Autor Tema: Pritisak u gumama - kako je propisano ili ne!?  (Pročitano 23098 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže vlada320Započeo temu

Pritisak u gumama - kako je propisano ili ne!?
« poslato: 23. Sep, 2013. 23:41 »
Gume na mojem autu 185/60 R 14 pumpam na propisanih 2,2 odnosno 2,1 bara (na hladno!), kako i pise na unutrasnjosti poklopca rezervoara, ali se sve vise pitam ko je lud u ovoj prici!
Ako stanem na pumpu i navale da mi provere pritisak u gumama, svaki pumpadzija se skameni od cuda kada kazem da napumpa na 2,2 bara! Na mnogim pumpama su kompresori podeseni da i ne mogu da pumpaju preko 1,8 bara.
Zatim, u razgovoru sa par vozaca sluzbenih Fabia sam saznao da i oni pumpaju gume na 1,8 bara, jer smatraju da je granicna vrednost pritiska u gumama za taj auto 2,0 bara, inace ce auto biti suvise tvrd.
Najzad, mnogi vozaci i ne znaju koliki pritisak vazduha u gumama je propisan za njihov auto, ali znaju da je pre 20 - 30 godina standard bio 1,8 bara, pa se, valjda, to ustalilo kod naroda i to tako ide i danas.
Takodje sam vrlo sumnjicav u pogledu ispravnosti i tacnosti manometara za pritisak vazduha kod kompresora na benzinskim pumpama, pa me zanima kakva su iskustva ostalih cenjenih clanova foruma o ovim temama.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže olajkris

Odg: Pritisak u gumama - kako je propisano ili ne!?
« Odgovor #1 poslato: 23. Sep, 2013. 23:53 »
pa dovoljno je samo jednom ispustiti iz ruke i da padne malko muski na zemlju i vec ce slagati manometar na pistolju.

Van mreže Turbo

« Odgovor #2 poslato: 24. Sep, 2013. 00:04 »
Ja na 2.3-2.5 držim, zavisno od opterećenja. Na fabričkih 2.1 mi premekano, tj. imam fobiju da ću felnu oštetiti. Zimi na 2.1 držim.

Van mreže t.salai

« Odgovor #3 poslato: 24. Sep, 2013. 01:06 »
Zanemari sta ti pokazuje na pumpi, slabo su njihovi bazdareni. Najbolje ti je imati svoju spravicu za kontrolu pritiska u gumama. Na pumpu kod moje zgrade napumpao gume na tvornicki propisani pritisak, auto kao loptica samo skace preko rupa i cudno mi se ponasao. Otisao na iducu pumpu sa digitalnim pokazivacem izbacio mi da su prednje gume bile na preko 3 bara  >:(

Ja pumpam isto kao sto je navedeno tvornicki i nemam nikakvih problema.
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

Na mreži djordjebg

« Odgovor #4 poslato: 24. Sep, 2013. 08:31 »
Mol ima dobre aparate, a pre nekog vremena su Rusi poceli da obnavljaju pumpe te su na NIS pumpama namontirali nove i moderne aparate odlicni su.
Sto se pritiska tice, treba se drzati fabrickih specifikacija, oni su i projektovali auto te im treba verovati.

Van mreže Neba

« Odgovor #5 poslato: 24. Sep, 2013. 12:45 »
Ja pumpam 185/60 R14 na 2.2 bar kako i pise na poklopcu za gorivo (zlatnu sredinu) zadnje isto mislim da je za pozadi raspon od 1.9 - 2.7 u zavisnosti od opterecenja.
imam FULDa pneumatike koji mi izgledaju meko na ovom pritisku al koliko sam se raspitivao to je zato sto imaju mekse zidove pneumatika.

Na PETROL-ovoj pumpi na Cuk. padini ima digitalni (ne znaci da je tacan ako je digitalan) uredjaj na kome otprilike jednom mesecno proverim pritisak i mislim da je tacan.
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Na mreži hakkler

« Odgovor #6 poslato: 24. Sep, 2013. 16:06 »
odgovor na naslov topica:

DA kako je propisano... kako za koji auto/model jer onda guma daje svoju optimalnu vrijednost i performanse (trošenje gume,zaustavni put,performanse automobila vezane za potrošnju i brzinu itd)

problem je u nama i cestama koje pretežno održavaju tvrtke tipa "samo -jama" pa onda smanjujemo pritisak u gumama da kao poštedimo donji postroj auta..a samim tim narušavamo vrijednost guma koje vozimo.

Gume imam uvijek na optimali kako je propisano...provjeravam cca svaka 2mj...pogotovo sad kad su velike razlike u temperaturi (jutro +5 sad +25c)

Ako niste sigurni u ispravnost manometara na pumpama zgodno je za nabaviti nešto ovakvo (nije skupo..a precizno je..cca 4,5 eura)

i možete u bilo koje vrijeme ispitat "na kolko su gume".
Ovaj moj mjeri BAR,PSI,kpA,KG/cm2 i funkcijom memoriranja od cca 5 sek. + automatski se onda gasi.
Ispitan tj. uspoređen sa par manometara kod vulkanizera..i ne laže.

evo neka net tablica na kolko se pumpaju gume..makar je dosta pogledat na poklopac od auta ili na B stup kako kod kojeg proizvođača...to mi se čini relevantnije.
http://www.puretyre.co.uk/tyre-information/tyre-pressures/skoda-tyres/
kalkulator za PSI u BAR
http://www.centauro-owners.com/articles/psibar.html

kod mene je 205 50 17 na 2,3bara
dok je 195 65 15 na 2,1 (trebalo bi na 2,0 i 2,2 al jbg ;D )

i da..gume se obično pumpaju na hladno
ako je guma i felga dobra..ne bi smjelo biti oscilacija večih od 0,2..osim tipa čavao,žica,staklo ako ste ga negdje pokupili..uz put.