Autor Tema: DPF problem ili korist? Diskusija  (Pročitano 34100 puta)

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Peja

Odg: DPF problem ili korist? Diskusija
« Odgovor #60 poslato: 30. Jun, 2016. 14:49 »
Postoje aditivi za dizel gorivo koji pospešuju (pasivno) sagorevanje čađi i na manjim temperaturama, tako da ECU mora ređe da interveniše.

Prosveti nas...
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #61 poslato: 30. Jun, 2016. 14:53 »

Lično ću da probam ovaj crni, jer idem često za CRO, a onu dosadnu Slavoniju nikako čovek da pretrči :P .. čisto malo da ubijem dosadu  :B=), dok supruga vozi a ja blenem u laptop.

Van mreže nkteam

« Odgovor #62 poslato: 30. Jun, 2016. 15:23 »
jel ih ima kod nas?
  • Vozi: Octavia 2.0tdi Style 2016

Van mreže nkteam

« Odgovor #64 poslato: 01. Jul, 2016. 15:59 »
hvala, potrazicu

Van mreže tasa

« Odgovor #65 poslato: 02. Jul, 2016. 00:30 »
Imas u DIS-u, pa jedna ona radnja preko puta wobyhousa, kako se zove, ne znam.... cena negde oko 2600kinti,danas video
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

Van mreže nkteam

« Odgovor #66 poslato: 02. Jul, 2016. 09:24 »
Recimo kod mene je tDPF na 140km/h, 6.brzina @2.250rpm iznosi ~ 300C  (mereno prilikom vožnje na TOTAL DIESEL EXCELLIUM gorivo u Nemačkoj).

Kako si merio? Iscitao dijagnostikom u toku voznje?

Iskreno, meni je najgore sto mi je DPF filter prezentovan kao black-box u koji nemam nikakvog uvida, i to ne uvida u smislu neke kontrole, jer to ni ne zelim, nego npr prikaz relevantnih podataka tipa trenutna "zagadjenost" filtera i npr ta temperatura, ili bilo sta vezano za regeneraciju.
« Poslednja izmena: 02. Jul, 2016. 09:27 nkteam »

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #67 poslato: 02. Jul, 2016. 10:00 »
Da, preko VCDS-a imaš jedno desetak parametara koje možeš pratiti u toku vožnje, a vezano za DPF.

Ukratko, ako ne želiš da se maješ previše sa tom problematikom, a voljan si dobro činiti svom ljubimcu, treba da poštuješ samo sledeće:

* sipaj uvek aditivirani dizel na velikim pumpama
* kada primetiš da radi regen u trenutku parkiranja, pusti ga da odradi do kraja (obrtaji padnu)

Moraš da razumeš i proizvođače... gledaju da sa što manje informacija bombarduju vozače, kako bi bilo što manje poziva tehničkoj podršci  :B=). Zamisli da tu imaš neke grame u realnom vremenu prikazane, temperature, pritiske i ostalo...

Jedan primer... temperatura vode uvek stoji zakucana na 90C, iako realna temp. šeta od 80 do 100C. Zamisli da svaki put kada termostat otvori, kazaljka padne, pa dok se greje ide do 100C, pa ponovo nazad itd... Par miliona ljudi bi zvalo da pita da li je to OK. Ovako se kazaljka zalepi za sredinu skale i svi srećni i zadovoljni.   bravo2

Sada je jasnije zašto za DPF postoji samo lampica koja te upozori da odradiš regen do kraja.. i ništa preko toga :), a za sve ono pre toga (iza scene), brine se ECU.

Van mreže nkteam

« Odgovor #68 poslato: 02. Jul, 2016. 14:54 »
Jasno je meni da default mora da bude sto jednostavniji i prostiji za krajnjeg korisnika. Meni smeta sto negde u "advanced" opcijama nije zakopana koja informacija vise o tome.

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #69 poslato: 02. Jul, 2016. 15:22 »
Slažem se. Ali zato je tu VCDS :-).
Probaj Torque Pro, za Android.
Treba ti i Bluetooth OBD adapter.

Sent from my LG-D722  

Van mreže Viiper

« Odgovor #70 poslato: 02. Jul, 2016. 19:50 »
Evo da se i ja javim sa svojim iskustvima vezano za DPF.

Kupio sam novu Fabiu 1.6 TDI 55kw decembra 2010te. U prvih 2000km mi je upalio lampicu za regeneraciju, procitao sam uputsvo i u sred noci vozio od Medaka do aerodroma, nazad i opet do aerodroma... i upalio mi je lampicu grejaca i otisao u safe mode(auto ide ko yugo 45). Otisao sam sutradan u servis i oni su mi pokreniuli preko dijagnostike regeneraciju i ocistili. Sve je bilo ok narednih 1000km i opet ista stvar. Da skratim pricu, problem je bio u nekom senzoru koji nije radio kako treba, zamenili su ga i nikad vise mi se nije upalila ta lampica za DPF. Presao sam 147 000km u Beogradu. Vozim po centru Beograda u najgore vreme, stani-kreni. Na svakih npr 500km primetim da je pokrenuo aktivnu regeneraciju, vozim kako mi uslovi dozvoljavaju, to traje nekih 10ak min i obrtaji se vrate u normalu. Cak nisam ni pazio na ono da ne iskljucujem auto dok radi regeneraciju. Eto to je moje iskustvo sa DPF-om.

Mislim da mnogo vise racuna treba povesti npr o EGR-u koji neretko crkava u prvih 100.000. Meni je crko na oko 60.000 ,popravka je kostala 46.000din (sa popustom!). Kazu da je problem kvalitet goriva. Od tada sipam iskljucivo dizel sa aditivima (tipa ultra dizel, ecto dizel itd) i povremeno sipam neki dodatni aditiv.

Van mreže Peja

« Odgovor #71 poslato: 02. Jul, 2016. 20:24 »
Tipujem i ja na "obično" gorivo jer ispunjuje minimum EN 950 norme, tj. cetanski broj 51, dok npr. MaxxMotion diesel ima cetanski broj od minimum 57 (+aditivi za čišćenje sistema ubrizgavanja). Mom CR tdi motoru prve generacije prija ovo gorivo, prede kao mačak, što je u direktnoj vezi sa cetanskim brojem.

Elem, nagovaram mirkuka da napravi uporedni test "običnog" i "neobičnog" dizela, kako bi utvrdio koji pravi više čađi tj. lošije sagoreva.

Van mreže Peja

« Odgovor #72 poslato: 02. Jul, 2016. 20:59 »
...EN 590...

Na mreži neske

« Odgovor #73 poslato: 02. Jul, 2016. 21:13 »
Eno na Gasprom pumpama po promotivnoj ceni G-Drive dizel pa ko zeli da proba kvalitetnije gorivo po ceni standardnog. Mislim da akcija traje do 7. jula ;-)

Sent from my LG-D802

• Vozi: Golf MK6 2012 1.6TDI

Van mreže Srdjan_bgd

« Odgovor #74 poslato: 02. Jul, 2016. 22:02 »
ja koliko sam cuo i procitao, da bi se smanjila mogucnost  za  probleme sa egr i/ili dpf, ukratko, auto treba gaziti tj ne gusiti motor, a pritom sipati sto je moguce bolje gorivo ... i naravno sto vise autoputa ...onda zaista ne shvatam zasto i dalje toliko ljudi pre izaberu tdi nego benz motor, uz skuplje odrzavanje i ostale potenc probleme. sipao sam sad na nis pumpi taj bolji eurodiesel, mada imam osecaj da bi moj traktor isto vukao i na staro dobro loz ulje :)