Autor Tema: Kupovina SUV je potreba, trend ili...?  (Pročitano 10538 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
Odg: Kupovina SUV je potreba, trend ili...?
« Odgovor #60 poslato: 14. Mar, 2018. 10:45 »
Ako se stvari postave drugacije, limuzine zbog svoje duzine (npr. O3) zauzimaju vise mesta u gradu od (C)SUV vozila.
Ili, ako se kaze da je limuzina kruzer za auto put, sta ce onda u gradu?

Znaci, bahate se  =)) ovi sa limuzinama.

rocktheroad +1
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 103
« Odgovor #61 poslato: 14. Mar, 2018. 14:59 »
@Karlheinz Sto mnogo vece pare? Kodiaq je od superba skuplji nekih 3k
Mislio sam na Oktaviju, tj. najpopularniju "Golf" klasu automobila, čija početna cena je oko 13.000 eur, dok za Kodiaq treba dati oko 22.000 eur.

U ekploataciji nema ni govora o 50 posto vecim vecim troskovima,osim nesto vece potrosnje sve ostalo je prakticno isto (redovni servisi,registracija,gume itd).
I veća potrošnja, i mnogo skuplje gume i bilo koji deo karoserije  (vešanje, kočioni sistem, limarija, illi neka komponeneta iz kabine...) je dosta skuplji kod SUV-a. Neko ko vozi i održava Oktaviju, nema šanse da za istu lovu vozi SUV tipa Kodiaq, jer na godišnjem nivou (ili nekom ciklusu npr. do velikog servisa), za uživanje u SUV-u su potrebni mnogo veći novci.
  • Vozi: Yeti

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
  • Ugled: 31
« Odgovor #62 poslato: 14. Mar, 2018. 18:33 »
Ne znam kako porediti kodiaq i octaviu,on se poredinsa superbom. A tu je cena prakticno ista,gume isto(mislim daa 18" su cak nesto skuplje za superb,manje tipicna dimenzija),potrosnja litar u korist superba i to je to. Cene rezervnih delova na znam,opet cisto sumnjam da su bitne razlike.
Ne mozemo porediti oktaviju i kodiaq nikako,ni po prostoru,ni po ceni,opremi,pogonu itd. naravno da je oktavija jeftinija ali i nudi manje.
Octavia-Karoq
Superb-Kodiaq

Van mreže nebojsar

• Laurin&Klement
  • Ugled: 14
« Odgovor #63 poslato: 14. Mar, 2018. 19:08 »
Ja bih pre poredio Kodiak I Oktaviju jer su potpuno iste duzine i sirine. Superb je klasa vise. Samo VW i Audi imaju tu SUV ekvivalent, to su Tuareg i Q7. 
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže rocktheroad

• RallyeSport
  • Ugled: 8
« Odgovor #64 poslato: 14. Mar, 2018. 19:20 »
I veća potrošnja, i mnogo skuplje gume i bilo koji deo karoserije  (vešanje, kočioni sistem, limarija, illi neka komponeneta iz kabine...) je dosta skuplji kod SUV-a. Neko ko vozi i održava Oktaviju, nema šanse da za istu lovu vozi SUV tipa Kodiaq, jer na godišnjem nivou (ili nekom ciklusu npr. do velikog servisa), za uživanje u SUV-u su potrebni mnogo veći novci.

Ma sve je to isto, i svi su na istoj platformi i Karoq i Kodiaq, i Superb i Octavia ;)

Jedino potrošnja veća zato sto je SUV nešto tezi i lošiji otpor vazduha, servisni intervali su isti. SUV nema nijedan deo koji limuzina nema a da povećava održavanje. Nisu to SUV ovi sa vazdusnim ogibljenjima, reduktorima, posebnim filterima... to je podignuti hatchback ili karavan. Robustnost se ogleda u izgledu, ne u funkcionalnosti. Vešanje je drugačije podešeno ali su sve to iste komponente drugačije trimovane.

Koliko sam video, Skoda nema cenu radnog sata po modelu kao Audi, već je cena ista. Norme mogu biti malo veće zbog robustnosti, jer se možda neka plastika skida za 5min umesto za minut, ili je uopšte nema kod limuzine.

Van redovnog održavanja je druga priča. Tu nije bitna klasa vozila već masovnost. Model koji je prodat u više primeraka, kojih ima više po gradu i na otpadu će imati bolju ponudu delova. Skoda prednjači sa limuzinama,  ali na primer Kia Sportage vidim više nego Ceedova.
  • Vozi: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 2018 Style 190PS 4x4 DSG

Van mreže rocktheroad

• RallyeSport
« Odgovor #65 poslato: 14. Mar, 2018. 19:40 »
Ja bih pre poredio Kodiak I Oktaviju jer su potpuno iste duzine i sirine. Superb je klasa vise. Samo VW i Audi imaju tu SUV ekvivalent, to su Tuareg i Q7.

Ne bih se složio. Volumen i težina Kodiaqa je slicniji Superbu. Sama dužina je slicnija octaviji, ali raspoloživost prostora je manja u Oktaviji i moj subjektivni osecaj je da je za broj manja. Nijednog trenutka nisam razmišljao Kodijak/Oktavija već samo Kodiaq/Superb.

I mislim da je kod svih proizvodjaca ekvivalent limuzine i SUV iste cene uvek ide u korist limuzine sto se tiče luksuza i kvaliteta. Ne znam konkretno na koje si konkretno modele mislio... ali Touareg stari je smešan u odnosu na Aerton, novi nisam video. A6 sa paketima opreme da matchuje cenu golog q7  bolje izgleda, Bmw x5 i 5 isto...

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
« Odgovor #66 poslato: 14. Mar, 2018. 20:59 »
Cenom,prostorom,opremom-mnogo su blizi kodiaq i superb nego kodiaq i oktavija,tako su i pozicionirani,a kodiaq je sirinom kao superb,7cm siri od oktavije par cm duzi. U principu pogledajte i a3 vs q3(koji je dimenzijama kao karoq) i audi a4 vs q5(koji je dimenzijama kao kodiaq). Nema poredjenja kodiaqa i oktavije definitivno.

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 103
« Odgovor #67 poslato: 15. Mar, 2018. 09:39 »
Ne znam kako porediti kodiaq i octaviu,on se poredinsa superbom.
Ako se držimo Škoda brenda, ne slažem se da Superb može da bude referenca u ovoj temi kao najbolji auto u smislu uloženo/dobijeno, pre mislim da je to Fabija/Oktavija. Iz tog ugla (potreba-uloženo-dobijeno) i posmatram naslov ove teme, tj. mislim da je u velikoj većini slučajeva kupovina (bilo kog) SUV-a trend, odnosno da su ga proizvođači nametnuli na tržište kao lažnu potrebu, preuveličavajući njegove mogućnosti,  i vešto krijući (ne govoreći) njegove mane, isključivo radi sticanja ekstra profita, ništa više.
Čak je i Škoda u 2017 zaradila preko 400 miliona EUR profita više nego 2016 najviše zahvaljujući prodaji skupljih modela i linija opreme (suv, sportline, scout, RS, l&k...).
Škoda je mala maca u odnosu na npr. bmw ili audi, gde su cene i "varijante" SUV-a napravljene isključivo tako da pokupe zadnji EUR iz džepa kupca a proširenjem "segmenata" takvih SUV vozila dosezaju i do novčanika onih kupaca kojima SUV u životu ne treba.

To rade smanjujući gabarite SUV (gde je tu logika?) a time "pada" i cena takvih vozila, ali se segment i cilljna grupa na koji fabrika može da računa enormno povećava. Npr. u Škodi će iduće godine moći da se umesto solidno opremljene Fabije za 11.000 kupi mini SUV (Vision X) po početnoj ceni od 16.000.

• Vozi: Yeti

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
« Odgovor #68 poslato: 15. Mar, 2018. 10:10 »
Nigde nisam ni rekao daje superb najbolji odnos ulozeno-dobijeno,samo da kodiaq i oktavijapo svemu(prostoru,ceni,gabaritima osim duzine,opremi) prakticno neuporedivi. Sto rocktheroad rece,nisam ni razmisljao o oktaviji,vec superb-kodiaq.
Sam termin potreba je nezahvalan,jer ko je ovde kupi uto striktno da zadovolji samo potrebe? Onda zasto postoji superb ako oktavija moze sve da radi,a onda opet skoro sve to mozeda odradi fabia karavan.

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
« Odgovor #69 poslato: 15. Mar, 2018. 10:15 »
Karlheinzu (odgovaram), Fabia, klotara sa najslabijim atmo 3 cilindricnim aregatom. Ima 4 tocka, kocnice sa ABS.

Sve ostalo je trend i nepotrebno, na sta nas je navukla auto industrija.

Van mreže nidza

• Laurin&Klement
« Odgovor #70 poslato: 15. Mar, 2018. 10:49 »
Potrebu možeš da zadovoljiš svim tim vozilima, ali ne na isti način:
1. minimum potreba
2. optimium potreba
3. luksuz

Na primeru Škode:
1. fabia
2. octavia
3. superb

Limuzina ti je prevelika, hoćeš MPV/SUV koji je kraći, a pruža ekvivalentan sadržaj, nema problema:
1. budući SUV B
2. Karoq
3. Kodiaq

Zbog interne kanibalizacije idu od većeg ka manjem, jer će se niži segmenti bolje prodavati od viših, ali uz manju zaradu. Nedostaje samo SUV pod 1.

E, sad, da li 1, 2, ili 3, zavisi najčešće od finansija, a zatim od drugih ograničenja tipa garaže kod kuće, parkinga na poslu, vozača početnika u kući, sopstvene procene da ti veće ili luksuznije vozilo jednostavno nije potrebno.
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
« Odgovor #71 poslato: 15. Mar, 2018. 10:57 »
Upravo to. Moze se polemisati, iznositi razni stavovi po bezbroj osnova... bez ikakvog moguceg zakljucka. Kao i tema benzin vs. dizel

Zbog cega kupiti Rapid a ne Fabiu?
Zbog cega kupiti Octaviu, a ne Rapid?
Zbog cega kupiti Superb, a ne Octaviu?
Kupiti SUV, a ne Fabiu, Rapid, Octaviu ili Superb, zbog cega?

Pa valjda taj sto je platio iz svog dzepa zna zbog cega mu treba.

Bas me savrseno briga koji su njegovi razlozi.

Van mreže rocktheroad

• RallyeSport
« Odgovor #72 poslato: 15. Mar, 2018. 11:21 »
mislim da je u velikoj većini slučajeva kupovina (bilo kog) SUV-a trend, odnosno da su ga proizvođači nametnuli na tržište kao lažnu potrebu, preuveličavajući njegove mogućnosti,  i vešto krijući (ne govoreći) njegove mane, isključivo radi sticanja ekstra profita, ništa više.

Absolutno se slazem da je to trend, ne samo u auto industriji, vec svuda. Marketing je po samoj definiciji to, da se kreira i zadovolji potreba potrosaca. Sa ovim gradskim SUV se upravo to i radi, stvara potreba da se sidje sa puta. Ne mogu da se slozim samo sa delom da ne govore o manama. Naravno suludo je ocekivati da mane stave na bilbord, ali svaki kupac se moze vrlo dobro informisati i informacije se ne kriju. Za Kodiaq evo citata iz njegovog upustva:

"But even with OFF ROAD mode activated, your vehicle is never a true SUV"

Tako da je time sve receno,  javno dostupno i niko nije doveden u zabludu. Naime cak su britanci bili ljuti kad su to procitali, ali su brzo shvatili da nigde auto nije ni reklamiran kao Off-road, da je na svim oficijalnim slikama na putu, sto zemljanom, sto tucaniku...

Evo i linka koji ima po meni najbolji review za Kodiaq ako neko ima jos nedoumica i nije informisan:
http://www.team-bhp.com/forum/official-new-car-reviews/193738-skoda-kodiaq-official-review.html

E sad svakome od nas je da prepozna potrebu za SUV. Koliko sam skapirao, nekome je potreba da spakuje vise stvari po manjem duznom metru po gradu, a da ne bude MPV forma. Meni je grad nebitan jer imam garazu kuci/na poslu i u grad idem samo kad su demonstracije pa je onda pesaka :) Ali javila mi se potreba da ponekad sidjem sa puta. Nekome se opet nadje potreba da bude u trendu, gde ulazimo u rekurziju da je trend da budes u trendu :)

Van mreže shuxx

• Laurin&Klement
  • Ugled: 12
« Odgovor #73 poslato: 15. Mar, 2018. 11:37 »
nisam nikakav kupac SUVa ili slično, volim i poštujem formu karavana, a sa mojim kolima sam više loših puteva video nego mnogi sa SUVovima, usponi ka nekim od vrhova u Bugarskoj....

ja verujem da je sve to trend, ono što me iznenađuje da je on krenuo baš u vreme svetske krize 2008 god, i da je umesto da kupci budu racionalniji, pobudio razliku međ kupcima, i želju za višom pozicijom, kao i taj avanturistički duh. Ja sa mnogim planinarima obiđoh razne vrhove ali mi više od karavana sa njegovim klirensom nije trebalo ( naravno ljudi su željni kretanja, a ne da ih odvede auto do vrha  :B=))

skoro smo bili na staru planinu, skoda oktavia 4x4 i prikolica sa ski sankama, treba li čoveku više od toga.... povišen karavan.... uvek sam voleo Subaru i njegove povišene karavane.... završava sve potrebe
  • Vozi: Škoda Fabia MK II 1.4 TDI