Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Octavia
»
OCTAVIA 2004-2013
»
Krivi Volan
Strana:
«
1
...
3
4
5
»
Dole
Autor
Tema: Krivi Volan (Pročitano 5877 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
slobodanalex
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
Odg: Krivi Volan
«
Odgovor #45 poslato:
28. Mar, 2018. 08:06 »
Mozda je do puta pa zato vuce u stranu.
Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue
vojkan85
Laurin&Klement
L&K ugled:
-7
«
Odgovor #46 poslato:
28. Mar, 2018. 08:13 »
Ne verujem. Bulevar koji su izgradili ovde na Novom Beogradu je dobar pravac. Relativno je skoro sve završeno.
Vozi: Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4
slobodanalex
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #47 poslato:
28. Mar, 2018. 09:40 »
Probaj ga na auto-putu
Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue
Marjanke
Laurin&Klement
L&K ugled:
14
«
Odgovor #48 poslato:
28. Mar, 2018. 10:36 »
Pa brate lupan auto, u desnu stranu i vuce u desno? Zar ti se samo ne ukazuje, moj je lupan u obe pa ne vuce nigde.
vojkan85
Laurin&Klement
L&K ugled:
-7
«
Odgovor #49 poslato:
28. Mar, 2018. 10:39 »
A kako nije vukao kada je volan išao u blago desno? Kako posle centriranja trapa i optike vuče u desnu stranu?
djordjebg
Laurin&Klement
L&K ugled:
47
«
Odgovor #50 poslato:
28. Mar, 2018. 11:18 »
Ja sam ti napisao gore razlog, potrebno je pomeriti most na zadnjoj osovini, ako je moguce.
Razlog je udarac u zadnji desni bok, u slucaju da je moguce na srafu popustiti most, pa pomeriti desnu stranu pozadi resices problem. Ako ne jedino zamenom delova pozadi, pre svega mosta.
Zadnja osovina je pod uglom od 8 stepeni i to je ono sto osecas i zbog toga krivis volan.
Drugi alternativni nacin je napravis korekciju na prednjem mostu, isto pomeranjem koje ce biti u skladu sa zadnjom osovinom, dakle levi tocak pozadi desni napred. Tada ces iskorigovati problem sa zadnjim i auto ce ici pravo.
Bas zato sam ti preporucio Nesu Mladenovica, Coning Zemun. Pitaj barem za savet, da li se na Oktaviji 2 moze korigvati most, pozadi ili napred. To je zapravo podesavanja caster angle, zatura. E pa taj covek je rad to da i uradi, ako je moguce, sve zavisi od auta do auta.
Ovako mozes da ides sa reglaze na reglazu ili do Novog SAda do besvesti, ali problem ce ostati.
Takodje sam ti rekao i za test akumulatora, besplatan je u Andreji, Exide uvozniku. U vezi tog bipanja koje cujes. Vrlo verovatno je da akumulatora, recice ako je za zamenu, 6 godina je vek.
Ali sve kao da pricam u vetar.
Peja
Laurin&Klement
L&K ugled:
41
«
Odgovor #51 poslato:
28. Mar, 2018. 12:07 »
Svaki most ima neprimetan nagib druma na neki stranu, zbog odvlacenja kisnice i vode sa puta. Probaj jos negde.
Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD
djordjebg
Laurin&Klement
L&K ugled:
47
«
Odgovor #52 poslato:
28. Mar, 2018. 12:17 »
Tacno, zbog nagiba puta radi drenaze vode fabricki je podeseno da postoji nagib mosta sa leve na desno. Problem je sto se sve preko neke granice itekako oseti na volanu i smeta. Do pola stepena je psiholoski neprimetno, preko toga itekako iritira.
Problem je sto se rutinski ne meri zatur zadnjeg mosta, vec samo prednjeg. TO je paramater koji oni uopste ne steluju, ali kao sto rekoh moguce je malom intervencijom na srafima to odratiti.
Stoga ako nije moguce meriti zatur zadnjeg trapa, moze se napraviti korekcija zadnjeg da smanju thrust angle. Taj ugao je merljiv, ima ga u izvestaju odozgo.
Ili kao sto rekoh, korigovati zatur prednjeg trapa da se taj thrust angle smanji na npr. 3 stepena. On nikada nije nula i ne treba da bude.
Stoga pitaj u radionici u kojoj si bio, da ne placas preko ni dinara, mogu li korigovati thrust angle korekcijom mosta.
djordjebg
Laurin&Klement
L&K ugled:
47
«
Odgovor #53 poslato:
28. Mar, 2018. 12:28 »
Conig ima drugaciju opremu, neki Hawkeye aparat, na srpsko-hrvatskom je to geometrijska vozna os.
vojkan85
Laurin&Klement
L&K ugled:
-7
«
Odgovor #54 poslato:
28. Mar, 2018. 12:44 »
@djordjebg Ne pričaš u vetar i svakako ti hvala na savetima samo razmišljam šta da radim sa autom sada
. Da li da menjam ili da ulažem u njega. Otići ću do Coning-a pa ću tražiti Nešu i videti sa njim.
djordjebg
Laurin&Klement
L&K ugled:
47
«
Odgovor #55 poslato:
28. Mar, 2018. 12:55 »
Reci da imas velikih problema, da si 10 puta bio na raznim reglazama i pitaj moze li geometrijsku voznu os nekako da dovede u red stelovanjem mostova na srafovima. Trazi bas Nesu, covek zna te stvari, ima i jedan drugi ali losiji je.
Auto zbog toga skrece kad je volan pravo, nema to veze sa onim postavljanjem volana u sredinu kod samog stelovanja. On se jednostavno prilagodi trapu, kad ide pravo volan je ukrivo i to je to.
Reci da si imao udarac nazad desno.
Moguce da ces resiti, svakako prvo pitaj za savet jer reglaza je 1600 dinara kod njih.
Ponesi te zadnje izvestaje sa sobom.
«
Poslednja izmena: 28. Mar, 2018. 13:01 djordjebg
»
vojkan85
Laurin&Klement
L&K ugled:
-7
«
Odgovor #56 poslato:
28. Mar, 2018. 13:49 »
Poneću im sva tri koja su mi dali.
bugarin
Global Moderator
L&K ugled:
103
Krivi Volan
«
Odgovor #57 poslato:
28. Mar, 2018. 15:36 »
ja ne mogu da verujem sta pricate ljudi.
coveku je auto normalno isao i ponasao se, samo mu volan ukrivo stajao.
sad auto vuce u stranu, ali volan stoji pravo
to o cemu djordjebg prica nije NEKI hawkeye, nego Hunter-ov hawkeye sistem za reglazu.
kakav bre thrust angle i podesavanje istog. da mu je thrust angle razjeban auto bi i ranije imao sindrom udarenog psa.
ne, njemu je auto poceo da vuce u stranu kada su se majstori docepali trapa i poceli da odvrcu i zavrcu.
odvezi taj auto u krsteni servis sa normalnim majstorom, neka ti nasteluje trap kako treba, a ako ti toliko smeta polozaj volana ni to nije sveto pismo. skini airbag i prepakuj ga za koji zub.
ali prva udarna rupa i vrlo je moguce da ce volan opet stajati ukrivo.
evo kako kod mene stoji volan vec par godina. auto ide pravo ko strela, a volan stoji malo u stranu. zasto ga nisam namestio? zato sto sam siguran da zbog polozaja zuba necu uspeti da ga uteram da stoji apsolutno pravo. i onda cu jos vise da se iznerviram.
Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD
vojkan85
Laurin&Klement
L&K ugled:
-7
«
Odgovor #58 poslato:
28. Mar, 2018. 16:20 »
E isto tako je stajao kod mene i išao pravo bez problema. Bukvalno isto. A da su zavrtali spone i štelovali, Bogme jesu.
slobodanalex
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #59 poslato:
28. Mar, 2018. 16:26 »
Citat: bugarin 28. Mar, 2018. 15:36
sindrom udarenog psa.
Iliti sindrom stojadina...