Simply Clever
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
skodaforum.RS
»
ŠKODA forumi
»
Gume Felne
»
Azot u gumama, da ili ne?
Strana:
1
2
»
Dole
Autor
Tema: Azot u gumama, da ili ne? (Pročitano 6886 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Neba
Laurin&Klement
Like ukupno: 10
L&K ugled:
30
«
poslato:
09. Okt, 2013. 11:28 »
Punjenje guma azotom, ima li ko iskustvo s time ?
Vozi: Fabia 1.9 SDI
t.salai
Laurin&Klement
Like ukupno: 115
L&K ugled:
47
Skoda SUPERMAN
Odg: Azot u gumama, da ili ne?
«
Odgovor #1 poslato:
10. Okt, 2013. 01:15 »
Imam ja. Nikakve pozitivne niti negativne strane neces dobiti ako ih punis dusikom/azotom, osim sto ces platiti punjenje. Jeste, postoje price da duze drzi tlak jer su molekule dusika vece od molekula zraka, da, dusik je inertan na temperaturu, da, on nema postotak vlage u sebi itd itd...
Ovako, moje stajaliste: Da vozam GT-R-a koji dostize 1.8-1.9 G u krivini sa svojih cca.450bhp da, onda puniti azotom. Za gradski autic koji ima max 105bhp i 80% vremena je ispod 100kmh ? Bezvezeno gubljenje i para i strpljenja. Vozao malo vise od pola godine na dusiku, izmaltretirao se sa punjenjem 3 puta kad sam nagazio na civiju i saraf na cesti, podusio sve gume i napumpao sa ovim besplatnim - sa pumpe
«
Poslednja izmena: 26. Nov, 2013. 12:38 pedja
»
Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+
robocoprs
RallyeSport
Like ukupno: 0
L&K ugled:
-8
Ако хоћеш победити, не смеш изгубити!
«
Odgovor #2 poslato:
24. Nov, 2013. 23:11 »
Vozim gume punjene azotom i imam samo pozitivna iskustva. Istina je da su molekuli azota veći, te stoga guma sporije ispušta. Grejanje, hlađenje i g-sila, zaista nemaju veze. Ali oksidacija da. Kao inertan gas i sa manjom vlažnošću-mešavina azota i vazduha smanjuje oksidaciju. Naravno da se guma ne puni samo azotom, već je hteli/ne hteli prisutna i početna količina vazduha(u gumi nakon montaže na felnu, a pre punjenja azotom). Merenjem pritiska u gumama, tokom godinu dana(6m vazduh/6m azot), guma punjena vazduhom mi je ispustila 0,1 bar više nego kad je napunjena azotom(i nije baš neka razlika
), ali eto to je moje iskustvo. A, da-cena punjenja, po gumi, je 100rsd.
2 Busy
Laurin&Klement
Like ukupno: 56
L&K ugled:
15
«
Odgovor #3 poslato:
24. Nov, 2013. 23:42 »
Ovo je prevara veka-azot u gumama.U atmosferi naše planete sadržaj vazduh koji udišemo je približno 78% N (AZOTA) 21% O (KISEONIKA) i 1% ostalih gasova.Mislim da sam ovim sve rekao.
Karlheinz
Administrator
Like ukupno: 249
L&K ugled:
104
«
Odgovor #4 poslato:
25. Nov, 2013. 10:36 »
Kad bi to bilo baš tako onda bi čovek bio krastavac
http://vukajlija.com/zabava/posteri/10910
Hemija je čudo, jer nekada samo jedan molekul nečega može da naruši čitavu strukturu drugog jedinjenja.
«
Poslednja izmena: 25. Nov, 2013. 22:36 pedja
»
Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+
2 Busy
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #5 poslato:
25. Nov, 2013. 11:37 »
@pedja Ma daj,ne nasedaj na allmighty azot u gumama koji hladi leti a zimu greje.
Ovo je SMF a ne forum nuklearnih inženjera ...
Sent from my ST23i
dulefontana
Laurin&Klement
Like ukupno: 2
L&K ugled:
41
«
Odgovor #6 poslato:
25. Nov, 2013. 13:18 »
Ajd da i ja kazem koju rec mada mislim da mnoge ne interesuje
Sto se tice da li je tocak laksi ili tezi sa azotom, tu ne moze s njim da se drasticno promeni tezina tockova, pa cak i da mi je auto laksi za celih 1kg po tocku smatram da to i nije toliko bitno. Kada budem vozio trke brinucu o svakom gramu, ali ovako je totalno smesno.
Sto se nagrizanja felne tice, ukoliko neko vozi sa alu felnama mislim da je apsolutno bezbedan i sa vazduhom, zato sto vozim ispolirane felne i ostecenja na njima su bukvalno povrsinska. Cak mislim da je to vise prljavstina koja je usla u mikro pukotine. Gvozdene felne hoce da rdjaju sa unutrasnje strane, ali verujte mi da ce vam se pre raspasti kola nego felna sa unutrasnje strane. Jednom sam video samo unistenu gvozdenu felnu od vremenskih uslova, i stajala je na Kecu koji je utonuo u zemlju, i tako stajao sigurno 10-ak godina.
Grejanje, za to ne mogu nista da kazem, ne znam i mislim da i ne treba da me zanima. Vodicu racuna kada budem vozio trke. U normalnim uslovima verujem da je i normalna temperatura. Pritisak proveravam svaki put pre nego sto krenem na neki put, ukoliko postoji razlika imam mali kompresor i dopumpam gume.
Ko hoce neka sipa azot, ali reci da je to bolje i bezbednije, ipak mislim da je sve to smesno, ali ne kritikujem.
2 Busy
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #7 poslato:
25. Nov, 2013. 14:06 »
Meni su,u vulkanizerskoj radnji u kojoj "pune" gume "azotom" (ma šta to značilo),rekli da je to obična prevara i marketinški trik za ljude koji ne znaju kako da sprcaju svoje teško zarađene novce u zemlji Srbiji a pritom voze aute od 10000 evra pa nagore...
olajkris
Laurin&Klement
L&K ugled:
23
«
Odgovor #8 poslato:
25. Nov, 2013. 19:08 »
E da odgovorim i ja. Nije se desilo sa mojim autom, ali sam sedeo u tim kolima i doziveo. Drukcije mozda ne bih verovao. Sestra i zet i ja dolazili iz austrije jedva se dovukli auto je jednostavno pri vecim brzinama tresao kao sasav. Stali vise puta proverili tockove sve zategnuto nema lufta u volanu nista ne cuka. U kikindi vulkanizer ispustio azot sa kojim su mu preko napunili gume. i napumpao obicnim vazduhom sa kompresora, i vibracije prestale.
djordje cacak
Laurin&Klement
L&K ugled:
13
«
Odgovor #9 poslato:
25. Nov, 2013. 20:10 »
Jednostavno ne.
«
Poslednja izmena: 26. Nov, 2013. 09:41 pedja
»
Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god
slobodanalex
Laurin&Klement
Like ukupno: 38
L&K ugled:
38
«
Odgovor #10 poslato:
05. Maj, 2018. 10:45 »
Ajde da vidimo jel neko ima novih iskustava sa ovim? Da ili ne?
Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue
Karlheinz
Administrator
Like ukupno: 249
L&K ugled:
104
«
Odgovor #11 poslato:
05. Maj, 2018. 12:53 »
Meni "sipali" azot juče u sve 4 nove gume prilikom montaže, tražio sam.
Bio je azot i u prethodnim pneumaticima (montirani 2014, nikad skidani sa felni do juče), pa reko ajde neka bude azot i u novim gumama. Juče prilikom skidanja, majstori prokomentarisali kako su čiste felne unutra, ja pitam šta to znači, kaže - prave felne, zdrave gume, dobro ležale na felnu, nisu puštale vazduh...
Skinute stare gume (2012) unutra su ko nove, ako ja to mogu da procenim, tj. ako je to neki pokazatelj... Naravno, dopumpavao sam ih na veći pritisak par puta "običnim" vazduhom (obično pre putovanja na more), i ispuštao kada se vratim sa puta, znači azot i nije bio unutra 100%.
Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+
Marjanke
Laurin&Klement
Like ukupno: 31
L&K ugled:
14
«
Odgovor #12 poslato:
05. Maj, 2018. 14:39 »
Po meni cista glupost. ☺
shuxx
Laurin&Klement
Like ukupno: 29
L&K ugled:
12
«
Odgovor #13 poslato:
07. Maj, 2018. 08:02 »
Sve prethodno rečeno su činjenice, samo je pitanje dali ćeš se malo više mučiti i puniti gume azotom, ili nećeš... neko opere auto u perionici, i popije kaficu u međuvremenu, a neko sam odradi pranje....stvar afiniteta..
azot ima prednosti, činjenica male, ali ih ima
e sad ko želi nek izvoli
Vozi: Škoda Fabia MK II 1.4 TDI
slobodanalex
Laurin&Klement
Like ukupno: 38
L&K ugled:
38
«
Odgovor #14 poslato:
07. Maj, 2018. 08:44 »
Probaću da "sipam" pa ću videti jel ima neke razlike...
Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue
Strana:
1
2
»
Gore