Anketa

Da li ste montirali zimske gume? (možete menjati izbor kasnije)

DA
30 (81.1%)
NE, čekam sneg
0 (0%)
NE, čekam niže temperature
1 (2.7%)
Neću stavljati zimske gume
2 (5.4%)
Zimske gume (m+s, allseason isl...) vozim cele godine !
4 (10.8%)

Ukupno glasova: 37

Autor Tema: Zimske gume, saveti,dileme,iskustva.. Sezona 2013/14 (+anketa)  (Pročitano 32620 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sasaj

Odg: Zimske gume, saveti,dileme,iskustva.. Sezona 2013/14 (+anketa)
« Odgovor #60 poslato: 09. Jan, 2014. 07:35 »
ljudi ja se ponekad pitam i za sta smo mi menjali i montirali zimske gume kada snega nigde na vidiku..........
bem ti zimu bez snega.....da mi je da vidim sneg pa makar i na razglednici.....:)
  • Vozi: SKODA OCTAVIA 2001g. KARAVAN 1.8 T (110KW,150KS)

Na mreži hakkler

« Odgovor #61 poslato: 09. Jan, 2014. 22:14 »
ljudi ja se ponekad pitam i za sta smo mi menjali i montirali zimske gume kada snega nigde na vidiku..........
bem ti zimu bez snega.....da mi je da vidim sneg pa makar i na razglednici.....:)

strpi se tjedan dana..pa ćeš vidjet veselja sa zimskim radostima..i minusima koji poslije snijega dolaze.
Možda ni zimske gume bez lopate i lanaca ne budu dovoljne.

Van mreže olajkris

« Odgovor #62 poslato: 09. Jan, 2014. 22:21 »
Mislim da ovde kod nas pre februara nece biti snega...

Van mreže vlada320

« Odgovor #63 poslato: 09. Jan, 2014. 23:16 »
Ako nista drugo - auto je meksi sa zimskim gumama, jer samo sredinom dana temperature prelaze 7 stepeni. A, nije bas i da nije klizavo, putevi su masni i vlazni od magle ili sitne kise koja samo orosi kolovoz. Ipak je bolje imati zimske gume, jer vecina saobracajnih nesreca zadnjih dana je posledica nesvesnosti vozaca koliko je put klizav i ako se na prvi pogled ne cini tako!
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže Neba

« Odgovor #64 poslato: 10. Jan, 2014. 12:37 »
Ako nista drugo - auto je meksi sa zimskim gumama, jer samo sredinom dana temperature prelaze 7 stepeni. A, nije bas i da nije klizavo, putevi su masni i vlazni od magle ili sitne kise koja samo orosi kolovoz. Ipak je bolje imati zimske gume, jer vecina saobracajnih nesreca zadnjih dana je posledica nesvesnosti vozaca koliko je put klizav i ako se na prvi pogled ne cini tako!

Delim misljenje do trenutka da su "nesrece posledica nesvesnosti vozaca koliko je put klizav", posledica su nesavesnosti vozaca. Sinoc na autoputu u BGu kod Dusanovca, gusta magla, vozio sam oko 70km/h kad je pored mene projurio neki automobil, toliko brzo mi se izgubio u magli da nisam ni prepoznao koja je marka i tip automobila. Hajd da neko i ne bude svestan klizavog kolovoza al da ne bude svestan da ne vidi vise od 40-50m a da se pri tome krece brzinom od 30m/s (108km/h) ne verujem...
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Na mreži hakkler

« Odgovor #65 poslato: 26. Jan, 2014. 16:15 »

Van mreže sasacalko

« Odgovor #66 poslato: 26. Jan, 2014. 17:28 »
Danas probao po snegu: 1. fabia (1.4mpi combi, 2001) - sve četiri wintere 165/70 r14 i
                                        2. zastava 101 - sve četiri wintere 145/80 r13. 
        Prosto neverovatno, kao da su gume različitih proizvođača. Dok z101 drži putanju i malo zanosi u krivinama, fabiu ne mogu da ukrotim, zadnji kraj beži u svakoj krivini.
        Vozio sam po poligonu, na aerodromu u leskovcu, po neočišćenom snegu, pri istim brzinama.

Van mreže sumadinac1.4 16v

« Odgovor #67 poslato: 26. Jan, 2014. 17:52 »
fabia combi je duza ,teza ,i ima drugo medjuosovinsko odstojanje (u odnosu na z101)
ni klirens vozila nije isti e sad....Meni se desavalo sa fabijom combi da gubim stabilnost na suvom isto u zadnjem delu i nadjem da su amortizeri naravno zadnji katastrofa i zamenim ih.Drugi auto lezi u krivinama bolje nego ranije ....a fabia combi nije nesto za ostre krivine...

Van mreže Turbo

« Odgovor #68 poslato: 26. Jan, 2014. 18:29 »
Fabija combi inače nema posebno dobru bočnu stabilnost. Dosta je osetljiva na promene pravca i posebno na bočni vetar. Ne znam kako joj je rešeno zadnje oslanjanje. Pretpostavljam polukruta osovina, dok kec ako se ne varam ima nezavisno zadnje oslanjanje što dan danas mnogi automobili nemaju.

Van mreže momcilo82

« Odgovor #69 poslato: 26. Jan, 2014. 18:58 »
Fabija kombi je od Z101 teza za vise od 200kg, plus sire gume. Moja nosi 185/60R14 wintere i zna da zanese na snegu. Sa druge strane, na suvom se vozi kao po sinama, nisam jos imao problema sa zanosenjem repa. Mozda upravo zbog toga sto je nizak auto na niskim i sirokim gumama za svoje dimenzije.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže Neba

« Odgovor #70 poslato: 17. Feb, 2014. 22:54 »
Mecka se uplasila senke na Sretenje i vratila u pecinu  :) E sad oce'l biti baba marte il je vreme za latnje pneumatike ?
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI