Anketa

Da li ste montirali zimske gume? (možete menjati izbor kasnije)

DA
30 (81.1%)
NE, čekam sneg
0 (0%)
NE, čekam niže temperature
1 (2.7%)
Neću stavljati zimske gume
2 (5.4%)
Zimske gume (m+s, allseason isl...) vozim cele godine !
4 (10.8%)

Ukupno glasova: 37

Autor Tema: Zimske gume, saveti,dileme,iskustva.. Sezona 2013/14 (+anketa)  (Pročitano 32618 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži 2 BusyZapočeo temu

U ovoj temi bi trebalo da se piše o zimskim pneumaticima.Znači,opšta tema koja se ne odnosi na određeni tip automobila.   ;)
Evo,ja ću početi.Prošle godine sam kupio 2 WINTERE nove dimenzija 185/60/14.Sasvim korektna guma,za moj budžet i više nego dobra.Uskoro (1.novembra)ih ponovo stavljam napred.Ostala 2 pneumatika su mi M+S,mada planiram da sledeće godine kompletiram zimski set sa još 2 nove Wintere.
« Poslednja izmena: 19. Nov, 2013. 22:33 pedja »

Van mreže Turbo

Odg: Zimske gume, saveti,dileme,iskustva.. Sezona 2013/14 (+anketa)
« Odgovor #1 poslato: 10. Okt, 2013. 11:22 »
M+S su zimske(Mud+Snow). Postoje i all season, ako si na to mislio?

Po mom mišljenju, a imao sam prilike da vozim i Winteru, Kleber HP2, i Barum Polaris 3, Wintera je uveliko najgora. Kliza katastrofalno po mokrom, bokovi se previše ugibaju, bučna je itd. Mislim da je to najgora kupovina posebno u manjim dimenzijama gde već za 200-500 din više po gumi može da se bira među ozbiljnim proizvođačima. Testovi potvrđuju moje utiske, a to su jako loše performanse po mokrom putu i suvom, a solidne po dubokom snegu(mada se to dogodi 2x po sezoni). Takođe mana im je gubitak svojstava u velikoj meri već druge sezone, to je podatak od dvojice vulkanizera koji ih prodaju. Takođe se prilično brzo troše.
Dimenzija u kojoj sam vozio Winteru je 195 65 15 a auto je Oktavija 1.9TDI.

Tako da moj zaključak je da postoje mnogo bolji izbori za praktično iste novce i da je Winter žestoko precenjena guma. Sada gledam cene, oko 5000 po komadu ide u toj dimenziji, a Kleber i BFG po 5900, Goodyear 6500(GY će da traje bar duplo duže i sve vreme ćeš imati neuporedivo bolju i sigurniju gumu). Da ne pričam o Barumu i Savi koji su jeftiniji a jesu i dosta bolje gume. (sve cene su za zimske gume)
« Poslednja izmena: 10. Okt, 2013. 11:28 Turbo »

Van mreže sasaj

« Odgovor #2 poslato: 10. Okt, 2013. 12:18 »
pre neki dan sam se raspitivao o zimskim gumama i u jednoj prodavnici su mi ponudili AVON koja ima zaista zaprepascujuce nisku cenu od nepunih 4000 dinara pa me interesuje dal je neko imao iskustva sa tim gumama ili zna nekog ko je imao iskustva,kazu da je to Britanska guma koja se radi po licenci neke americke korporacije....znam da se koriste u trkama ali na putnickim vozilima bas i nisam imao iskustva da je vidjam,pa me interesuje da li sam ja jedini koji nema nikakvih informacija o toj gumi,inace radi se o gumi dimenzija 195-65-15
  • Vozi: SKODA OCTAVIA 2001g. KARAVAN 1.8 T (110KW,150KS)

Van mreže Neba

« Odgovor #3 poslato: 10. Okt, 2013. 12:30 »
Testovi potvrđuju moje utiske
Jel imas link ka testovima, ili ak je u stampanoj formi baci slicku. mikad nisam video da je na nekom testu ucestvovala Wintera.

Inace nesto cime sam se ja prosle zime vodio (pored) cene prilikom kupovine zimskih pneumatika je ADAC-ov test:

165/70 R14 /* Licno misljenje da ova dimenzija zimskih pneumatika bas lezi fabiji.. */
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2012_winterreifen_Test_165_70_R14.aspx?ComponentId=147044&SourcePageId=31821

205/55 R16
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2012_winterreifen_Test_205_55_R16.aspx?ComponentId=147067&SourcePageId=31821

215/65 R16
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2012_winterreifen_Test_215_65_R16.aspx?ComponentId=147083&SourcePageId=31821

Edit: Najniza ocena je nabolja  ;) svabenzi...
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Turbo

« Odgovor #4 poslato: 10. Okt, 2013. 15:11 »
Testove sam pregledao kada su drugi kačili, sada ne znam koji izvori su bili u pitanju.
Ali ima ovo: http://www.tyretest.com/cgi-bin/rtp_review.pl?rt_rubrik=pkw_winterreifen&rt_profil=104162101&pg=3

Ako pogledaš pojedinačne ocene korisnika videćeš da nije retko da guma nije dobila nijednu zvezdicu za grip i braking in wet conditions, a često su davali 3-4-5 zvezdica za grip in snow.
Takav je moj utisak, tako su mi preneli ljudi koji ih prodaju, a to se sve poklapa sa ovim ocenama iz linka.
Edit: A prijanjanje i kočenje u mokrim uslovima su najvažnije karakteristike za zimsku gumu jer u tim uslovima provodi 95+% svog radnog vremena. Retko se desi da praviš prtinu kroz po' metra snega, a i kad se desi, tu će svaka guma manje više slično da se ponaša ako ima pristojnu dubinu šare.

Na mreži hakkler

« Odgovor #5 poslato: 10. Okt, 2013. 15:17 »
ja ću nakon Nokianki..sljedeće zime opet uzet nokian..ili conti.
bar dvije za početak i to na stražnju osovinu  8)

Van mreže djordje48

koristim 4 sava eskimo s3 na feliciji u dimenziji 165/70/R13 i 4 na fabiji u dimenziji 165/70/R14. prilicno zadovoljan odnosom cene i kvaliteta. O0

Van mreže vlada320

Ja igrom slucaja koristim Tigar Winter1 zimske gume, iz razloga sto nije bilo na stanju Barum Polarisa i drugih povoljnijih zimskih guma kada sam kupovao. Najveci problem kod nabavke zimskih guma je bas taj - sto se ne uvoze u dovoljnim kolicinama, ono sto se isplati se brzo i proda, mada onih najskupljih uvek ima.
Svestan sam da je Wintera najgori zimski pneumatik na trzistu ( i ADAC je na Winter-reifen testu to konstatovao), a oni koji ne misle tako sigurno nisu isprobali nista drugo od zimskih guma. Ipak, daleko bolje je imati i najgore zimske gume kada je sneg, nego i najbolje i ganc nove letnje.
Prethodno sam vozio Kleber Krisalp HP2 i bio sam vrlo zadovoljan, to je bila prava zimska guma, sto se videlo i po sarama. U odnosu na nju, Wintera deluje kao All season guma.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže Nesas

« Odgovor #8 poslato: 10. Okt, 2013. 23:21 »
Od 2004g koristim zimske gume Sava eskimo s2 a od pojave eskimo s3 . Sa gumama sam bio prezadovoljan. Eskimo 2 je trajala 60000 km a eskimo 3 nisam imao prilike da saznam koliko jer sam ih koristio samo sezonski pa ih nisam potrosio. Neke druge gume osim trajalove t200 i tigrove vintere nisam koristio.

Van mreže Turbo

« Odgovor #9 poslato: 10. Okt, 2013. 23:32 »
Ipak, daleko bolje je imati i najgore zimske gume kada je sneg, nego i najbolje i ganc nove letnje.

To stoji, u rukama savesnog vozača Wintera će biti ok, samo što joj je prag tolerancije grešaka jako nizak. :)

Na mreži 2 BusyZapočeo temu

« Odgovor #10 poslato: 11. Okt, 2013. 08:01 »
Mogao bih svašta da kažem i teoretišem  i pljujem Winteru,Savu,Barum,ali mislim da je u skladu sa trendovima koje nam donosi SEKA (Svetska Ekonomska KrizA),u mom slučaju Wintera je bila dobar izbor...
Vozio bih ja BMW,ali Wintera "loše" stoji na takvom autu...

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #11 poslato: 11. Okt, 2013. 11:19 »
Svestan sam da je Wintera najgori zimski pneumatik na trzistu
Nije najgora, ima i kineskih guma, za koje nikad nisam čuo, jeftine su, kvalitet je verovatno još na niskom nivou.
Wintera deluje kao All season guma.
Mnogi voze winteru cele godine, pogotovo stariji ljudi koji su navikli da kupe jedan komplet i "cepaju" ih dok se ne potroše, m+s su, Zakon je ispoštovan i piči...
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže sasaj

« Odgovor #12 poslato: 11. Okt, 2013. 14:01 »
Pa ljudi moji,je li to moguce.... da niko nije ni cuo za AVON gume i da ne moze da mi kaze bilo sta o tim gumama.....:(

Van mreže olajkris

« Odgovor #13 poslato: 11. Okt, 2013. 14:24 »
Evo ja sam cuo ali dzaba nisam ih koristio.. :(

Van mreže sasaj

« Odgovor #14 poslato: 11. Okt, 2013. 14:50 »
e pa hvala ti bas si drug.... ;)
tebe nece da kazni  C:-) a ovi ostali neka se cuvaju prokletstva koje vreba onog ko ne odgovori na pitanje postavljeno na forumu..... ;D :))