Autor Tema: Kako razraditi motor novog vozila ?  (Pročitano 6256 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže hardmaxZapočeo temu

Kako razraditi motor novog vozila ?
« poslato: 23. Jul, 2019. 11:31 »
Nisam uspo da nađem temu na forumu u vezi razrađivanja novog motora pa da otvorim novu.

Interesuje me kakva su vaša mišljenja u vezi sa razrađivanjem novog motora kod Škode.
Koliko sam razumeo imam dve opcije:
1. Proizvođač nije ništa naglasio u vezi razrađivanja novog motora - shaviti to kao da je motor razrađen u fabrici i voziti normalno
2. Ignorisati proizvođača i voziti prvih 2000km do polovine broja obrtaja motora i bez tempomata

Takođe po servisnom intervalu prvi servis je na 15.000kom. Da li to ignorisati i preventivno zameniti ulje na 1000-2000km jer bi po logici razrađivanja motora trebalo da u ulju bude dosta metalni opiljaka?
  • Vozi: Nissan Qashqai 1.3 DIG-T Xtronic 2024 - Ex Škoda Karoq 1.0 TSI

Na mreži observer

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
Odg: Kako razraditi motor novog vozila ?
« Odgovor #1 poslato: 23. Jul, 2019. 12:01 »
Stvarno vise nema nista o razradi u novim uputstvima?
Kod mene za Golf (2017) i dalje pise o razradi u prvih 1500 km (nista preterano, samo da se ne vozi preko 2/3 gasa i da se izbegavaju konstantne duze voznje istom brzinom).
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #2 poslato: 23. Jul, 2019. 15:56 »
samo gas ...tim više ako ima garanciju ..današnja obrada i tolerancije ne trebaju nikakvo razrađivanje
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

« Odgovor #3 poslato: 23. Jul, 2019. 17:18 »
I ako prodavac tvrdi da nema razrađivanja motora ipak sam pronašao u uputstvu za vozilo da ima razrađivanja motora.
Na linku je uputstvo na srpskom za Karoq https://ws.skoda-auto.com/OwnersManualService/Data/sr/Karoq_NU/11-2018/Manual/Karoq/A_SUV_Karoq_OwnersManual.pdf
strana 213/214:

Razrađivanje motora[/b]
Tokom prvih 1 500 km način vožnje odlučuje o postupku razrađivanja kod novog motora.
Tokom prvih 1 000 km nemojte opterećivati motor više od 3/4 maksimalno
dozovljenog broja obrtaja motora i odreknite se od režima vožnje sa prikolicom.
U području između 1 000 do 1 500 kilometara možete uvećati opterećenje
motora do maksimalno dozvoljenog broja obrtaja motora.

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 63
« Odgovor #4 poslato: 23. Jul, 2019. 18:08 »
Sve bi to bilo super da auto do kupca ne promeni jedno 5-6 prevoza i odradi neki broj hladnih startova sa opterecenjem odmah nakon toga,  pri tovarenju na vucni voz npr.
Ako je jos neki zanimljiviji primerak, razrada je mozda vec odradjena  :)
Vidjao sam nove automobile sa preko 15 km na satu.
Takodje ranije je moglo, a cenim da moze i sada; kod VAG automobila do prvih 50 km da se resetuje brojac km na nulu :-X
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže AcoSk

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 37
« Odgovor #5 poslato: 23. Jul, 2019. 20:55 »
Ma kakva razrada, nemojte da se opterecujete s tim... Vozis normalno i to je to.
Kao da ga neko konstantno vozi na vise od 3/4 gasa.. Ma daj

p.s. A to da se izbegavaju konstantne duge voznje istom brzinom (npr. na tempomatu) mi uopste nije jasno. Kakva je to logika tj. zasto bi to stetilo motoru, bas me interesuje...
Ok ako to pise u uputstvu, ali bih voleo da cujem objasnjenje toga (ne nagadjanja)

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 63
« Odgovor #6 poslato: 23. Jul, 2019. 21:48 »
Uputstvo za upotrebu je ujedno i disclaimer za mnoge stvari na automobilu; razrada, potrosnja ulja... ;)
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže djordje48

• Laurin&Klement
  • Na isuzu sinhron 3 brzine, kod megana letva volana
« Odgovor #7 poslato: 23. Jul, 2019. 22:14 »
ne znam za novija upustva lai ranije je bio onaj grafik kako ide potrosnja u zavisnosti od brzine i sl. Uglavnom sva upustva imate za sve model na skodinom sajtu. ako se ne varam skoda je jedina marka automobila gde se sva upustva mogu u svakom trenutku skinuti sa sajta. ima i vintage knjiga na ceskom:) ovo dragoceno stivo moramo snimiti na komp da ne bi nestalo ;)

https://manual.skoda-auto.com/004/en-com/Models

Ko zeli kataloge starih skoda i brosure neka poseti ovaj sajt auto week nl. jeste na holandskom ali kad se ulogujete mozete da skinete sve kataloge i podsetite se malo:)

https://www.autoweek.nl/autobrochures/

https://www.autoweek.nl/brochure/173/skoda-felicia-1999/

dungeons and dragons online simulator

Na mreži zare

« Odgovor #8 poslato: 23. Jul, 2019. 22:22 »
To da danasnja obrada i tolerancije ne zahtevaju razradjivanje su savremena bajka koju pricaju proizvodjaci. Iz kog razloga, bas i ne znam. Da su obrada i tolerancije osetno bolji nego pre 20 ili 30 godina jesu pa im je verovatno lakse da kazu da nema razradjivanja nego da prave haos sa pravilima. U masovnoj proizvodnji kod vrlo slozenog sklopa kao sto je motor je nemoguce napraviti da 2 nova dela tako savrseno nalegnu kao sto bi to uradili posle razradjivanja.

Razrađivanje motora[/b]
Tokom prvih 1 500 km način vožnje odlučuje o postupku razrađivanja kod novog motora.
Tokom prvih 1 000 km nemojte opterećivati motor više od 3/4 maksimalno
dozovljenog broja obrtaja motora i odreknite se od režima vožnje sa prikolicom.
U području između 1 000 do 1 500 kilometara možete uvećati opterećenje
motora do maksimalno dozvoljenog broja obrtaja motora.

Ovo je manje/vise pravilo koje je vazilo i pre 40 godina, ne vidim zasto ne bi vazilo i sada a prakticno, najvecim delom i jeste normalna voznja. Jedino bih ja, za svaki slucaj, malo povecao navedene kilometraze, da skodi sigurno nece. I potpuno se slazem da prvi put ulje treba zameniti na par hiljada km. Opet nece da skodi.

Onu pricu da ne treba voziti konstantim brojem obrataja prvi put cujem. Sa inzenjerske strane potpuno nelogicno. Kod razradjivanje treba izbegavati ceste i nagle promene rezime rada. Ravnomerna voznja manje opterecuje motor.

« Odgovor #9 poslato: 24. Jul, 2019. 10:04 »
Odličan video gde je prilično logino objašnjeno zašto neke stvari treba izbegavati:
https://www.youtube.com/watch?v=oklqJnm7_TY

Ako sam dobro isčitao na 100 mesta sumarno ako imate strpljena i ispoštujete sledeće stvari u prvih 1500km motor će biti razrađen pravilno:
- Ne treba pritiskati gas do daske ni na kratko
- Ne treba ici u visoke obrtaje (preko 4000 benzinac 3000 dizel)
- Ne treba voziti na tempomatu odmah, treba omoguciti razlicite nivoe broja obrtaja i opterecenja radi bolje razrade
- Treba izbegavati krace voznje gde se motor ne zagreje dovoljno
- Treba izbegavati vucu i velika opterecenja
- Treba saltati i ne optericivati motor voznjom u visokim stepenima prenosa, bez potrebe
- Treba izbagavati radu i leru sve preko 3-5 min

Na mreži observer

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 24. Jul, 2019. 13:12 »
U principu tako vozim ceo zivot, ne samo prvih 1500 km :)
(osim stavke 1)

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #11 poslato: 24. Jul, 2019. 13:32 »
Nije ni to bas dobro uvek . Treba ponekad dati gas da se sve lepo iscisti , pogotovo ko vozi dizel  .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Na mreži observer

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 24. Jul, 2019. 14:33 »
Pa da ali sta da se radi kad je na 3000 obrtaja u petoj brzini vec na 170 km/h (maksimalna za taj auto, mislim na Polo) :)?
Mogu da ga "produvavam" u cetvrtoj ali mi se to nekako ne radi, nije to motor za visoke obrtaje, ne zvuci bas najbolje preko 3000.
Ceo radni raspon mi se svodi na 1200-2500, tako ga i vozim...

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #13 poslato: 24. Jul, 2019. 16:15 »
promjenjivim režimom okretaja treba vozizi samo i samo radi radilice ..i tu je ne neki naćin potrebno razrađivanje .

Zamislite  radilicu promjera 60 mm ..ona se vrti u ležaju promjera ( karikirano) 80 mm ..znači na  određenim okretajima se radi ulaska tlaka ulja u ležaj radilica zapravo vrti na jednom mjestu i ako se vozi na  istim okretajima radilica si tu napravi gnijezdo ..dakle to je tako bilo u vrijeme dok se u ležajeve naljevala "bijela kovina" ..pa se to grecalo ..itd.

Danas je to prošlost , ko što kaže ekipa cijeli život se vozimo u tom niskom režimu okretaja ....i sad probajte sutra voziti u promjenjivom režimu od npr 2-3 hiljade okretaja ...to je nemoguče ..
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #14 poslato: 24. Jul, 2019. 19:37 »
Pa da ali sta da se radi kad je na 3000 obrtaja u petoj brzini vec na 170 km/h (maksimalna za taj auto, mislim na Polo) :)?
Mogu da ga "produvavam" u cetvrtoj ali mi se to nekako ne radi, nije to motor za visoke obrtaje, ne zvuci bas najbolje preko 3000.
Ceo radni raspon mi se svodi na 1200-2500, tako ga i vozim...

Ne mislim bas na maks brzinu , vise na poneko potapanje gasa skoro do blokade na primer u preticanju . Ko zna sta je "italian tune" i ko ga je radio zna koja je razlika pre i posle . Licno odradim na svakom autu koji uzmem .
  • Vozi: Octavia vRS mk1