Autor Tema: Povremeni problem sa paljenjem  (Pročitano 2325 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže hatuna1983Započeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 12
Povremeni problem sa paljenjem
« poslato: 21. Avg, 2018. 09:16 »
Pozdrav svima.
Već drugi put u 15-ak dana mi se dešava da auto ne zavergla pri paljenu. Dakle čuje se onaj jadni zvuk kao kad je akumulator istrošen. Odmah nakon toga zaverglam i pali bez problema. Dakle u pola mjeseca se dvaput samo desilo, ali me interesuje sta je buduci da je tesko otici ovako majstoru dok pali normalno, a kad ce ponovo zastekat ne znam naravno.

Za slučaj da je bitno kako sam kupio auto ponekad se desi udar pri paljenju, ali ne uvijek.
Nekoliko mehaničara sa kojima sam razgovarao misle da to nije zamajac nego da automat na alternatoru kao zakasni pa se taj udar desi.
Druga ideja je da je do lošeg nosača motora, onaj veliki ispod iz dva dijela što je u mostu, nikako da nađem vremena da odem do servisa a kad sam kupio auto pa sve generalno  mijenjao samo je to ostalo jer nisu imali.

Da nije i ovo novo vezano za taj automat?

Je li neko imao slična iskustva? Imate li ideju šta bi moglo da bude?

• Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

Van mreže krcaerdoglija

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 54
  • ERDOGLIJA KINGDOM
Odg: Povremeni problem sa paljenjem
« Odgovor #1 poslato: 21. Avg, 2018. 09:42 »
A da se pregleda alnaser?
  • Vozi: fabia 1.4 mpi 50 kw 2000

Van mreže ugi85

« Odgovor #2 poslato: 21. Avg, 2018. 09:49 »
Nije automat na alternatoru vec na anlaseru :) Automat je zapravo obican elektromagnet koji preko poluge izvlaci bendiks iz tela anlasera. Sporo okretanje anlasera moze biti zbog slabog akumulatora, loseg kontakta ili istrosenih cetkica elektromotora. Udar koji povremeno osecas moze biti zbog toga sto poluga ne izbaci dovoljno bendiks iz prve vec se to desi posle izvesnog vremena. Moze biti i da udar nema veze sa automatom, nezahvalno je nagdjati.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže hatuna1983Započeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 12
« Odgovor #3 poslato: 21. Avg, 2018. 18:34 »
@Ugi85 I mislio sam na anlaser, ali sam pisao alternator :)
Da li da čekam da posatne učestalije ili da odmah vozim nekom električaru? Može li se uopšte uočit sad odmah nešto budući da se rijetko dešava? Doduše ako su četkice to se bar može vidjeti.
Ne znam u kakvom je stanju akumulator ni koliko je star, auto sam prije 3 mjeseca kupio.  Kontakte će pregledati i očistiti kleme.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

Van mreže ugi85

« Odgovor #4 poslato: 21. Avg, 2018. 18:45 »
Ne valja da cekas. Zamena cetkica je jednostavna i jeftina ali zahteva skidanje anlasera kada je zapravo najlakse vrsiti njegovo testiranje. Akumulator se moze ispitati instrumentom koji imaju gotovo svi prodavci akumulatora pa bih krenuo sa njegovi ispitivanjem. Ako su akumulator, kablovi i kontakti dobri onda problem treba traziti na anlaseru. Moram naglasiti da je nekad isplativija kupina polovnog anlasera od servisirnja.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže milant

« Odgovor #5 poslato: 22. Avg, 2018. 12:17 »
Isti problem sam imao na mojoj Skodi, zamijenjen je nosac cetkica sa cetkicama alansera i problem je nestao. Kod mene je palio iz prve ali je pravio udar na mjenjacu. Bosch nosac sa cetkicama je bio kod moje Skode, mada ima i verzija kod koje dodje Valeov, bolja varijanta je ako je Bosch, kvalitetnije je i za cudo jeftiniji. Mene je sve sa rukama kostalo 20eura