Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA forumi
»
Motor Menjač
»
DPF problem ili korist? Diskusija
Strana:
«
1
...
6
7
8
...
10
»
Dole
Autor
Tema: DPF problem ili korist? Diskusija (Pročitano 34170 puta)
0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.
mirkuk38
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
Odg: DPF problem ili korist? Diskusija
«
Odgovor #90 poslato:
12. Maj, 2017. 14:33 »
Kod mene DPF regen u leru traje nekih 10 do 15 minuta, kada potrošnju podigne sa 0.5 na 0.9 ili 1 litar na sat.
Ajde neka bude 1/4 sata i neka podigne potrošnju za te pola litre... dakle 0.25 x 0.5 = 0.125 litara dizela potroši za regen ... realno verovatno manje 1 dcl.
Regen odradi na 500 do 600km, dakle DPF regeneracija mi povećava potrošnju na 100km otprilike 0.02 litre ... dakle sa 6 litara na 6.02 litre (realno 6.01)
Pored toga, DPF traje cca 350.000km tako da ni tu ne vidim problem...
Mislim da je vreme da se smanji doživljaj ovde na forumu što se tiče DPF-a i pljuvanje po istom
ps.
Pitanje za znalce... ako se regen obavi u toku vožnje, recimo autoput @2000rpm kada su izduvni gasovi topliji nego na leru, da li je potrebno više ili manje goriva da se postigne tih 600 do 700C DPF-a ?
Odn, da li se najviše goriva potroši za regen kada kompletno odradi u leru (što je jako retko slučaj) ?
observer
Laurin&Klement
L&K ugled:
16
«
Odgovor #91 poslato:
12. Maj, 2017. 15:05 »
Nisam siguran da regeneracija moze uopste da se obavi u leru (narocito kod starije generacije) ali ne mogu nista da tvrdim jer jos uvek nisam nasao prave izvore. Servise naravno to ne zanima.
U dostupnim izvorima na netu cak pise da se regeneracija prekida ukoliko ler traje duze od 8-10 min (zato treba proveriti da li je regeneracija zavrsena ili je samo prekinuta).
Jedno vreme sam praktikovao "regeneraciju na leru" ali kada sam skontao da se time nista ne postize - opredelio sam se samo za regeneracije u voznji. I kod mene se odvijaju na svakih 500 km (meni je to stvarno precesto, imam osecaj da su "svaki dan"). Vek DPF mislim da nije duzi od 200.000 km (realno 150.000km - sto je cifra koja se spominje i u uputstvu uz vozilo - termin kada treba "proveriti stanje DPF")
Sve u svemu, DPF je bio osnovni i prakticno jedini razlog sto sam uzeo Golfa benzinca a ne dizel jer obozavam dizele i za moje potrebe su nenadjebivi.
Ako je tacno ovo sto pises, onda samo mogu da kazem da sam se zahebao
Ali nastavicu da vozim oba auta pa ce vreme pokazati sta je bolje resenje.
Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017
klisko
Laurin&Klement
L&K ugled:
30
«
Odgovor #92 poslato:
12. Maj, 2017. 16:19 »
Nemam DPF ali pokušavam da se informišem gde god mogu. Za sada, mislim da vek trajanja vrlo zavisi od načina vožnje. Ako je to otvoren put i vožnja u srednjim i višim obrtajima, DPF traje značajno duže. Gradska vožnja, pogotovo hladan start i davljenje na niskim (ispod 1500) obrtajima su smrt za DPF i značajno skraćuju njegov vek. Tako da verujem da ste obojica u pravu, nekome traje 150, a nekome 350 kkm.
Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019
slobodanalex
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #93 poslato:
13. Maj, 2017. 12:53 »
Na autoputu na konstantnim većim obrtajima bi regeneracija trebala da se obavi sama od sebe bez intervencije ECU, ali iz iskustva se procenat spusti za svega nekoliko % sto samo može da poveća vreme između dve regeneracije. Kod mene radi na otprilike svakih 800 km +- (dok mi je na A5 1,9 tdi radio na svakih 120-180 km što je zahtevalo izlazak na otvoreni put 2x nedeljno). Samo CR motori mogu da odrade regeneraciju u mestu, dok PD motori zahtevaju vožnju od 1.800 - 2.500 orbtaja. Ja kad se parkiram i primetim da je u regeneraciji odem da napravim još koji krug dok je ne završi, nemam neko poverenje u tu regeneraciju.
Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue
batke
Laurin&Klement
L&K ugled:
23
«
Odgovor #94 poslato:
13. Maj, 2017. 17:14 »
CR može da odradi regeneraciju u mestu jer je kod mene radio. Međutim poslednja dva puta, na odprilike, 500 pređenih km radio je regeneraciju u mestu i tačno čujem promenu zvuka i način rada motora i kada pritisnem malo jače gas (do 2.500rpm) i kad ga pustim sve se vrati na normalu. Međutim odmah pri sledećem paljenju opet zadrži obrtaje na 1.000rpm što znači da nije završio regeneraciju. Pa od tada i ja praktikujem da ga isteram na autoput (Zemun-aerodrom) i on završi šta ima...
Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"
nebojsar
Laurin&Klement
L&K ugled:
14
«
Odgovor #95 poslato:
13. Maj, 2017. 18:30 »
Regeneraciju koliko sam ja čuo znam motor radi samo pri konstantnim obrtajima, dakle ili u mestu ili kada se na otvorenom vozi na odredjenoj brzini konstantno. Regeneracija se prekida bilo kakvim naglim dodavanjem gasa (kretanje, preticanje) . Dakle da bi se odradila potrebno je ici nekom brzinom konstantno ili drzati ga u leru. Pricam na osnovu iskustva sa mojim vozilom koje je 1.6 CR. Koliko sam cuo u servisu tokom regeneracije se pale razliciti nivoi, ako sam dobro razumeo 4, 5 i 6 nivo kada dizne nalivaju više goriva kako bi se poboljšalo sagorevanje, tada je motor bučniji i gotovo svaki nivo ima karakterističan zvuk (ovo sam imao prilike da čujem u servisu kada su sređivali koleginicin auto koji je imao problem upaljenim indikatorom DPF-a). Sad ako neko ume bolje da objasni neka se javi, znanja o DPF-u nikad dosta
Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI
batke
Laurin&Klement
L&K ugled:
23
«
Odgovor #96 poslato:
13. Maj, 2017. 19:05 »
Lepo si to objasnio. Tempomat na 120km/h u četvrtoj. To je u opsegu obrataja kada se vrsi regeneracija. To bi trebalo da radi posao.
Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"
mirkuk38
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #97 poslato:
13. Maj, 2017. 21:03 »
Kod mog CR TDI motora pratim vrednost, mislim da je OIL ASH DEPOSIT. Kada dostigne vrednost od 80g, to je to.. DPF je pun i mora neka vrsta intervencije. Otprilike na 350.000km ću nakupiti tih 80 grama.
Pasivna regeneracija kreće samo ako je temp DPF konstantno dovoljna, odn. >350°C. Na autoputu ja sam stalno na ~300°C. Pri magistralnoj vožnji još manje. Tako da ja
u svim režimima vožnje nakupljam pepeo
i od pasivne regeneracije
nema ni govora
.
Nekada se desi da prilazim stanu / garaži i u leru primetim da obrtaji ne padaju ispod 1000rpm. Znam da je regeneracija krenula i ako imam vremena, kada parkiram auto, ostavim još par minuta da istu privede kraju i to je to. A u najvećem broju slučajeva ne primetim da je regeneracija odrađena jer pravim duge ture i to uglavnom prođe neprimetno tokom vožnje.
Ovo važi za aktuelne CR TDI motore. Gledao sam kod batketa navedenu vrednost za OIL ASH DEPOSIT. U odnosu na njegovu kilometražu, on je nakupimo marginalno više od mene... a kilometre uglavnom nabija po gradu. Doduše, on stalno toči na NIS-u, a svi znamo da kod njih ni tečnost za stakla ne treba kupovati
---
Kada krene aktivna regeneracija, ECU odradi svoje (ubrizgava gorivo u četvrtom taktu, koje se zapali tek kada napusti cilindar), DPF ode na 700°C i drži tu temperaturu, dok vrednost SOOT MASS (Nakupljena čađ) opada... Temperatura DPF-a ostaje zakucana na 700°C bez obzira da li držim konstantan gas, da li ubrzavam ili kočim motorom ceo minut niz Begaljičko brdo ili slično tome.
Da li će da završi nešto ranije ako vozim 4. pri 2500rpm na tempomatu ? Ne znam.. možda. Ali je krajnje nebitno. Uradiće i ovako i onako za mene kao vozača neprimetno, minut gore / dole meni ništa ne znači.
Pozdrav
nebojsar
Laurin&Klement
L&K ugled:
14
«
Odgovor #98 poslato:
13. Maj, 2017. 21:34 »
E ovo je odgovor - dostojan naucnika, svaka cast
Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI
ugi85
Laurin&Klement
L&K ugled:
53
«
Odgovor #99 poslato:
13. Maj, 2017. 21:58 »
Kod nas ima dosta "strucnjaka" za budzenje i popravku stvari koje proizvodjac ni u ludosti nije zamislio da se popravljaju. Shodno tome ne bi zacudilo da za par godina pojedinci ponude usluge ciscenja DPF-a ili zamenu "filtera" u njemu.
Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance
Lemilica
Style
L&K ugled:
4
«
Odgovor #100 poslato:
13. Maj, 2017. 22:50 »
Ja nemam ništa dobro za reći o dpf-u i da sutra uzmem bilo koje novo vozilo on bi ubrzo išao van!
Nejmanje me zabrinjava kad će se zaštopati jer ne mislim voziti isti auto više od par godina! Najviše me smeta kad ti ventilatori mlate kad ugasim vozilo ili vozim krug po kvartu da se ugasi regeneracija da mi ne zuje u garaži!
Sa njegovim micanjem sam dobio specifican zvuk i rasteretio ispušnu granu! Nisam vidio da je netko spomenuo kvalitetu ulja, ja bi sad praktički mogao sipati ulje koje nije za dpf-motore a to znači da će moje ulje biti kvalitetnije sa manje taloga nego kod dpf-izvedbe! Grijači motora također rikavaju često zbog dpf-filtera jer kod svake regeneracije se uključuju, a tu je i opterečenje alternatora! Tako da ja ne vidim ništa što bi me uvjerilo da ga ne maknem sa vozila!
Pogotovo kad ide sa svojim kolegom iz ekologije Egr-om u kompletu zajedno papa
observer
Laurin&Klement
L&K ugled:
16
«
Odgovor #101 poslato:
14. Maj, 2017. 10:53 »
Da, na degradaciju ulja sam sasvim zaboravio. To je dodatni razlog protiv.
E sad, postoje dizeli sa 5.diznom (ako se ne varam: 1.5 dCi i D-4D) kod kojih nema promene rezima ubrizgavanja pa su regeneracije zaista neprimetne. I nema degradacije ulja jer se gorivo ubrizgava direktno u DPF (nema nesagorelih ostataka koji se slivaju u karter).
VW je u zelji da ustedi napravio po meni potpuno promasen sistem.
Buca Skoda Mladenovac
Laurin&Klement
L&K ugled:
33
«
Odgovor #102 poslato:
16. Maj, 2017. 15:45 »
Po meni dpf i cat na dizelima odma idu napolje
, ko registruje u Srbiji bar nema problema na tehnickom . A izmedju ostalog i turbo se manje greje .
Vozi: Octavia vRS mk1
observer
Laurin&Klement
L&K ugled:
16
«
Odgovor #103 poslato:
16. Maj, 2017. 17:40 »
Ja sam to hteo da odradim odmah po izlasku iz garancije ali su me dobronamerno savetovali da to ne radim na novom autu, bez potrebe, vec da im se javim kad auto predje 200-250.000 km.
Ako stvarno izdrzi do tada, onda nemam sta ni da radim jer mi je to jos najmanje 15 godina (a sad vec ima 7, proletelo vreme...) i sa 22 godine ne verujem da ce i dalje biti kod mene...
fobia24
Laurin&Klement
L&K ugled:
41
«
Odgovor #104 poslato:
14. Sep, 2017. 20:55 »
Ako sam dobro razumeo i na 1.6 tdi motorima (2010) može doći do degradacije ulja? Ni sam ne znam da li da se upustim u uklanjanje dpf-a zajedno sa egr-om koji mi već pravi problem. Imao sam problem sa greškama, vidim po bordu da je trenutna potrošnja veća dosta od istog motora u O3. Kada je hladan motor, zahteva dugo verglanje, a kada upali neravnomerno radi. Ja u homologacionom kartonu imam upisane vrednosti CO2 i zna li neko koliko se procentualno otprilike pogoršavaju vrednosti uklanjanjem egr-a i dpf-a u kompletu?
Strana:
«
1
...
6
7
8
...
10
»
Gore