Autor Tema: Motorić podizača prozora  (Pročitano 2723 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže hatuna1983Započeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 12
Motorić podizača prozora
« poslato: 26. Maj, 2018. 21:18 »
Nadam se da nisam pogriješio odtvaranjem nove teme, pokušao pronaći ono što me interusuje ali samo sam pronalazio teme o kvaru samih podizača, tu imam iskustva od Fabija, ali je imam problem ili sa motorićem ili sa žicama. Naime ne reaguje me električni prozor suvozača. Znam da nije prekidač jer ne radi samo taj prozor ni sa vozačevog tastera, ni sa vrata suvozača, ni sa okretanjem ključa u bravi a ni sa daljinskim otvaranjem. Sama brava radi, zajedno sa mikroprekidačem ne tim vratima. Nije podizač u pitanju jer se ne čuje uopšte zvuk motara, samo kao neki slabašni klik jednom kada pritisnem prekidač. Čudno mi ovo za motor, da je u toku rada stao pa ajd, ali jednostavn jučer radio danas ne radi prozor je zatvoren.

Šta mislite koja je šansa da je motorić otišao a koja da je negdje sa žicama problem? Električaru ću svakako ići poslije vikenda, ali eto interesuje me koja je šansa da taj motorič tek tako crkne?

Još jedna stvar koja me interesuje je da li u slučaju zamjene motorića moram mijenjati i podizač?
  • Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

Van mreže ugi85

Odg: Motorić podizača prozora
« Odgovor #1 poslato: 27. Maj, 2018. 07:50 »
Mozemo samo da nagadjamo :( Motor ne crkava tek tako iznenada bez nekih simptoma ali nije ni to iskljuceno. Pre ce biti da je problem u instalaciji. Jesi li proverio osigurac?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

• Laurin&Klement
« Odgovor #2 poslato: 27. Maj, 2018. 09:29 »
ugi85

I ja mislim isto. Što se tiče osiguraća, ako misliš na one osigurače sa strane vozača- nisam. Ako sam dobro shvatio uputstvo jedan je osigurač za oba prednja stakla, a vozačka strana mi radi. Pogledaću opet sve danas, a ako ne nađem sutra autoelektričar.

Van mreže klisko

« Odgovor #3 poslato: 27. Maj, 2018. 09:44 »
Da li ti radi podešavanje nagiba stakla preko džojstika i električno zatvaranje retrovizora? Meni su rekli da se isti motor koristi za sve to.
Edit: nisam siguran, ali mislim da se ne menja ceo podizač ako se menja motor.
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Van mreže bugarin

« Odgovor #4 poslato: 27. Maj, 2018. 09:52 »
Da li ti radi podešavanje nagiba stakla preko džojstika i električno zatvaranje retrovizora? Meni su rekli da se isti motor koristi za sve to.
Edit: nisam siguran, ali mislim da se ne menja ceo podizač ako se menja motor.

Ne moze da bude isti motor. Retrovizor se podesava preko dva elektromotora koji se nalaze u samom retrovizoru. Moze da bude samo zajednicka masa, pa kad se ona prekine da ne radi nista na tim vratima.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže klisko

« Odgovor #5 poslato: 27. Maj, 2018. 10:06 »
Meni je menjan motor, posle zamene nije radilo sklapanje retrovizora dok nisam otišao ponovo da zamene motor i stave drugi.
Promena nagiba stakla je radila i sa pogrešnim motorom ali su kontrole bile izmešane (smer džojstika i smer kretanja stakla su bili različiti) pa sam pomislio da je i to povezano sa motorom, izvinjavam se za davanje pogrešne informacije.
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 27. Maj, 2018. 10:22 »
Nisam pokušavao retrovizor da mrdam, današ ću pa javim radi li.

U slučaju crkavanja motora, mora li se mijenjati i podizač? Može li se samo motor mijenjati a da se onaj centalni točkić podizača ne razmota?

Van mreže ugi85

« Odgovor #7 poslato: 27. Maj, 2018. 10:32 »
Brzinski odgovaram jer sam u guzvi pa kad sam pisao prethodni odgovor nisam obratio paznju da cujes nekakav klik. To me asocira na crkavanje modula za upravljanje motorom u suvozacevim vratima jer motor nije direktno vezan na prekidac. Pored toga sumnjam i na instalaciju.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže bugarin

« Odgovor #8 poslato: 27. Maj, 2018. 11:11 »
Meni je menjan motor, posle zamene nije radilo sklapanje retrovizora dok nisam otišao ponovo da zamene motor i stave drugi.
Promena nagiba stakla je radila i sa pogrešnim motorom ali su kontrole bile izmešane (smer džojstika i smer kretanja stakla su bili različiti) pa sam pomislio da je i to povezano sa motorom, izvinjavam se za davanje pogrešne informacije.

Ma majstori pomesali zice ili je modul bio pogresan. Sve zice idu u modul i onda iz modula dalje: u prekidace, u zvucnike, u elektromotor podizaca, u bravu, u retrovizor.........

Ja koliko znam motor se skida sa sve tockicem na koji se namotava sajla.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 27. Maj, 2018. 22:47 »
bugarin
Zar nije motor sa jedne a podizač sa onim namotanim koturom sa druge strane lima?

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #10 poslato: 28. Maj, 2018. 01:27 »
Obojica ste donekle u pravu , sa podizacem ostaje tockic sa zubcima koji okrece kotur koji je sa druge strane lima koji namotava sajlu  :)
  • Vozi: Octavia vRS mk1

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 28. Maj, 2018. 16:15 »
Nije me danas mogao primit ovaj elektricar kome inace idem, moracu sutra probat. Malo sam jos pregledao sve i definitivno sve radi osim spustanja prozora, dakle i retrovizor radi. Onaj klik sto sam spominjao se ne cuje. Mozda sam mislio zbog zvuka prekidaca da to cujem. Pogledao sam onaj snop zica ispod fleksibilne gume izmedju stuba i vrata i vidio sam da je izolacija na jednoj smedjoj debljoj zici pukla. Deblje zice obicno su naponske pa bi i ova mogla biti. Sama zica nije pukla ali je ogoljena. Ne sjetih se da pregledam osigurace, mada sam citao da su oba prozora na jednom a meni lijevi radi.

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 29. Maj, 2018. 16:58 »
Rezime> Bila žica u prekidu. Ne znam kako sam nisam našao, ali eto. 10e majstoru da se počasti. Bolje nego da je motor, mada kažu da vrlo rijetko crkava jer je kao jači nego je potrebno poslu koji obavlja.

Off topic: Dok sam cekao da majstor završi rad na passatu 6 razmišljao sam kako je lijepo auto, a onda sam skontao da su mu skinuli karambolku i odvrnuli prednji vezni lim da izvade far i da promijene xenon sijalicu. Odjednom su mi ohladili. Momak koje radi tamo čak tvrdi da je , po njemu anravno, Octavia A5 bolje auto od Passata 6, kao skupe su puno popravke na njemu.