Autor Tema: Koje ZIMSKE gume i felne za O2?  (Pročitano 5092 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže DaniloZapočeo temu

Koje ZIMSKE gume i felne za O2?
« poslato: 08. Okt, 2013. 22:55 »
Od skora sam vlasnik octavie 1,9 2011 god (izvinjavam se ali nikako da stignem da je predstavim, valjda cu uskoro), na kojoj su jos uvek letnje gume 205/55 R16 i alu felne. Imam nekoliko pitanja: prvo, da li da kupim zimske gume i celicne felne ili da zimske gume montiram na alu felne. Ako uzimam celicne felne i zimske gume koju dimenziju da uzmem. Da li polovne ili nove felne i gde da nabavim (neki preporucuju ovlacseni servis ali tamo pretpostavljam deru). Koju marku guma da uzmem (trenutno su mi letnje continental). Hvala svima unapred i izvinite na velikom broju pitanja.
« Poslednja izmena: 10. Okt, 2013. 09:43 pedja »
  • Vozi: Octavia, 1.9, 2011. god

Van mreže Kiza

Odg: Koje ZIMSKE gume i felne za O2?
« Odgovor #1 poslato: 08. Okt, 2013. 23:10 »
Moje mišljenje je da uzmeš polovne čelične felne od 15", to se bar može naći u dobrom stanju, po dobroj ceni, ima po oglasima, jer je dosta zastupljena dimenzija (golf 5,6, octavia 2, seat leon...promer je 5x112)i gume 195 65 15. Ovo ti je jeftinija varijanta,ta dimenzija je jedna od najzastupljenijih, i mislim da ova dimenzija ide na Oct, ali neka ti to potvrde vlasnici iste. Mislim da je bolje čelične za zimu, iz razloga, što po kijametu često nije moguće videti na kakav krater se nailazi, pa da ne strada alu.. A za marku, pa zna se, koliko para toliko muzike, gledaj neke dobre brendove...
I mislim da si trebao da otvoriš novu temu.
  • Vozi: FABIA 1.4 16V 2008.

Van mreže Turbo

« Odgovor #2 poslato: 08. Okt, 2013. 23:43 »
Najbolja varijanta je dva seta, zbog cimanja oko guma i razvlačenja istih na i sa felne 2x godišnje, a i ekonomičnije na duge staze.
Što se čeličara tiče, puni su ih oglasi, ima čak i praktično novih sa nalepnicama sa bar kodom na sebi, sijaju se. Treba ti 5x112 raspon rupa, centralna rupa 57.1mm. ET ne znam koliki je, ali imaš te podatke na netu mada će ti i ovde neko pre reći.

Ako uzmeš originalne čeličare, ne trebaju ti novi šrafovi, ti sa alufelni pašu.

Što se guma tiče, zavisi od stila vožnje, uslova vožnje, kilometraže koju gaziš u zimskom periodu. S tim u vezi bih bar ja birao gume, nema potrebe davati velike pare na npr. Dunlop WS4D ako ne izlaziš iz grada i prelaziš malo km, tu će ti i Barum odraditi odličan posao za dosta manje novca. Samo nemoj Tigar Winteru, jer za trunku više para imaš mnogo ozbiljnijih guma, a i kliza katastrofalno.

« Odgovor #3 poslato: 09. Okt, 2013. 20:27 »
Hvala na odgovorima! Danas sam zvao ovl. servis ovde u Valjevu, nove felne 6000 komad. Opet, sa druge strane, surak mi kaze da mogu dobre polovne da se nadju za 25evra, a evo upravo mi javlja da je na oglasima nasao da neki lik u Bg prodaje nove za 35evra!!! jel to moguce! sto se tice guma, cale mi je u Kos. Mitrovici nasao mishelinke za 53evra, hancoc za 50 i fuldu za 50. On konkretno ima hancoc na astri J i prezadovoljan je al bi ja ipak Mishelin. Sta mislite? I samo jos jedna stvar, Vidim da pored ovih 15-ica (195/65) na octaviju idu i 205/60, isto 15-ice. Medjutim kad sam video koliko kosta u odnosu na 195/65 slogirao sam se. Recimo mishelinka je oko 5000 din. skuplja. Da l se isplati dato toliko para, mislim da li je ta guma stvarno toliko bolja za zimu? Hvala jos jednom!

Van mreže Turbo

« Odgovor #4 poslato: 09. Okt, 2013. 23:35 »
Hvala na odgovorima! Danas sam zvao ovl. servis ovde u Valjevu, nove felne 6000 komad. Opet, sa druge strane, surak mi kaze da mogu dobre polovne da se nadju za 25evra, a evo upravo mi javlja da je na oglasima nasao da neki lik u Bg prodaje nove za 35evra!!! jel to moguce! sto se tice guma, cale mi je u Kos. Mitrovici nasao mishelinke za 53evra, hancoc za 50 i fuldu za 50. On konkretno ima hancoc na astri J i prezadovoljan je al bi ja ipak Mishelin. Sta mislite? I samo jos jedna stvar, Vidim da pored ovih 15-ica (195/65) na octaviju idu i 205/60, isto 15-ice. Medjutim kad sam video koliko kosta u odnosu na 195/65 slogirao sam se. Recimo mishelinka je oko 5000 din. skuplja. Da l se isplati dato toliko para, mislim da li je ta guma stvarno toliko bolja za zimu? Hvala jos jednom!

Što se cene tiče, one variraju od dimenzije do dimenzije(manje zastupljene, ređe dimenziju su skuplje, npr 205 50 R16 u poređenju sa 205 55 R16), takođe i brzinski indeks (H, V, W itd.) diktira cenu, a  i nosivost, tj. da li je guma XL - extra load, ili je "obične" nosivosti, zatim i jačina bokova, tj. da li ima zaštitu za felnu po boku.
U zavisnosti od brzinskog indeksa i indeksa nosivosti identična guma po dimenzijama i modelu i proizvođaču, može da se razlikuje i po više hiljada dinara.
« Poslednja izmena: 10. Okt, 2013. 11:12 pedja »

« Odgovor #5 poslato: 10. Okt, 2013. 10:37 »
Jel može neko da mi napise tacne podatke o felnama. Znaci raspon( neko kaze 5x112, neko 5x100), centralnu rupu i ET, da se ne bih zeznuo. Nasao sam u oglsima na par mesta da ljudi prodaju navodno nove felne za 35evra, a opet u ovlašćenim servisima su 55, pa me zanima jel zaista postoji razlika ili ovlašćeni deru, pošto me neki ubedjuju da je najsigurnije da uzmem u ovlašćenom servisu, a neki drugi opet da su i te felne od 35 evra na oglasima maltene iste kao i u ovlašćenom i da cu kupovinom u ovlašćenom servisu samo baciti pare. Hvala!

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #6 poslato: 10. Okt, 2013. 10:59 »
Znaci raspon( neko kaze 5x112, neko 5x100)

Oktavija 1: 5x100
O2 i O3: 5x112 (golf V i noviji, Audi 3, Seat unazad 10-tak godina...)
  • Vozi: Yeti

Van mreže Kiza

« Odgovor #7 poslato: 10. Okt, 2013. 13:25 »
Evo tri puta ti je napisan tačan promer rupa, centralna rupa je isto pomenuta, ET ti u slučaju ovih čeličnih felni nije naročito bitan, jer su sve tu negde približne. Ti što prodaju nove fele, kod njih treba obratiti pažnju odakle su te felne, bolje ti je da uzmeš polovne originalne VW/ŠKODA/AUDI/SEAT, nego nove turske ili kineske NO NAME. Gume su ti i bolje malo uže za zimu, i idi na tu dimenziju 195...

« Odgovor #8 poslato: 09. Nov, 2013. 10:55 »
Ipak sam se odlucio za polovne celicne felne 15-ice skinute sa golfa 5, u dosta dobrom su stanju. danas montiram mishelinke alpine A4. E sad imam dilemu oko ratkapni (da ne otvaram novu temu). Ovde u Valjevu u ovl. servisu komad kosta 2.200 dinara! Opet gledao sam za 1.300 dinara ima da se nadje sve cetiri, ali to je verovatno zesci nekvalitet. Ja bih neku srednju varijantu. Gledao sam po netu ima u NS neka prodavnica Gumatic koja ima u ponudi vise vrsta za skodu (nisu original), cena im je oko 2000-2500, kazu da su od kvalitetne plastike. Ako moze neki savet, hvala!

Van mreže Kiza

« Odgovor #9 poslato: 09. Nov, 2013. 12:33 »
Ja bih gledao original polovne, ima toga... Meni su npr. i ove ratkapne ok uživo,iako nisu skodine, ali cenim da bi lepo legle, samo prelepiš znak:
http://www.polovniautomobili.com/oglas3241862/ratkapne_vw_15_original/

Van mreže fobia24

« Odgovor #10 poslato: 09. Nov, 2013. 13:10 »
Zbog ovakvih troškova koji se saberu za čelične felne i ratkapne, ja sam oduvek bio za kombinaciju dva seta alu felni. Ima povoljnih alu felni, naravno polovnih, a ipak se sa zimskim gumama vozi skoro pola godine. Zato i ja imam dva seta alu felni ili druga varijanta koju moji rade i koja je po meni neekonomična je da prebacuju gume na fabrički alu set.

Na mreži hakkler

« Odgovor #11 poslato: 10. Nov, 2013. 01:15 »
nabavi obavezno orginalne ratkape.
imaju bolje držanje za felgu od bilo kakvih replika.

a i možeš bez njih...auto onda djeluje decentno opasnije
barem meni  O0