Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Octavia
»
OCTAVIA 2004-2013
»
Savjet-Skoda octavia 1.6 tdi 77kw
Dole
Autor
Tema: Savjet-Skoda octavia 1.6 tdi 77kw (Pročitano 23846 puta)
0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.
zevs
Registrovan
Ugled: 0
Savjet-Skoda octavia 1.6 tdi 77kw
«
poslato:
07. Jun, 2018. 15:47 »
Planiram nabavku jedne octavie, da li moze neko da mi napise svoja iskustva vezana za ovaj automobil, kao sto u naslovu stoji u pitanju je skoda octavia 1.6tdi 77kw, godiste 2013, karavan ( u pitanju je 2 facelift, nije novi model) uvoz je. Na satu stoji nesto oko 210 000 km. Sto se tice izgleda auto dobro izgleda kako spolja tako i iznutra, djeluje ocuvano bar ovako na izgled. Kako su se pokazale i sta im je mana, da li imaju nekih problema i da li je 1.6 za octaviu karavan ok motor. Interesuje me jos da li su u pitanju motori sa jednom ili dve bregaste i negdje naletih da su u pitanju motori bez plivajuceg zamajca da li je to istina ili... Da li imaju neke kodne oznake motora koje treba izbjegavati i da li su sa siemens diznama sve ili ima i drugih. Sto se tice DPF koliko sam upucen sve imaju poslije 2010/2011 godista?
Vozi: audi a4 1.9tdi limuzina 2004
vladazec
Test Drive
Odg: Savjet-Skoda octavia 1.6 tdi 77kw
«
Odgovor #1 poslato:
07. Jun, 2018. 21:22 »
Skoda se vec godinama pokazala kao ozbiljan konkurent starijoj braci iz vag korporacije.A Octavija je vec odavno klasa za sebe.Sto se tice motora trenutno od skoro imam bas tu 1.6 tdi 77kw a imao sam pre nje a5 1.9 tdi 77kw i mogu ti reci da ova novija nije losa savremenija je ,lepsa i tako to ali taj motor 1.9tdi je neprevazidjen ali na zalost oni su ga izbacili iz upotrebe.Ova 1.6
je nesto slabija ali ako ne tezis nekoj ostrijoj voznji i nije tako strasno a i trosi manje.Sve u svemu za iste pare u klasi se tesko moze naci bolji auto.Samo treba naci pravi.Ne treba zuriti.Mozda je sigurnija preporuka kupovina kod nasih auto kuca, mislim da su neke kuce bolja opcija nego uvoz.Imao sam prilike pre nego sto sam nasao sebi auto da gledam neke octavije koje su jos u garanciji napr.auto kuca Autokomerc i sl.U svakom slucaju SRECNO.
Vozi: skoda octavia a7 2015 1.6 tdi elegance
slobodanalex
Laurin&Klement
Ugled: 38
«
Odgovor #2 poslato:
07. Jun, 2018. 21:30 »
Sve iz uvoza ti je macka u dzaku, pogotovo je upitna kilometraza.
Uzmi broj sasije i pravac ovlasceni servis da provere servisnu istoriju. Ako je se stanje na satu priblizno stanju na poslednjem servisu onda samo detaljna kontrola i to je to. Koliko sam upoznat na 1.6 je boljka EGR, tacnije hladnjak EGR-a. Takodje treba proveriti i stanje DPF-a.
Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue
vladazec
Test Drive
«
Odgovor #3 poslato:
07. Jun, 2018. 21:34 »
Zaboravio sam jos jednu bitnu stvar, ako ti nije bitno dali je noviji model ta oltavija koju sam vozio bila je 2011.god.1.9 tdi 77kw i nije imala dp filter sto je mnogo manja glavobolja.Ostala iskustva sa tim motorom nemam jer nisam imao nikakvoh problema a vozio sam je 7 god.
Vozi: skoda octavia a7 2015 1.6 tdi elegance
zevs
Registrovan
«
Odgovor #4 poslato:
07. Jun, 2018. 23:18 »
Da svakako bi izvrsio provjeru servisne istorije u ovlastenom prije bilo kakvog pregleda vozila u servisu, razgovarao sam telefonom sa prodavcom i kroz ragovor mi je rekao da je servisna uredna i da je sve radjeno po preporuci proizvodjaca, tako da ako je radjeno u ovlastenom (a pretpostavljam da jeste posto je mladje auto bar do 2017 je vjerovatno servisirana u ovlastenom zbog grancije) mora postojati evidencija sta i kada je radjeno. Ali sam generalno pitao za iskustva i to kako se pokazalo vozilo sa tim motorom u eksploataciji posto je to dosta noviji tip motora, ipak po mom nekom misljenju ako je iz 2013 godine da su trebali biti otklonjeni nedostaci jer do te godine su vec uveliko bili uvedeni u proizvodnju a i ako je bilo nekih nedostataka vjerovatno su rjesavani u garantnom roku (mozda i grijesim). Na koji nacin je moguca provjera DPF-a o kolicini pepela, da li je moguce na dijagnostici utvrditi kolicinu ili?
Vozi: audi a4 1.9tdi limuzina 2004
lipovaccc
Laurin&Klement
Ugled: 68
«
Odgovor #5 poslato:
08. Jun, 2018. 10:42 »
Treba da se gledaju primerci koji imaju manje od 200 000km zašto ?
Kod oca u firmi ima 30tak škoda sa 1.6 tdi motorm i svi problemi su počinjali na oko 200 000km na nekom je stradao hladnjak egr ventila , na nekom pumpa visokog pritiska , skoro je na jednom otisle dizne imao je 230 000km . A to su sve skupi kvarovi .
I zato moj savet vama koji kupujete 1.6 tdi isključivo primerci sa oko 100 000km .
Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god
-nebojsa-
Laurin&Klement
Ugled: 63
«
Odgovor #6 poslato:
08. Jun, 2018. 19:42 »
I spremiti jedno 9-10000 € za A7; posto ce A5 1.6TDI sa 100000km tesko naci...
Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.
fobia24
Laurin&Klement
Ugled: 39
«
Odgovor #7 poslato:
08. Jun, 2018. 21:13 »
Zanimljivo je da su meni svi problemi mnogo ranije po km krenuli na mazdi 6 nego na škodi. Pri tom, mazda je na glasu da je pouzdanija. I to na dve mazde koje sam imao. Na oktaviji sam menjao egr na 220.000km, stavljen drugi polovan i radi. Prvi je skinut originalni. Na mazdi je egr krenuo da pravi problem već ispod 100.000km, a pri tom mazda nije na glasu da ima loš egr. Dpf na mazdi zamenjen u garanciji na 103.000km, kasnije na 130.000km skinut i softverski prepravljen program. Dakle, na oktaviji mi je otišla elektronika na jednoj dizni, zamenio sam sve 4 novima jer je serviser upropastio ostale dizne ili ih je zamenio. Ljudi često pokušavaju da reše osetljive stvari kod nekih garažnih majstora. Tu onda krenu problemi jer neko nestručan sve upropasti i posle će ga malo ko namestiti. Moja preporuka je uvek za dizne, dpf i slične stvari ići u ovlašćeni koji je već na dobrom glasu. Na kraju izađe jeftinije od garažnih majstora koji idu sistemom eliminacije o trošku vlasnika. Još je moja 1.6 tdi održavana loše po mom mišljenju. Prethodni vlasnik je radio dosta kasno servise, to je direktan uzrok da osetljive komponente stradaju mnogo ranije. Zato sam se odlučio na kraju da uzmem novo, pa i da se zadužim, barem ću ja održavati auto na 10.000km i biti miran. Neki 1.6 tdi su imali plivajući, a neki ne. Sve su to potrošne stvari na koje više utiče način vožnje nego km. Nekome će plivajući trajati 400.000, drugome 100.000km. Sve zavisi ko vozi. Dpf isto zavisi od uslova pod kojima je vožen auto. Kupiti dizela samo za po lokalu je najveća greška koju neko može učiniti. Dpf se može proveriti na dijagnistici, egr ako ne pravi problem u radu, nema greške zabeležene, ja tu ne bih razmišljao. Osnovno oko radu dizni isto se može videti na dijagnostici. Predlažem zamenu podloški dizni svakako posle kupovine ako nisu menjane. To je barem jeftino.
maticsbb
Active
«
Odgovor #8 poslato:
01. Feb, 2019. 20:38 »
Pozdrav,
Koliko ide ulja za zamenu u motoru 1.6 tdi cr? Posto su mi sipali 5 litara a svuda nalazim da je oko 4litra. Octavia je 2011 god. Da ne otvaram novu temu, samo me taj podatak interesuje.
Vozi: Skoda Octavia 1.2tsi
jovan.ilic.89
Laurin&Klement
Ugled: 51
«
Odgovor #9 poslato:
01. Feb, 2019. 20:54 »
Нисам сигуран 100%, али 99% је у питању 4.6 литара, по каталогу. Јесу ли ти сипали 5 литара, или фактурисали толико, разлика је то?!
maticsbb
Active
«
Odgovor #10 poslato:
01. Feb, 2019. 21:02 »
Na svim Oil finderima pise 4.3l. A sipali 5l. Provericu ujutru kad bude hladan sta kaze sipka
Vozi: Skoda Octavia 1.2tsi
jovan.ilic.89
Laurin&Klement
Ugled: 51
«
Odgovor #11 poslato:
01. Feb, 2019. 21:12 »
Тачно, ипак у оних 1% упаде тај податак
Ево и из упутства за употребу за моју Фабију (исти мотор је у питању):
Sent from my iPhone
Gore