Autor Tema: Bezkontaktno pranje je loše? Koji šampon?  (Pročitano 17851 puta)

0 članova i 11 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže sasajZapočeo temu

Bezkontaktno pranje je loše? Koji šampon?
« poslato: 14. Okt, 2013. 10:38 »
vec duzi period me muci ovo pitanje da li je bezkontaktno pranje stetno za lak i farbu nasih ljubimaca,
u jednom trenutku je mnogo perionica pralo sa tim sredstvima vozila ali polako se skoro sve vracaju na stari i provereni nacim pranja cetkom i sundjerom.
Ova saznanja su me odvratila u nameri da kupim ta sredstva za pranje pa me interesuju vasa iskustva sa tim sredstvima.
Samo da napomenem da mene konkretno interesuje sampon za bezkontaktno pranje a ne pena.
« Poslednja izmena: 14. Okt, 2013. 11:19 pedja »
  • Vozi: SKODA OCTAVIA 2001g. KARAVAN 1.8 T (110KW,150KS)

Van mreže Filip

Odg: Bezkontaktno pranje je loše? Koji šampon?
« Odgovor #1 poslato: 14. Okt, 2013. 17:07 »
Po svoj logici ne bi trebalo da bude stetno, ali sve zavisi od sredstva, naravno... U svakom slucaju treba ici na proverene marke, tipa Turtle wax, Sonax... Meni se kosa dize na glavi kad vidim kako perionice u kofu cede Fairy ili neki drugi deterdzent za sudove. Jos kad ubace sundjer, naprave penu, pa prvo predju donji deo auta ili felne, pa onda nastave da drljaju po limu sa sve tim kamencicima... uzas.

Mislio sam i ja da predjem na to beskontaktno pranje, ali u sopstvenoj reziji, imam Kerher, samo mi treba ta tecnost i ona vakuumska boca - rasprsivac, hteo sam samo to da odlozim za prolece, pa da se u medjuvremenu informisem sta mi od opreme treba, ali ti si me preduhitrio s temom, pa hajde da nastavim.

Naravno da mi se vise dopada beskontaktno pranje nego stalno brisanje sundjerom, samo sto mislim da za to mora da postoji onaj uredjaj koji pravi penu, i da je nanosi pod pritiskom. Sampon za beskontaktno pranje koji tebe zanima sam vidjao u Metrou, ali je to bio neki NO NAME proizvod male privrede koji nisam ni uzimao u razmatranje, ali veci proizvodjaci mora da imaju neki artikal u ponudi. E sad, koji, kako se nanosi, i cime, to je pitanje. Tema je otvorena.  :D
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže Turbo

« Odgovor #2 poslato: 14. Okt, 2013. 17:38 »
Ništa dok se ne istrlja. Ali zavisi čime. Ne sunđerom nego vunenom rukavicom specijalno za tu namenu, i sa dve kofe, u jednoj rastvor šampona, u drugoj čista voda, i prvo puškiranje, može i da se nafajta rastvor šampona pa da se ispuškira i onda rukavicom preći deo po deo, sa ispiranjem rukavice posle pranja svakog dela, ili čak polovine dela, tako ja radim bar, do lajsne i od lajsne, hauba u dve polovine, stakla, gepek vrata, krila i zadnje polustranice, to su mi parcele.

Nema tog bezkontaktnog koje će sve da skine ni te puške. A i ne smeš voskirati posle beskontaktnog jer ćeš napraviti haos od laka, baš zato što ostanu sitne čestice prašine.

« Odgovor #3 poslato: 15. Okt, 2013. 08:32 »
A i ne smeš voskirati posle beskontaktnog jer ćeš napraviti haos od laka, baš zato što ostanu sitne čestice prašine.
nije problem kada se voskira,to naravno necu raditi kada voskiram,ovo bezkontaktno pranje mi je interesantno za "brzo pranje"da ne kazem svakodnevno,ja sam par puta  prao sa WURT-om i mogu vam reci da sam bio prezadovoljan rezultatom kako se to opere ali sam relativno brzo posle toga morao  na poliranje auta....e sada dal je boja matirala zbog tog sampona ili sama po sebi nemam pojma a tada je bio slucaj sa crvenom akrilnom bojom ne metalik....
sada  vozim auto u crnoj metalik boji pa se plasim da se ne podigne lak posto sam cuo da to zna da se desi....

« Odgovor #4 poslato: 15. Okt, 2013. 08:36 »
hteo sam samo to da odlozim za prolece, pa da se u medjuvremenu informisem sta mi od opreme treba
pazi za sampon mozes da koristis i onu pumpu koja se koristi za prskanje voca i povrca,njih bar imas na svakom koraku i u raznim velicinama i nisu skupe dok za penu ti je potrebna boca i kompresor koji izbacuje tu penu kroz cervo....e to je vec malo veca investicija....

Van mreže Filip

« Odgovor #5 poslato: 15. Okt, 2013. 08:47 »
ma ta pumpa je kao za igranje, njom ti prskaju kosu kod frizera :D

na Kerheru imam malo kratko crevo (kako to samo zvuči xD) koje valjda služi za pravljenje pene, ali ga nikad nisam koristio
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

« Odgovor #6 poslato: 15. Okt, 2013. 09:01 »
moze i to da posluzi ali ako pricamo o pravoj peni za pranje auta onda je to vec mnogo ozbiljnija prica,kao sto sam napomenuo koristi se boca u koju se sipa unapred pripremljena pena u tacnoj razmeri i izbacuje se pomocu kompresora za vazduh,e sada i to sto ti imas i to pravi nekakvu penu ali pitanje je koliko je efikasna sobzirom da svaki proizvodjac propise odnos vode i tog sredstva upravo da bi se smanjio rizik od nezeljenog dejstva....

Van mreže milosgranice

« Odgovor #7 poslato: 15. Okt, 2013. 11:38 »
Ništa dok se ne istrlja. Ali zavisi čime. Ne sunđerom nego vunenom rukavicom specijalno za tu namenu
ja mislim da je Turbo u pravu, sva ta hemija za bezkontaktno pranje je agresivna a i ti si Sasa vec imao takvo iskustvo
  • Vozi: fabia 1.9sdi

« Odgovor #8 poslato: 15. Okt, 2013. 12:27 »
kazem desilo mi se da je boja matirala,i farovi takodje ali opet to nije bila metalik boja,sto mene i dovodi u zabludu,iskreno se plasim da probam tako nesto pa reko da vidim dal sam ja istripovao ili sta....opet znaci puno kada neko prica iz iskustva i kada se cuje,odnosno rekla kazala......
vidim da ce sundjer sluziti jos dugo dugo i naravno moracu i rukavicu da probam.....

Van mreže Turbo

« Odgovor #9 poslato: 15. Okt, 2013. 13:09 »
Sundjer baci, rukavicu nabavi, kosta oko 2000din a trajace ti par godina sigurno. Inace moze i nemetalik boja da bude baza-lak a ne akrilna. Tako jr na vecini novijih automobila koliko ja znam, mozda gresim. Pod novijih smatram do desetak godina starosti.

HUAWEI P6 via TT

« Odgovor #10 poslato: 15. Okt, 2013. 13:35 »
nisam mislio uopsteno,ja sam naveo moj slucaj za auto koji sam prethodno vozio OPEL ASTRA G  na kojoj nije metalik boja provereno....
kod opela su nemetalik bela i crvena sve ostale su metalik boje

Van mreže bugarin

« Odgovor #11 poslato: 16. Okt, 2013. 00:24 »
mozda nekome pomogne:

u periodu dok sam radio u ozbiljnoj kurirskoj sluzbi, suvlasnik zaduzen za beograd i okolinu je resio da nabavi masinu za pranje pod pritiskom i sampon-penu. do tada je bila obaveza kurira da subotom po zavrsenom poslu ode na pumpu preko puta magacina i ispuskira vozilo.

obidjosmo nekoliko firmi koje prodaju masine i sredstva. gazdi je najbitnije bilo da tokom pranja ne dodje do ostecenja farbe i laka, a narocito nalepnica na vozilima.
svi do jednog su ubedjivali da sampon-pena ne moze da izazove ostecenja na farbi i laku, kako god nastelovali masinu. ukoliko je odnos vode veci, pena ce biti slabija i nece se dobiti zadovoljavajuci rezultat. ukoliko pak sredstvo i nije dovoljno razblazeno i peni ko blesavo, do ostecenja nece doci.

naravno, ko jos trgovcima veruje :) sve ce uraditi da ti prodaju nesto :)

uzeli smo masinu, kantu sampona i izvrsili probno pranje svih vozila.
pridrzavali se normi i uputstava, i postigli zeljene rezultate. naravno, posle prvog ovakvog pranja nije ni bilo moguce ustanoviti da li dolazi do nekih ostecenja na laku. vozila su tako tretirana mesec dana, nakon cega je gazda ustanovio da se trosi mnogo sampona.
jbg, nije se setio da od 40 vozila, samo je 6-7 pik-apova, ostalo su sve bili kombiji i to veliki tipa produzeni i poviseni crafter.

nastavili su da peru vozila masinski, ali sa obicnim auto samponima.

kasnije sam razgovarao sa par ljudi koji su bili zaduzeni za flotna vozila u kojekakvim firmama, i uglavnom su misljenja bila pozitivna sto se tice bezkontaktnog pranja. brze je, bolje se ukloni prljavstina, tragovi musica i kojekakvog izmeta, i sto je njima bilo najvaznije: nema cimanja sa sundjerima i upale misica od trljanja.

ali, uvek su u pitanju bila vozila na kojima nije bila metalik farba.

iz svega gore navedenog, ja sam izvukao sledeci zakljucak: bezkontaktno pranje je idealno za flotna vozila.
mi kao vlasnici jednog ili dva automobila, uvek cemo jeftinije proci sa kantom i crevom, a i niko ne moze da sredi auto kao sam vlasnik. u perionici ce otaljati posao, na cetkama ce u 90% slucajeva ostati tragovi, a kad sam peres kola em ces biti detaljniji, em ces uz pranje kola prekontrolisati jos nesto na autu.

e sad, dal cete koristiti sundjer, rukavicu od jagnjece koze ili nesto trece, to je vec licni pecat :)

znam da vecinu iznenadjuje ovo sto sam napisao, jer sa skupova znaju da mi je auto vise prljav nego cist :)
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže vlada320

« Odgovor #12 poslato: 16. Okt, 2013. 01:32 »
Pouzdano znam iz struke, da mnogi privrednici koji poseduju flotu vozila, narocito privrednih vozila, ne zele da zaposljavaju perace tih vozila, vec za to dodatno placaju vozace tih istih vozila. Kada vozaci pitaju da li mogu sami da unajme i plate perace, obicno dobiju odgovor: Ne, zato sto niko ne moze tako dobro da opere vozilo kao sam vozac!
Ovo se u praksi pokazalo kao potpuno tacno.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže bugarin

« Odgovor #13 poslato: 20. Okt, 2013. 18:30 »
Pouzdano znam iz struke, da mnogi privrednici koji poseduju flotu vozila, narocito privrednih vozila, ne zele da zaposljavaju perace tih vozila, vec za to dodatno placaju vozace tih istih vozila. Kada vozaci pitaju da li mogu sami da unajme i plate perace, obicno dobiju odgovor: Ne, zato sto niko ne moze tako dobro da opere vozilo kao sam vozac!
Ovo se u praksi pokazalo kao potpuno tacno.

sve je ovo OK kad je gazda spreman da plati vozacu to vreme utroseno na pranje vozila ili kao uslugu. ali kad kuriru u kurirskoj sluzbi uvedes to kao stavku u obavezama radnog mesta, mozes da mu das i rukavicu od jagnjece koze, i sampon od 100 eura, i kompresor i pusku od 1000eura, odrljace ga i odraditi preko q..a.

a sto se tice nacina pranja, iskulirajte malo :) svako pere kako mu cef i volja (neko i onako kako mu novcanik dozvoljava)
a moje licno misljenje je:
jasno je meni da volite svoj auto, da volite da bude cist, al brate ne vozite bentlija ili mclarena f1, niti farbate kola kod ATKA pa ste pukli 2000e da se auto sija.
vise stete na laku od rucnog pranja ili cetki napravice pticje govno koje nije uklonjeno na vreme. kiselina ce nagristi lak i stici do lima, dok ce cetka ostetiti lak, a to ce se ispeglati prvim poliranjem.

mnogo ga bre iskomplikovaste :)
« Poslednja izmena: 20. Okt, 2013. 18:37 bugarin »
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Na mreži Zarkotekica

« Odgovor #14 poslato: 03. Jan, 2025. 13:01 »
Pozz cime orati auto sobzirom da na samousluzne sipaju svakakvi hemiju ja bi sam orao jer imam masinu pod pritiskom ali neznam sta uzeti koj sampon. Ja sam prao sa onaj tecni sapun  za ruke
  • Vozi: Skoda Superb