0 članova i 14 gostiju pregledaju ovu temu.
U ovoj temi kod kolege Zlatića ćeš naći dosta odgovora na tvoja pitanja http://forum.skodaforum.rs/moja-octavia/octavia-a7-1-2-tsi-63kw86hp-ambition-sa-dodacima-bombonica-bela/
Zlatić je pristrasan, po njemu je to najbolji motor koji autoindustrija može da pruži.Solidno to vuče, a za preticanje mora malo tehnika da se upotrebi. Ako ne luduješ za performansama, bićeš zadovoljan. A tu je uvek i Revochip, poželiš li dodati još 40 do 50KS za malo para.
Ma odrzava to brzinu na autoputu kako treba,kroz grad naravno nece biti problema. Malo razmisljas o tome kad pretices ali stizes gde i svi drugi. Definitivno nije za levu traku na ap i za ocekivanje nekih performansi ali sigurno ce da radi posao.Mislim da je pogresno posmatrati cip kao alternativu jacem motoru (bar ne u ravni sa fabrickim) ipak tu ima hiljadu nekih "promenljivih". Koliko se zapravo dobija (koliko su ti valjci "darezljivi",koliko su ti fabricki jaci motori razliciti,garancija itd. Naravno-ko sta voli i kome sta treba i odgovara.
Kvaka je i u tome da je to motor na zalasku sto se ugradnje u nove VAG modele tice, zamenjen sa 1.0TSI.Vozio sam Rapid sa 1.2TSI od 86ks; ide solidno u gradu i na magistrali. Auto put ili pod punim opterecenjem nisam probao.Doduse Oktavija je i teza od Rapida.
Sasvim korektan motor. Sasvim solidno vuce uz umerenu potrosnju (prakticno moze da se vozi do 2500 obrtaja a cak i na autoputu ne mora da se ide preko 3000-3400 obrtaja). Ja u Golfu imam noviju verziju od 85 KS, sa zupcastim kaisem (svi modeli posle 2012.g). Kupljen februara 2017 na akciji (davao se velik popust, samo 14.000).Moj total prosek potrosnje od kupovine do danas je 5.3, a najcesci kratkorocni se krece oko 5.5.Za godinu dana sam presao samo 8800 km (od toga oko 70% autoput, brzine oko 140-150, magistrala 25%, brzine 80-100 i grad samo 5% - koristim drugi auto za grad i vikendicu).Troskovi registracije oko 18.000 a servisa oko 15.000.Za te pare nisam mogao bolje proci.
Kada dođeš u situaciju da se čupaš onda nikada nije dobar 1.2 . Nemoj odmah na čip, vidi prvo kako će se tebi dopasti, mada lično smatram da 1.2 ne može da vuče kako treba tu težinu, što sam ranije i pisao u nekoj od tema.
Moj ti je savet da ne odugovlacis sa kupovinom jer uskoro i u benzince krece ugradnja filtera cestica (a kakva je to patnja, proguglaj malo o DPF). Odnosno, kad ukinu 1.2 TSI neces vise imati izbora.1.0 TSI je po performansama bolji (tako kazu testovi) ali se po zvuku primeti da je 3-cilindras. Pa ako ti to smeta, 1.2 TSI je dobra prilika da se vozis jeftino a sa solidno izbalansiranim motorom. U Golfu je neverovatno tih, verujem da je i u Oktaviji slicno.Nisam ni znao da se 1.2 TSI jos prodaje, VW ga je ukinuo u junu 2017.
Neće se DPF ugrađivati u sve benzinske motore, vec samo one sto ćađave. A po prirodi, benzinski neuporedivo manje čađave od dizel motora, pa ne očekujem prevelike probleme sa filterom čestica.