Autor Tema: SDI warm up time  (Pročitano 5135 puta)

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže NebaZapočeo temu

SDI warm up time
« poslato: 29. Sep, 2013. 16:35 »
Zdravo svima, posebno SDIjevcima

Kao sto se daje naslutiti iz naslova interesuju me vasa iskustva za dostizanjem radne temperature motora u zimskom periodu.
Kada je spoljna temperatura ispod nule, vreme potrebno da moj primerak SDIja postigne radnu temperaturu je poprilicno dugo. Secam se jednog ledenog jutra od prosle godine kada sam stigao s Ceraka do centra Zemuna a kazaljaki temperature je i dalje falio koji milimetar do 90. Inace kada je oko -5 strepeni napolju skontao sam da je potrebno oko 8-10km gradske voznje da se dostigne 90stepeni. Jednom kad dostigne 90 tu ostaje zakucan.
Elem stignem do posla a auto se nije zagrejao, a samim tim nije ni kabinu...

Kako sam pre Fabije vozio Yuga dobro mi je poznato resenje sa umetanjem kartona ispred hladnjaka i zaklanjanje i do 2/3 povrsine u zavisnosti od spoljen temperature  :)
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže bokilava

Odg: SDI warm up time
« Odgovor #1 poslato: 29. Sep, 2013. 16:46 »
zameni ti termostat prijatelju ostavi se kartona  ;)

Na mreži hakkler

« Odgovor #2 poslato: 29. Sep, 2013. 17:43 »
ako dostigne radnu temperaturu na -5c nakon 8km..nemora biti daje termostat u pitanju.

normalna pojava kod dizela starijih generacija... koji se teže zagrijava kad je vani konstantni minus.

btw. kad vani bude konstantno ispod -5c..i ja stavim ispred kilera karton dok se vozim po gradu..kratke dionice!!
termostat je ispitan i ispravan.
s tim da prvih 2km ne palim ventilator..tj. recimo ne uzimam mu toplinu .

jbg. jednostavno je to tako..sa starim dizelom po zimi.

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #3 poslato: 29. Sep, 2013. 18:48 »
Kod mene je slična manifestacija po zimi.Dakle,auto na kratkim relacijama ne dostiže radnu temperaturu.Na dužim relacijama dostigne otprilike 75,a onda sa povećanjem brzine se smanji na 50.Grejanje radi,sve je ok.Da nije nešto sa termostatom ili termodavačem.Btw,majstor koji mi održava auto kaže da je to sve normalno jer je dizel a veliko je hlađenje pri većim brzinama.
Evo kad je lepo vreme,sve ok,lepo dostigne 90 i ne makne se nigde.
Ne znam nisam pametan.Kako da ispitam termostat,da li može DIY ili mora kod majstora?

Van mreže milosgranice

« Odgovor #4 poslato: 29. Sep, 2013. 18:52 »
sto je hakkler rekao tako je to sa dizelima i ja vozim sdi i isto mi se ponasa auto zimi, a termostat ako postigne radnu temperaturu u voznji i ne obara je onda je ispravan, moze malo kad se ukljuci grejanje, kad rikne termostat nemas grejanja u kolima nista i pingvini se koce, mozda je tvoj nizeg temperaturnog opsega
« Poslednja izmena: 29. Sep, 2013. 19:00 milosgranice »
  • Vozi: fabia 1.9sdi

« Odgovor #5 poslato: 30. Sep, 2013. 11:54 »
Na dužim relacijama dostigne otprilike 75,a onda sa povećanjem brzine se smanji na 50.Grejanje radi,sve je ok.Da nije nešto sa termostatom ili termodavačem.Btw,majstor koji mi održava auto kaže da je to sve normalno jer je dizel a veliko je hlađenje pri većim brzinama.
Mislim, tj gotovo sam siguran da ti to nije ok, mora i na -20 stepeni da posle duze voznje dostigne radnih 90 stepeni i da drzi tih 90 stepeni i pri 140km/h i max odvrnutim grejanjem. Tacno je da ce se oladiti rashladna tecnost u hladnjaku ali termostat koji je zaduzen da bira da li ce tecnost za hladjenje ici u krug samo kroz cevovode bloka motora ili ce propustati toplu kroz hladnjak a iz istog uzeti hladnu mora da drzi zatvoren put ka hladanjaku i tako da cuva radnu temperaturu.
Sto se tice grejanja i na 60 stepeni ce ti grejati :) ali to nije nista kako greje na 90 :)

« Odgovor #6 poslato: 30. Sep, 2013. 11:56 »
sto je hakkler rekao tako je to sa dizelima i ja vozim sdi i isto mi se ponasa auto zimi, a termostat ako postigne radnu temperaturu u voznji i ne obara je onda je ispravan, moze malo kad se ukljuci grejanje
To je ono sto me je zanimao kako se ponasaju drugi SDIjevi po pitanju dostizanja radne temperature, a samim tim i grejanja kabine.

Van mreže Turbo

« Odgovor #7 poslato: 30. Sep, 2013. 12:50 »
Dizelima generalno treba dosta vremena za postizanje radne. Kolega vozi 1.9 JTD i idemo zajedno na posao oko 12-13km u jednom pravcu i mislim da mu treba sigurno 8-10km da počne da greje kako treba, po zimi. Generalno je dizel dosta efikasniji i manje energije od goriva rasipa u toplotu, zato je tako.

« Odgovor #8 poslato: 30. Sep, 2013. 15:37 »
jbg. jednostavno je to tako..sa starim dizelom po zimi.

Novijima ostaju upaljeni grejaci ?

Na mreži hakkler

« Odgovor #9 poslato: 30. Sep, 2013. 16:51 »
nema to veze sa grijačima za naftu..

imaju bolje riješen mali kiler koji se prije zagrije i nije tolko ovisan o velkom..samim time grijanje prije proradi.

ima i za stavit dodatni grijač..te webasto sistem..itd..itd

ugl. na novijm modelima je to rasipanje temperature manje.

Van mreže tasa

« Odgovor #10 poslato: 30. Sep, 2013. 19:00 »
To je ono sto me je zanimao kako se ponasaju drugi SDIjevi po pitanju dostizanja radne temperature, a samim tim i grejanja kabine.

Kod mene, relativno brzo dostigne radnu temperaturu zimi, i drzi zakucano na 90, i nema nikakve razlike dal je upaljeno grejanje ili ne, drzi 90 i ne mrda.
Nebo, opcija da ti duva grejanje u kabini cim upalis kola, moras sva tri tockica na konzoli za grejanje da postavis na uspravan polozaj, i upalis ventilator, i imas grejanje. Tako je kod mene, mora da i kod tebe ta opcija radi.
evo detalji http://www.skodafabiaclub.com/technikaiinfok/muszaki_leirasok/SSP_032_4.pdf
« Poslednja izmena: 30. Sep, 2013. 19:08 tasa »
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

Van mreže milosgranice

« Odgovor #11 poslato: 30. Sep, 2013. 19:28 »
Nebo, opcija da ti duva grejanje u kabini cim upalis kola, moras sva tri tockica na konzoli za grejanje da postavis na uspravan polozaj, i upalis ventilator, i imas grejanje.
da nemas ti webaster?obicno grejanje to ne moze
  • Vozi: fabia 1.9sdi

Van mreže tasa

« Odgovor #12 poslato: 30. Sep, 2013. 19:35 »
Za to je odgovoran ''Electric auxiliary heater'' na onom linku ima prikazan gde stoji. I sada sam probao kod mene, ide redosled poluga, grejanje do kraja, vent. na 3, i polozaj klapni uspravno.  8)

dalje o ''Electric auxiliary heater'' temi ovde:
http://forum.skodaforum.rs/fabia-1999/electric-auxiliary-heater/
« Poslednja izmena: 05. Okt, 2013. 00:29 pedja »
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

Na mreži djordjebg

« Odgovor #13 poslato: 01. Okt, 2013. 12:15 »
Takavb je svaki SDi, treba mu vremena i nema price.
Po meni je mnogo veca mana ovih kola nevidjna sklonost ka maglenju.

« Odgovor #14 poslato: 01. Okt, 2013. 12:22 »
Po meni je mnogo veca mana ovih kola nevidjna sklonost ka maglenju.
Slozices se da je to usko povezano? p.s. ukoliko klima radi, ista isusuje vazduh, suv vazduh na staklu manje magli, sve je to divno i krasno ali ako ukljucis klimu pre nego se imalo zagreje motor pretvorices se u pingvina...