Autor Tema: Zamjena Xenon farova za obične  (Pročitano 7239 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže stg44Započeo temu

Zamjena Xenon farova za obične
« poslato: 12. Dec, 2017. 09:04 »
Pitao sam na par mjesta, svi nekako neodređeni, pa mozda je neko stručniji ovdje.
Dakle, A5 octavia, fabrički xenoni. Počeli praviti probleme (i prijašnji vlasnik je imao). Uvijek se upali (jedan far je  problem) ali u voznji se ugasi, pa onda se zaustavim, ugasim auto i ponovo upalim i sve OK jedno vrijeme. Vjerovatno je balast, ali mi ide na nerve pravo.

Kontao sam promjeniti oba fara (kupiti polovne, one obične) i staviti. Lakse je mjenjati sijalice, ako nista to mogu bez servisa.
Glavno pitanje je da li je kompatibilan konektor, i da li ce sve funkcionisati? Farovi se inace sami pale cim se da kontakt, to je vjerovatno do sistema a ne do farova.

• Vozi: Octavia IV, 1.5TSI, 85Kw, MAN6

Van mreže Hidroponika

Odg: Zamjena Xenon farova za obične
« Odgovor #1 poslato: 12. Dec, 2017. 09:35 »
Ima ovde ljudi koji bi prodali i mamu i tatu za xenon a ti oces da ih skines i stavis obicne. Pa sta je sa tobom?! Promeni balast, resi problem.

« Odgovor #2 poslato: 12. Dec, 2017. 09:56 »
Ne znam, ja to gledam sa druge strane. A to je jednostavnost odrzavanja i zamjene sijalica i sl. Dok lokalno vozam sve je OK, ali zamisli dodjem u BG ili negdje u EU i na putu mi crkne sijalica, ili otkaze balast. Uglavnom je u pitanju vikend kad niko ziv ne radi. Pola servisa koje sam zvao niti znaju napraviti dijagnozu kvara. Pa moram po nekih poluprivatnim radnjama ici i traziti rjesenje. To je glavni razlog.

Van mreže preletac

« Odgovor #3 poslato: 12. Dec, 2017. 11:16 »
Ako staviš obične farove, moraš dodatno otići u servis da ti prekodiraju BCM. U principu svetla će raditi kada ih ubodeš u džek sve dok prvi put ne ablenduješ. Onda će se BCM zbuniti i pogasiti neke od sijalica.

Van mreže nidza

« Odgovor #4 poslato: 12. Dec, 2017. 11:26 »
Ne znam, ja to gledam sa druge strane. A to je jednostavnost odrzavanja i zamjene sijalica i sl. Dok lokalno vozam sve je OK, ali zamisli dodjem u BG ili negdje u EU i na putu mi crkne sijalica, ili otkaze balast. Uglavnom je u pitanju vikend kad niko ziv ne radi. Pola servisa koje sam zvao niti znaju napraviti dijagnozu kvara. Pa moram po nekih poluprivatnim radnjama ici i traziti rjesenje. To je glavni razlog.

Uopšte nemaš veliki problem, niti skup problem, kako ti se čini. Sijalice i balasti su veoma jeftini, sad ceo komplet može da se kupi sa AliExpress po ceni para vrhunskih halogenih sijalica. Možeš čitav rezervni komplet da imaš u gepeku, a deranžman zamene je maltene isti kao kad ti crkne obična sijalica. Balast je uglavnom dostupan i lako ga je zameniti, a sijalicu menjaš kao i svaku drugu.
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

« Odgovor #5 poslato: 12. Dec, 2017. 12:24 »
OK, onda idem za sada da vidim jel balast u pitanju. Hvala za info
(svaki serviser trazi ovo, da sam utvrdim kvar i onda da narucim dio koji nije OK, a ide se sistem eliminacije, dakle zamjenim sijalice i onda vidim kako ce se ponasati). To je ono sto mi ide na nerve, ali OK. Balast je cca 60-70€, nije neka pljačka. Iako za 80€ imam oba fara obična sa ugradnjom.
« Poslednja izmena: 12. Dec, 2017. 12:33 stg44 »

Van mreže rkoms

« Odgovor #6 poslato: 12. Dec, 2017. 12:48 »
OK, onda idem za sada da vidim jel balast u pitanju. Hvala za info
Samo nemoj kupavati najjeftinije balaste, imaces opet problema, mada  70e ti je mnogo  mozes da zavrsis posao do 30e.....
a prvo proveri sijalice kao sto si rekao zamenom mesta. Od sijalica Philips, Osram oko 25e garancija godinu dana, licno en bih rizikovao ja sa ovim kineskim od 10e.....
  • Vozi: SEAT Ibiza Cupra 1.4TSI

Van mreže ugi85

« Odgovor #7 poslato: 12. Dec, 2017. 13:02 »
Sto se balasta tice kupi iskljucivo AC, a ne DC. DC struja osetno skracuje vek sijalicama i DC balasti brze crkavaju.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže djordjebg

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 47
« Odgovor #8 poslato: 12. Dec, 2017. 13:11 »
To su Osram, Philips kopije, deluju originalno ali kada se uporede sa originalnom razlike su jasno vidljive.
https://www.youtube.com/watch?v=FYczh22WDxM
Recimo Philips d2s sijalica originalna Philips je blizu 50 evra, a to je bazni model. Ima i skupljih.
http://www.autosijalice.rs/?wpsc-product=auto-sijalice-philips-d2s-85v-35w-p32d-2-xenon

Ova firma je uvoznik za Philips, Narvu i imaju najbolji izbor sijalica u Beogradu. Imaju kao alternativu cesko/tajvanski firmu Autolamp.
http://www.autosijalice.rs/?wpsc_product_category=autolamp

Da se razumemo, te Osram kopije nisu nas izum, pun je i svet toga.  Samo eto malo je bezveze to kopiranje i dovodjenje ljudi u zabludu.

Van mreže rkoms

« Odgovor #9 poslato: 12. Dec, 2017. 13:20 »
Sto se balasta tice kupi iskljucivo AC, a ne DC. DC struja osetno skracuje vek sijalicama i DC balasti brze crkavaju.
Dobro realno koce da stavi DC, kostaju po 10ak eura, a i ne znam da li moze DC na D2S...

Van mreže AcoSk

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 37
« Odgovor #10 poslato: 12. Dec, 2017. 13:22 »
@stg44, Sto se tice obicnih farova, samo ga stavis i udzekas i sve radi. Ali svakako ja ne bih to radio, ima dosta dobrih sijalica i balasta da se kupi, tako da...
Sto se tice sijalica, nikako te divconi Philips i Osram od 25e.
Vec sam negde pisao (vise puta) postoje Cnlight sijalice koje su vrhunskog kvaliteta (u rangu sa pomenutim gore) sa 2god. garancije za nekih 25-30e. Znaci nisu Kineske noname koje se kriju iza imena "Philips" isl.

Van mreže rkoms

« Odgovor #11 poslato: 12. Dec, 2017. 13:25 »
Hoces da kazes da je ovo kopija? Cisto sumnjam...

https://youtu.be/cxfT-OKw33o?t=21

Van mreže AcoSk

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 37
« Odgovor #12 poslato: 12. Dec, 2017. 13:32 »
Naravno da ne. Ja sam rekao za Philips i Osram od 25e za par.
Pogledaj i sam cenu tih u klipu (u opisu videa imas link) pa ces i sam da vidis koliko su original

Van mreže rkoms

« Odgovor #13 poslato: 12. Dec, 2017. 13:38 »
Takve iste imam (prve) i zato kazem

Identicne.... 25e PO KOMADU mene kostaju 85122 D2S

A te sto kostaju 130$ po komadu su X-treme Vision...

Ne kazem da nisi u pravu, nego me bas zanima, da li je moguce da sam i ja obmanjen..... ???

To bi bilo bas loseee  :(
« Poslednja izmena: 12. Dec, 2017. 13:45 rkoms »

Van mreže djordjebg

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 47
« Odgovor #14 poslato: 12. Dec, 2017. 14:35 »
Evo bas Philips sijalica, original i kopija.
https://www.youtube.com/watch?v=dKJ2SZ8bjoc

Verovatno da si obmanut, ali sta da radis. Teraj tako, sta ima veze.