Autor Tema: Saobraćajne nesreće,nezgode,"čukanja"...  (Pročitano 4095 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži 2 BusyZapočeo temu

Saobraćajne nesreće,nezgode,"čukanja"...
« poslato: 20. Okt, 2013. 16:08 »
Evo,silom prilika,otvaram ovu temu. :-\  Juče sam,sa porodicom,učestvovao u saobraćajnoj nezgodi,mada bi to u nekim većim gradovima nazvali čukanje.
Lokacija Temerinska ulica NS.Elem,vozač MB E klase se zabio u Oktaviju a ona mene malo jače zviznula.Mi čekali na semaforu,dingospo se zaleteo sa 50 na sat.Svi smo dobro sem gospođe u Oktaviji koja je pretrpela veliki šok i imala je povredu vrata i pala je u nesvest.Reagovao sam pribrano,izašao iz Fabije,svi se ukipili,žena pada u nesvest ja je podižem i odnosim na pločnik.Tu mi je moja supruga donela vode da je povratimo.Pogledam njenog muža,čovek u šoku,stoji i ne pomera se.Njihova deca su bila malo pribranija.Došla je hitna i odvezla je u Urgentni,hvala Bogu i njoj je dobro.
Došla policija,sve po propisu odrađeno,uviđaj,testiranje na alkohol,vađenje krvi.Vreme ove igranke 3 i po sata...

Oktavija je najgore prošla.
Nadam se da će u osiguravajućem društvu od ovog biti korektni jer je šteta na Fabiji veća nego što se vidi na slikama.Branik mi je pomeren,lajsna je iskočila,vrata su pomerena i sada nemogu da otvorim gepek ni ručno ni daljincem.Ne znam koliko će to da košta.Saobraćajci,koji su radili uviđaj,su mi savetovali da ne diram ništa dok ne stigne zapisnik,a to će biti za 2 nedelje. :-\

Van mreže dulefontana

Odg: Saobraćajne nesreće,nezgode,"čukanja"...
« Odgovor #1 poslato: 20. Okt, 2013. 16:42 »
I poslusaj ih, zato sto kad stigne zapisnik, dolazi tip iz osiguravajuceg drustva da slika i proceni stetu. S njim otvori gepek i neka se pogleda vezni lim. Sigurno je i on dobio cim gepek ne mozes da otvoris. Moja procena, do 250e stete imas, ako nije sjeban gepek.

Sent from my HTC Desire X

« Odgovor #2 poslato: 20. Okt, 2013. 17:29 »
Moraću.Sve je do sada bilo po propisu.Videćemo.Bićete obavešteni. C:-)

Na mreži hakkler

« Odgovor #3 poslato: 20. Okt, 2013. 18:30 »
katasrofa sa zapisnikom..14 dana??

ajd fala bogu da su svi dobro...a procjenitelj bi trebao doći u ovlašteni servis.
Neka oni pogledaju i utvrde postotak oštečenja i "kolko" je potrebno za sanaciju i povratak u prvobitno stanje.
Ne procjena nekog agentića iz osiguravajuće kuće..koji će vjerojatno procijeniti manje i ponuditi nagodbu. Ovako na prvu..ima tu fina cifra da se nabere.

Van mreže dulefontana

« Odgovor #4 poslato: 20. Okt, 2013. 22:14 »
On procenjuje, ne ide tako hakkler. Mada bi tako bilo bolje

Van mreže Neba

« Odgovor #5 poslato: 20. Okt, 2013. 22:43 »
Druze znas li mozda kod kojeg osiguranja je osiguran Mercedes, koji je kako shvatih odgovoran za nesrecu? To je jako bitna stvar. Ja sam do sad imao 2 sitna cukanja koja su zavrsila sa evropskim izvestajem. Elem ti ces morati otici u osiguravajuce drustvo odgovornog za stetu. Tamo ce oni otvoriti slucaj, slikati automobil, ti do tad pokusaj da pregledas sve eventualne skrivene stete koje su nastale tom prilikom i OBAVEZNO naglasi to procenitelju koji ce te slikati.

/* moje negativno iskustvo sa delta generali kucom, koji nisu hteli da mi otvore predmet i urade procenu sve dok istovremeno ne dodjem sa likom koji me je cuknuo )a koji je izbegavao da dodje). Posle par saveta ljudi otisao sam ponovo tamo sa drugom koji je nabacio odelo i predstavio se kao moj advokat i doslovce rekao da ja nisam u obavezi da dovedem njihovog osiguranika na tu procenu, i zatrazio podatke devojke koja nije htela da otvori predmet, nakon cega je ista otisla na 3 min i kad se vratila otvoren je predmet i izvrsena je procena stete.*/
Posto ces ti dobiti policijski zapisnik, verovatno neces imati te peripetije kao sto sam ih ja imao sa evropskim izvestajem. Elem na kraju se dobro zavrsilo.

Drugi udes sam imao s Yugom, tu je vec bila policija, i zapisnik sam u BGu cekao mesec dana a ne 2 nedelje kako su mi rekli, i morao sam platiti overenu kopiju istog oko 2000RSD.

Sto se tice cifre, od delta generalija sam dobio papire koje sam odneo u servis (Auto centar Kvrgic - Vrbas) i tu je bio kraj moje price, servis je naplatio stvar od osiguranja. Meni je stiglo pismo da je izvrsena uplata servisu u iznosu od 18300RSD servisu. Da kazemo 150jura, slede slicke mog ostecenja koje je cini mi se daleko manje od tvog:

edit: ne vidi se na slickama ali je bilo dosta ogrebotina na braniku, a i neke od zabica su bile polomljene.
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #6 poslato: 20. Okt, 2013. 22:51 »
Šteta!

Savet:
Idi kolima u ovlašteni servis škode (i plati ako treba nije skupo) da ti pregledaju auto detaljno i obavezno naprave profakturu (NE zapisnik o šteti) delova i radova, SVEGA šta je za zamenu i šta je za popravku. Insistiraj da je sve za - zamenu (lajsna, plast oplata branika, 5. vrata....)
(NE govori njima da će ti štetu ustvari platiti osiguranje (vozača MB) i koje je osiguranje u pitanju (jer svi imaju dil međusobno), i reci im da ti lično iz svog džepa plaćaš štetu i hoćeš da sve bude realno zamenjeno a ne popravljeno i zafarbano i nećeš da štediš pare)

Onda tu profakturu čuvaj za procenitelja i ne pokazuj mu dok on sam ne utvrdi štetu i napravi svoj izveštaj, i ne potpisuj njegov zapisnik dok ne budeš zadovoljan šta na njemu piše.
Ako njegov zapisnik mnogo odudara od tvoje profakture iz ovlaštenog servisa, izvadi iz džepa tvoju profakturu i pokaži mu.

« Poslednja izmena: 20. Okt, 2013. 22:58 pedja »
  • Vozi: Yeti

Van mreže Neba

« Odgovor #7 poslato: 20. Okt, 2013. 23:03 »
E da kod delova za zamenu, ukoliko ih bude bilo, placaces ucesce u istim (slucaj koji sam imao s Yugom). Jer tvoj automobil sada poseduje branik star X godina, peta vrata stara X godina, a posle zamene ce posedovati nove delove, odnosno dobices automobil koji ce imati "vecu" vrednost i moraces da ucestvujes u kupovini tih delova. (tako nesto skoro doslovce glasi neki clan) Tako da izvagaj/raspitaj se koliko kostaju na primer 5ta vrata i koliko bi te doslo ucesce od recimo 30%...

Van mreže dulefontana

« Odgovor #8 poslato: 21. Okt, 2013. 02:14 »
Stavljaj ako ti isplate stetu polovne delove.

« Odgovor #9 poslato: 21. Okt, 2013. 08:34 »
Momci,hvala na korisnim savetima.Nisam imao ovakva iskustva i ne znam kako da se ponašam.Pročitao sam negde da osiguravajuće kuće i njihovi agenti,naravno,prilikom procene štete gledaju da što manje plate.Ja se samo bojim tih skrivenih oštećenja na autu.Evo,juče mi je nešto gadno zaškripalo na zadnjem točku,možda sam i umislio,ali možda je i zadnji trap pomeren,verovatno je greda zeznula zadnji vezni lim...Uglavnom,čekam ORGAN  C:-)  da mi izda zapisnik,a do tada ništa.
@pedja Da,vozač Mercedesa je kriv za nesreću.

Van mreže dulefontana

« Odgovor #10 poslato: 21. Okt, 2013. 09:28 »
Pročitao sam negde da osiguravajuće kuće i njihovi agenti,naravno,prilikom procene štete gledaju da što manje plate.
Uvek se trude da ti isplate sto manje, ipak ide iz njihovog dzepa. E sad, postoje dve varijante, prva je da dodju da ti slikaju ostecenja, i da dobijes spisak servisa gde mozes da popravis, onda odes tamo i popravis sve, a servis ispostavi racun osiguranju. Druga varijanta je da procene stetu i da ti ponude da ti isplate u gotovini iznos koji oni smatraju da je ok za tu popravku. Meni je komsija udario Favorita u vrata http://forum.skodaforum.rs/favorit-forman/fin-neki-svet/ i osiguranje je procenilo da ima posla oko 9 i po sati rada. Sve ukupno sam dobio 13.000 dinara. Naravno ako nisi zadovoljan sa cifrom koju ti nude uvek mozes da ulozis zalbu.

Ja se samo bojim tih skrivenih oštećenja na autu.Evo,juče mi je nešto gadno zaškripalo na zadnjem točku,možda sam i umislio,ali možda je i zadnji trap pomeren,verovatno je greda zeznula zadnji vezni lim...
Sada ces ti cuti i ono sto je ranije bio problem a nikada nisi obracao paznju. Ono sto bih mogao da kazem ovako preko slika je to da prilikom udarca najverovatnije se gepek malo ulubio, branik, i ono najgore da ti je malo uterao vezni lim u gepek. Nije ti pokrivio nosace, i ne verujem da je torzija iskrivljena. Ako je MB udario Oktaviju sa 50, tebe je Oktavija sigurno udarila sa nekih 30 na sat. Pritom te nije udarila u cosak nego po velikoj povrsini. Kada je MB udario u Octy, Octy je poleteo i umesto da te udari u branik, ona se popela i udarila te u gepek, i onda je gepek malo povukao vezni lim i natego bravu, i zato sada ne mozes da otvoris gepek. Kada ti majstori otvore gepek, malo ce izvuci vezni lim na nazad, nastelovati bravu i staviti novi gepek, a mozda i stari moze da se izvuce i da sve bude ok. Ako bas sumnjas da je nesto pomereno, idi na kanal i pogledaj nosace torzije da se nisu iskrivili, mada kada otvoris gepek i sklonis sve plastike i tepihe tacno ces videti ostecenja, svuda gde se savio lim je automatski malo pukla i farba.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #11 poslato: 21. Okt, 2013. 11:33 »
odnosno dobices automobil koji ce imati "vecu" vrednost

Kako će veću vrednost da ima udaren auto? Ko je ovo smislio? Sigurno neka osiguravajuća kuća.
Da to ima smisla onda bi svi udareni i razvaljeni (pa potom popravljeni) automobili u oglasima trebali biti skuplji jer više vrede??

Van mreže Neba

« Odgovor #12 poslato: 21. Okt, 2013. 12:12 »
Kao sto sam i napisao "vecu" a ne vecu vrednost. Pre sudara je covek imao auto sa zadnjim branikom, zadnjim veznim limom, petim vratima koji su bili stari X godina (recimo 10) koji stradaju u sudaru a posle zamene istih ima glanc nove delove. Razliku izmedju tih vrednosti mora da plati. Razliku u amortizovanim delovima. Istina ovde se radi o karoserijskim delovima, na kojima se osim stradanja boje i laka nemaju smanjenje u svojoj funkciji, ali recimo da je u sudaru doslo do ostecenja nekog dela koji se bitnije haba tokom upotrebe, recimo nekog elemenata u prednjem vesanju, pa je izvrsena zamena viljuske, opruge polusosovine diska, kandze koju su presli 150 000km i zamene se novim, svakako sada auto ima "vecu" vrednost..

Ovo pisem samo da bi kolega imao na umu kako stoje stvari.

p.s. nemoj skrstenih ruku cekati  C:-) zapisnik vec pregledaj sto mozes, ne verujem da je doslo do stradanja elemenata u zadnjem vesanju, ali mozes oboriti zadnju klupu i uci preko zadnjih vrata i pogledati kakvo je stanje iznutra.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #13 poslato: 21. Okt, 2013. 13:01 »
Kao sto sam i napisao "vecu" a ne vecu vrednost.
Razumem ja tebe, da auto posle popravke ima "veću" vrednost.
Ne razumem onoga ko je to smislio tj. logiku da havarisan auto - popravljen ima veću vrednost.

Ja sam imao par slučajeva sa kolima u kojima mi je sve bilo popravljeno i zamenjeno novm delovima i nikad nisam ništa doplaćivao, sve je platilo osiguranje. To je bilo relativno davno, možda se sad situacija promenila. Ne znam.
Znam da za gume ne dobijaš punu cenu već manju jer su istrošene, ali npr. udarena vrata koja ne mogu da se isprave i ofarbaju (npr. dupli lim) i gde u ovlaštenom servisu kažu da moraju da se menjaju za nova - ništa nisam doplatio.

Van mreže Skoda89

« Odgovor #14 poslato: 23. Okt, 2013. 22:23 »
Razumem ja tebe, da auto posle popravke ima "veću" vrednost.
Ne razumem onoga ko je to smislio tj. logiku da havarisan auto - popravljen ima veću vrednost.

Ja sam imao par slučajeva sa kolima u kojima mi je sve bilo popravljeno i zamenjeno novm delovima i nikad nisam ništa doplaćivao, sve je platilo osiguranje. To je bilo relativno davno, možda se sad situacija promenila. Ne znam.
Znam da za gume ne dobijaš punu cenu već manju jer su istrošene, ali npr. udarena vrata koja ne mogu da se isprave i ofarbaju (npr. dupli lim) i gde u ovlaštenom servisu kažu da moraju da se menjaju za nova - ništa nisam doplatio.

Ja radim u jednom osiguranju u BiH, upravo u sektoru šteta.
Na sva vozila preko četiri godine starosti se uzima amortizacija dijelova. To je praksa u cijelom svijetu. Amortizacija se uzima samo na metalne dijelove dok plastika i staklo ne podliježu amortizaciji. Ako obloga branika nije pukla priznaje se lakiranje (u BiH cijena je od 100 do 125 Eura). Kada ti dođu procjenitelji iz osiguranja možeš skinuti branik da se vidi je li oštećena šina branika, odnosno nosači, nek slikaju iznutra patos prtljažnika. Ukoliko prilikom opravke majstor uoči neko oštećenje koje nije primjećeno prilikom posjete procjenitelja, pozoveš ga na napravi dopunski zapisnik.