Autor Tema: 1.9TDI resenje problema povecanog broja obrtaja na leru  (Pročitano 1928 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže ugi85Započeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 53
Sa motorom iz naslova u Fabiji 1 u zadnjih dve godine mi je periodicno broj obrtaja na leru imao vrednost od 1000 do nekih 1300. Primetio sam da ova anomalija pocinje u ovom godisnjem periodu i traje nekih mesec-dva samo kad je napolju toplo, a kabina i motor zagrejani ili kad  je motor hladan ali je auto duze vreme grejan Suncevim zracima.
Najpre sam pomislio da je problem u akumulatoru, medjutim ispostavilo se da nije. EGR ventil i klapna gasa su vise puta cisceni pa prljavstina nije mogla biti problem. Proverom na VCDS-u ustanovljeno je da su dizne odlicne i nisu uzrok problema. Osim toga, problem nije predstavljao kvalitet nafte jer sam probao gorivo sa vise pumpi razlicitih naftnih kompanija. Testirani su MAF senzor i senzor temperature i sve je bilo ok.
Zadnji put, kad se problem javio, nogom sam blago podigao pedalu gasa i broj obrtaja se vratio u normalu. Nakon toga sam zglobove pedale i potenciometar (koliko je to bilo moguce) ocistio i podmazao kontakt sprejom. Od tada se problem vise nije javljao, a auto ima nesto bolji odziv na gas. Zakljucak je da se pokretni deo potenciometra nesto teze pomerao usled cega se nije uvek vracao u nulti polozaj pa je broj obrtaja na leru bio nesto visi.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance