Autor Tema: Akumulator za start-stop  (Pročitano 16512 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže lipovacccZapočeo temu

Akumulator za start-stop
« poslato: 30. Jul, 2018. 11:23 »
Izvinjavam se sto upadam u temu ali verujem da ce mozda biti korisno nekom .

Drugar mi ima Pasata B7 2.0 tdi  i auto ima start/stop sistem i mora da menja  akumulator . U ovlašćenom akumulator orginal kosta nekih 40 000din  i kazu da mora baš taj akumulator ?

U rekli su mu još da ako stavi običan Ak da će to uticati na elektroniku u vozilu(neće raditi start stop sistem ) i da moze dovesti do kvarova   . Šta vi mislite o ovom ?

• Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Van mreže momcilo82

Odg: Akumulator za start-stop
« Odgovor #1 poslato: 30. Jul, 2018. 11:40 »
U svakom slučaju mora da kupi start/stop akumulator jer samo  takav odgovara specifikaciji automobila. Naravno, ne mora to da uradi u ovl. servisu već je dovoljno da svrati u neku krštenu prodavnicu auto-delova. Takvih ima širom zemlje, da ne reklamiram sad.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže ugi85

« Odgovor #2 poslato: 30. Jul, 2018. 11:42 »
Nije drugar dobro razumeo, ne mora bas taj iz ovlascenog ali mora odredjeni tip akumulatora. Naime, start-stop sistem radi sa AGM VRLA tipom akumulatora, a ne klasicnim olovnim. Pisao sam negde vec na tu temu. Klasican olovni akumulator bi u start-stop rezimu otkazao vrlo brzo i navodi ovlascenog servisa su najkrace receno otprilike delimicno tacni.
Nisam imao prilike da analiziram alternator iz start-stop vozila ali kvarova tesko da bi bilo. Medjutim, kad bi se klasican akumulator dovoljno ispraznio elektronika bi pobrljavila i auto vise ne bi mogao da upali.
Exide AGM od 80Ah kosta oko 20 000 dinara, tako da drugar moze proci sa upola manjim troskom nego sto mu trazi ovlasceni servis.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže lipovacccZapočeo temu

« Odgovor #3 poslato: 30. Jul, 2018. 11:53 »
Hvala na objašenjenju ljudi  :RR)

E sad ono sto nisam napisao je da kod svakog vozila koje poseduje Start stop akumulator i kad se isti zameni novim da se mora preko VCDS ukodirati novi akumualtor kako bi sve pravilno radilo . Ovo su rekli u poršeu i kao to vazi za sva vozila koja imaju Start stop sistem . Ja ovo prvi put čujem .  wac1
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Na mreži observer

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #4 poslato: 30. Jul, 2018. 13:07 »
Kakva jebena komplikacija...
Ja SS i ne koristim (cim startujem auto odmah ga iskljucim) ali ako mora kodiranje novog akumulatora, onda jebes i pos'o i sve...
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže ugi85

« Odgovor #5 poslato: 30. Jul, 2018. 13:11 »
Za akumulator nema sta da se kodira. Verovatno se misli na ponistavanje nekih gresaka koje nastaju prekidanjem napajanja na vozilu ali do toga uopste ne mora da dodje.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže salepostman

• RallyeSport
  • L&K ugled: 1
« Odgovor #6 poslato: 30. Jul, 2018. 13:18 »
Nisam siguran da bas kod svih kola mora da se kodira ali kod vecine sa start stop sistemom mora ako nije jasno kako na youtubu kucaj batery code pa tamo mozes videti.
  • Vozi: Skoda oktavia a5,2.otdi 2008 god

Van mreže ugi85

« Odgovor #7 poslato: 30. Jul, 2018. 15:29 »
Ovo kodiranje nema nikakav uticaj na rad vozila. Moras da pojasnis sta te tacno zanima jer odgovor moze biti poduzi.

Van mreže AcoSk

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 37
« Odgovor #8 poslato: 30. Jul, 2018. 16:31 »
Postoji kodiranje u vidu upisivanja marke (kao skracenica), serijskog broja i, cini mi se jos, amper casova novog akumulatora.
Ali, kao sto rece @ugi85, to ne bi trebalo da utice na rad auta i elektronike...
Svakako nije tesko ukodirati, tako da.. Ja bih odradio i to kad vec fabricki postoji tj. predvidjeno je

Na mreži observer

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #9 poslato: 10. Jan, 2019. 13:51 »
Ovo moze u vise tema, ali mi se ova cini kao najprikladnija, posto vas ovde ima dosta sa 1.2 TSI motorima i start-stop sistemom.

Akumulator na Golfu mi se usled stajanja koje nikada nije bilo duze od 10 dana u poslednjih mesec dana ubrzano prazni, a evo tek za koji dan ce auto napuniti dve godine (a sa njim, pretpostavljam i akumulator).
Napominjem da se jos nije desilo da nece da upali, vec samo na displeju posle 2-10 dana stajanja prijavi da je akumulator skoro prazan i aktivira rezim ustede (pogasi svo osvetljenje u kabini i diodu u vratima).
Auto ima naknadno ugradjen alarm i blokadu paljenja ali nisam do kraja ubedjen da je to razlog praznjenja jer sam u proteklih 10 dana imao dve duze kilometraze (po 600 km u jednom pravcu, bez prekida), nakon cega bi trebalo da se akumulator sasvim dopuni a pri tome nisam aktivirao ni alarm ni zastitu, upravo radi probe. Dakle, cak i posle tog putovanja nakon dva dana od povratka sa puta, opet se aktivirao rezim ustede.

Da li je moguce da zbog eventualne neadekvatne ugradnje uredjaja za zastitu imam curenje struje cak i u slucajevima kada su uredjaji neaktivni ili uzrok treba traziti u slaboj i retkoj upotrebi auta (od kupovine auto se vozi na svakih 5-10 dana na relacijama od po 12km u jednom pravcu, pri cemu se samo dva puta godisnje vozi na relacijama od po 1000 i vise km)

Znam da cete me odmah uputiti na merenje struje u rezimu mirovanja ali pre toga bih da proverim da li je neko imao slicna iskustva.

Auto je prakticno nov (2 godine u februaru) i bilo bi mi to prvi put da posle nepune dve godine imam problem sa nekim akumulatorom a decenijama vozim sva kola na isti nacin (pauze od 5-15 dana, duze voznje samo par puta godisnje). Napominjem da NIKADA nisam koristio start-stop (uvek ga iskljucim cim upalim motor, to je stvar koja mi je presla u rutinu, kao kada vezujem pojas). Muziku u kolima nikada ne ukljucujem kada motor ne radi (navika jos iz vremena Zastave).

« Poslednja izmena: 10. Jan, 2019. 13:59 observer »
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže ugi85

« Odgovor #10 poslato: 10. Jan, 2019. 18:00 »
Koliko dugo ti se ovo desava?
Nepotrebno pitas za iskustva drugih jer se mogu bitno razlikovati i nista ne znace tj. zavise od slucaja do slucaja.
Pored prevelike curece struje (neki potrosac vuce preveliku struju kad je auto ugasen) problem moze biti i sam akumulator kod koga je neka celija u kratkom spoju. Ukoliko imas multimetar izmeri napon na klemama akumulatora 1 dan nakon voznje.

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 41
« Odgovor #11 poslato: 10. Jan, 2019. 20:40 »
Ja sada često budem u situaciji da vozim auto jednom u 10 dana, dakle nova oktavija. Relacije su mi oko 40km u jednom pravcu, nisu kratke ture. Pa i kada dođem do Ljubljane i provlačim se kroz grad, on nakon tog stajanja ne aktivira ST i ako mi nije ugašen. Verovatno jer je napon u akk nizak. Stajanje mu ne prija svakako.

Van mreže AcoSk

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 37
« Odgovor #12 poslato: 10. Jan, 2019. 21:38 »
@observer, zakljucavas li auto kada ga ostavljas da stoji tih 10ak dana?

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 32
« Odgovor #13 poslato: 11. Jan, 2019. 03:37 »
Ja sada često budem u situaciji da vozim auto jednom u 10 dana, dakle nova oktavija. Relacije su mi oko 40km u jednom pravcu, nisu kratke ture. Pa i kada dođem do Ljubljane i provlačim se kroz grad, on nakon tog stajanja ne aktivira ST i ako mi nije ugašen. Verovatno jer je napon u akk nizak. Stajanje mu ne prija svakako.
Trebalo bi da ti izbaci obavestenje zasto ne aktivira start stop(pisace ti u onom CAR meniju) da li je razlog temperatura,napon,regeneracija itd.
Ja licno nakon sto startujem auto po automatizmu ugasim start stop pa onda vezem pojas,bas  ne vidim smisao tog sistema.

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 41
« Odgovor #14 poslato: 11. Jan, 2019. 06:01 »
Kada stanem izbaci onaj znak A precrtano i start stop deactivated valjda, pa za detaljnije moram na Car meni. Pogledaću naredni put zašto. Tek posle kada dođem do kuće i oko 80km u oba pravca on proradi.