Gume na mojem autu 185/60 R 14 pumpam na propisanih 2,2 odnosno 2,1 bara (na hladno!), kako i pise na unutrasnjosti poklopca rezervoara, ali se sve vise pitam ko je lud u ovoj prici!
Ako stanem na pumpu i navale da mi provere pritisak u gumama, svaki pumpadzija se skameni od cuda kada kazem da napumpa na 2,2 bara! Na mnogim pumpama su kompresori podeseni da i ne mogu da pumpaju preko 1,8 bara.
Zatim, u razgovoru sa par vozaca sluzbenih Fabia sam saznao da i oni pumpaju gume na 1,8 bara, jer smatraju da je granicna vrednost pritiska u gumama za taj auto 2,0 bara, inace ce auto biti suvise tvrd.
Najzad, mnogi vozaci i ne znaju koliki pritisak vazduha u gumama je propisan za njihov auto, ali znaju da je pre 20 - 30 godina standard bio 1,8 bara, pa se, valjda, to ustalilo kod naroda i to tako ide i danas.
Takodje sam vrlo sumnjicav u pogledu ispravnosti i tacnosti manometara za pritisak vazduha kod kompresora na benzinskim pumpama, pa me zanima kakva su iskustva ostalih cenjenih clanova foruma o ovim temama.