Autor Tema: Auto trese na polasku  (Pročitano 12279 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže acaZapočeo temu

• Style
  • Ugled: 1
Auto trese na polasku
« poslato: 27. Okt, 2013. 17:17 »
Skoda felicija 1.3lx se trese na polasku samo u prvoj brzini zamenjen donji drzac kod mejaca i nije bilo do njega, sta bi mogao biti kvar? ???

Na mreži bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
Odg: Auto trese na polasku
« Odgovor #1 poslato: 27. Okt, 2013. 18:00 »
korpa lamele, lamela, druk lager.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #2 poslato: 27. Okt, 2013. 18:32 »
Korpa

Sent from my HTC Desire X

Van mreže acaZapočeo temu

• Style
« Odgovor #3 poslato: 27. Okt, 2013. 21:32 »
Hvala na odgovoru, a dali neko zna od vas koliko kosta set korpa i lamela za feliciju 1.3lx  :-\

Na mreži bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
« Odgovor #4 poslato: 27. Okt, 2013. 21:54 »
Nemoj odmah da razmisljas o nabavci novih delova. Korpa moze da se obradi ako nije bas unakazena, a lamela moze da se remontuje. Raspitaj se prvo za cenu takve akcije.
Ja sam na fabiji obradjivao korpu pre 50.000 km i jos drzi.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže dulefontana

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #5 poslato: 27. Okt, 2013. 22:06 »
Ceo set za 1.3 motor nije nesto skup, koliko se secam oko 6 hiljada. Mada bih ipak preporucio da jos neko pogleda, ali ako trese kao da ce motor da ispadne onda je obicno kao sto ti je bugarin rekao, korpa, lamela, druk lezaj. Najgore je sto majstor uzima 6000 za skidanje menjaca. Meni je toliko uzeo, ali sam menjao obrijan zamajac pa sam mu dao i da montira nov set kvacila

Sent from my HTC Desire X

Van mreže FavoRAT

• Style
  • Ugled: 10
« Odgovor #6 poslato: 27. Okt, 2013. 23:13 »
Korpa ili lamela,kod nas set luk/sachs dode nekih 80e,a kad se vec radi takav posao ne isplati se riskirat s repariranim djelovima...ja sam sebi zbog reparirane lamele u tjedan dana 2 puta skidao getribu :/
  • Vozi: '98 Felicia LX 1.6

Van mreže brlog04

• Style
  • Ugled: 5
« Odgovor #7 poslato: 10. Sep, 2014. 11:48 »
Meni motor trese pri polasku iz prve brzine ali ne uvek. Kada je motor zagrejan ili kada je napolju toplo onda nema trzanja. Menjao sam nosac menjaca koji je bio skroz propao, posle toga je trzanje bilo manje. Sa majstorom smo pregledali novi nosac i utvrdili da je guma ispucala pa sam reklamirao nosac i dobio drugi novijeg datuma proizvodnje. Sa tim nosacem trzanja su bila manja ali ih je opet bilo. Oseca se i ljuljanje motora kad recimo ubrzam pa popustim gas i  onda idem konstantnom brzinom. Majstor iskljucuje mogucnost da je lamela i korpa jer kaze trzanje bi tada bilo izrazenije kad je motor vruc. Nosac motora na pumpi za vodu je OK i on je menjan pre godinu dana, a proveravali smo i onaj treci nosac i on je OK. Imam i problem jer mi se od tih trzanja slomila cev auspuha izmedju srednjeg lonca i zgloba (prema motoru).
  • Vozi: Škoda Fabia II 1.4 16V 2008 Ambiente

Van mreže MilanV

• Ambition
« Odgovor #8 poslato: 21. Sep, 2014. 20:09 »
Je li neko menjao sam komplet kvačila. Da li je to komplikovano uraditi.

hvala unapred
« Poslednja izmena: 22. Sep, 2014. 09:58 Karlheinz Hell »

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
« Odgovor #9 poslato: 21. Sep, 2014. 21:10 »
Nije komplikovano uopšte, ne treba ti ni kanal ni ništa specijalno od alata, ako treba objasniću kompletnu proceduru ;)
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže FavoRAT

• Style
« Odgovor #10 poslato: 23. Sep, 2014. 22:51 »
ali treba malo znanja,i bez kanala nije bas jednostavno...u svemu je najveci problem namjestiti mjenjac nazad na motor i pogoditi spojnickom osovinom u rupu na lameli,ako se lose centrira lamela neces ju pogoditi nikad,a ako u tom pogadanju ti klizne getriba spojnicka moze udariti i iskriviti koje pero na korpi,i onda mozes u ducan po novi set kvacila...
ja sam vise puta sam mjenjao kvacilo na parkingu iza zgrade SAM,a nedavno na audiju 80 i kompletan motor isto sam,bez pomoci dizalica i takvih specijalnih alata...ali to su vec stvari koje granice s ludilom :D
sve je izvedivo,ali bez kanala je komplicirano,jer sve i da imas nekoga da ti pomogne taj ce ti pri vracanju mjenjaca na motor samo smetati jer bez kanala nema mjesta da dvojica uhvate mjenjac

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #11 poslato: 23. Sep, 2014. 23:09 »
Jasno, mnogo je lakše na kanalu a i uz skuplje setove kvačila (Luk i Valeo) dolazi i alatka za centriranje lamele, tako da ni to nije problem. Ja sam je centrirao uz pomoć obrađene drške od metle, upada spojnička iz prve :D

« Poslednja izmena: 23. Sep, 2014. 23:17 mihajloalasp »

Van mreže MilanV

• Ambition
« Odgovor #12 poslato: 29. Sep, 2014. 18:47 »
Nije komplikovano uopšte, ne treba ti ni kanal ni ništa specijalno od alata, ako treba objasniću kompletnu proceduru ;)

ako ti nije teško malo objašnjenje bi bilo od pomoći

Van mreže mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #13 poslato: 29. Sep, 2014. 20:54 »
Otprilike cela procedura ide ovako, od specijalnih alata ti treba jedino neka dizalica (ne njihova fabrička), krokodilka ili žaba mogu da završe posao. Uz LUK RepSet kvačilo dolazi i alat za centriranje lamele (mada obavezno proveriti jer se dešavalo da dođu i bez), ako ne, izmeri se unutrašnji deo radilice i prečnik spojničke na menjaču i po tome bilo koji strugar može da napravi alatku (kao što sam i ja pravio). Moj savet je da se uz kvačilo promeni i semering radilice, kada se on menja, potreban je hermetik (silikon za motore) i nov dihtung kartera. Nije loše da se zamajac nakon toga stegne kilo ključem (60 Nm) pošto se on tad skida, mada NE mora. Sama zamena kvačila ide ovako. Prvo treba da se popuste centralni šrafovi, onda auto na klocne (ako se ne radi na kanalu) ili na kanal. Dva ključa 16 (poželjno jedna gedora, ili da makar jedan bude okasti, jer viljuškasti ne može da priđe), odšrafi se donja jabučica iz glavčine, šrafcigerom i čekićem izbiješ šraf napolje. Viljušku nogom pritisneš na dole, glavčinu i amortizer prema sebi i poluosovinu izvučeš iz glavčine. Onda veliki ravan šrafciger ili pajser sa tanjim vrhom i nategneš poluosovinu iz menjača, jako i odsečno da bi izašla. Isto tako i desna strana. Onda otkačiš polugu birača brzine, najlakše kod ručice (šraf i matica 13 mm, šraf isto mora da se izlupa da bi izašao). Tu stoji i jedan držač motora sa donje strane (prolazi pored poluge menjača), odšrafiš ga samo sa bloka, ključ 10mm. Onda skidaš konektor (ili buksne) sa prekidača rikverc svetla (sa prednje strane, gleda prema hladnjaku). Takođe mora i šus pleh da se skine i sajla kvačila. Sam menjač drže valjda 4 ili 5 matica (na bloku su brezoni) za motor, a prvo sa donje strane skidaš lim koji pokriva zamajac (nekoliko malih šrafova na ključ 10). Popustiš te šrafove koji drže menjač i motor ali ih ne skidaš, onda dizalicu pod karter i preko nekog drveta ga podglaviš. Sa strane menjača imaš nosač, odšrafiš ga i sa menjača i sa šasije i skineš ga. Odviješ matice sa menjača do kraja, onda vrlo pažljivo spustiš malo motor (samo nekoliko cm) da bi mogao menjač da izađe (sa strane imaš mali lim (kao šuspleh, i njega moraš da skineš). Menjač se skine i to je to. Korpu i lamelu drži nekoliko šrafova za zamajac, to poskidaš, prvo u lamelu nabiješ alat za centriranje pa prvo to u radilicu, preko nje montiraš korpu i stežeš, i trebalo bi da se stegnu šrafovi otprilike jednako. Stari druk lager skidaš, malo finijom šmirglom očistiš mesto gde naleže, ako je zvono masno (ako curi na semeringu radilice) obavezno mora da se očisti (najbolje dizel za to), tu gde klizi druk lager treba dobro da se podmaže mašću. Za montažu je mnogo lakše da se motor još malo spusti, kad nabaciš menjač (pazi da ne udari spojnička menjača u u peraja korpe jer može da ih iskrivi), podigneš motor i ušrafiš šrafove i prvo montiraš nosač menjača. Pre nego što skineš menjač, ispusti ulje jer kreće da curi tamo gde ulaze poluosovine. U menjač treba da stane 2.4l ulja (75W-80), mada u njemu uvek ostane oko 300 ml, a dosipaš ga tamo gde ulazi sajla brzinomera (mali šraf sa strane odšrafiš i izvučeš pločicu kao osigurač i samo izvučeš sajlu). Ostalo sve obrnutim redosledom ;) Ako menjaš semering radilice (a poželjno je da se tada promeni), ispustiš ulje i skineš karter (19 šrafova na 10mm), skineš zamajac (6 šrafova na 17mm), i imaš "pločicu" koja drži semering (5 šrafova). Kad je skineš, proveriš prvo noktom da li se ujela radilica gde naleže semering, ako jeste, od papira za tehničko crtanje (zaboravio sam ime) napraviš po obliku te ploče deo da je odmakneš malo, ako treba i dva, Semering izbiješ kako hoćeš, nov polako manjim čekićem i u krug da jednako krene da ulazi. Sa obe strane hermetik i vraćaš nazad. Karter obavezno očistiš do metala ako je bilo silikona, blok isto, silikon onda na karter tanko, pa dihtung pa opet tanko silikon. Vratiš to i ne sipaš ulje jedno 45 min do 1h da se lepo stegne. Kvačilo podešavaš tako što polugu pustiš da sama stoji, sajlu namestiš i kad vraćaš maticu ostaviš da sajla ima jedva primetan luft. Ako radiš po ovome, neće da ti više od par sati, samo polako i strpljivo ;) Možda je malo poduži post, ali možda zatreba još nekom...

Van mreže FavoRAT

• Style
« Odgovor #14 poslato: 03. Okt, 2014. 22:33 »
ja sebi centriram bez ikakve alatke,odvijacem je micem i gledam kako stoji u odnosu na rupu na radilici,s malo iskusnijim okom se to rijesi bez specijalnih alata...