnom ogledalu.

Kod primera led lampi vrlo je značajno da proizvođač konstruiše ceo far, pa je onda sve usklađeno, maksimalna je iskorišćenost diode. A deklaracije o broju lumena variraju za proizvode istog cenovnog razreda i sličnih svojstava i do 4-5 puta.

Hoću reći da se jedino testom uživo može doći do preciznije komparacije, a to iziskuje značajnu kintu.... Ostalo su nagađanja,  sreća i subjektivni osećaj.
  • Vozi: O3 fl 1.2 tsi

« Odgovor #43 poslato: 30. Nov, 2017. 12:35 »
Upravo to i mene muči, proizvođači se razbacuju ciframa a i našim novcem...
Još razmišljam ali odluka je blizu!

Van mreže voyager

« Odgovor #44 poslato: 02. Dec, 2017. 21:38 »
Šta si uradio? Nadam se da nisi krenuo putem sa nekim sijalicama bez projektora po ovom vlažnom kolovozu.
  • Vozi: Octavia A7 vRS 2.0TDI 6M