Autor Tema: Problem sa paljenjem kada je motor zagrejan  (Pročitano 10451 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže popacZapočeo temu

• Test Drive
  • *
  • Ugled: 0
Problem sa paljenjem kada je motor zagrejan
« poslato: 26. Feb, 2020. 15:07 »
Pozdrav svima. Vozim octaviu 1.9 tdi 105 ks 2005.god. Problem je sledeci, kada je hladan pali na pola kljuca, cim se zagreje vergla ali nece da upali. Ne pali se lampica cek engine niti lampice grejaca, majstor mi je rekao da zamenim relej koji ima gore oznaku 458, kupio  zamenio posle 2-3 dana ista stvar. Da li je problem do struje ili kompjutera ili je softverska greska, citao sam sve postove na ovu temu nisam nasao nikog sa slicnim problemom
Unapred hvala
  • Vozi: Skoda octavia 1.9 tdi 105 ks 2005

Van mreže petarp031

• Laurin&Klement
  • Ugled: 25
Odg: Problem sa paljenjem kada je motor zagrejan
« Odgovor #1 poslato: 26. Feb, 2020. 15:11 »
Nece uopste da upali kada se zagreje ili upali tek posle dugog verglanja.
Ako pali tek posle dugog verglanja, cesto na tom tipu motora problem pravi anlaser, koji se bas tako manifestuje.

• Test Drive
  • *
« Odgovor #2 poslato: 26. Feb, 2020. 15:16 »
Nece da upali vergla normalno ali mu ne svetli lampica cek engin ni lampica grejaca kada par puta izvadim i vratim kljuc upali se lampica za cek engine i lampica grejaca onda upali. a kada nece ni tako izvadim relej i vratim pa upali. Bio i kod mehanicara i elektricara......

Van mreže petarp031

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 26. Feb, 2020. 15:21 »
Deluje kao neki relej ili racunar da pravi problem. Da nemas kakvu blokadu, alarm?

Na mreži Buca Skoda Mladenovac

• Laurin&Klement
  • Ugled: 32
« Odgovor #4 poslato: 26. Feb, 2020. 15:23 »
To je onaj klasican hot start problem . Resava se softwareski , znam bar 10 ljudi koji su resili taj problem , izmedju ostalog i moj 1.9tdi i vec 100.000 je sve ok .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

• Test Drive
  • *
« Odgovor #5 poslato: 26. Feb, 2020. 15:36 »
Hvala druze jos to nisam probao, evo dogovorio sam sa elektronicarom da doteram auto valjda cu resiti, Hvala jos jednom

• Test Drive
  • *
« Odgovor #6 poslato: 26. Feb, 2020. 15:42 »
Deluje kao neki relej ili racunar da pravi problem. Da nemas kakvu blokadu, alarm?

Nema blokade, alarma, menjao relej idem danas kod elektronicara da probamo da resimo softverski

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 26. Feb, 2020. 17:47 »
Hvala druze jos to nisam probao, evo dogovorio sam sa elektronicarom da doteram auto valjda cu resiti, Hvala jos jednom

Nema na cemu . Imas i privatnu poruku sa kontaktom ko to resava . Pozdrav

Van mreže lipovaccc

• Laurin&Klement
  • Ugled: 68
« Odgovor #8 poslato: 26. Feb, 2020. 19:47 »
Baš kao što Buca kaže to je hot strat . Ovaj ja problem imam na fabiji 1.9 tdi vrs ja sam menjao i alnaser i sve probao nije to to. Prosto mora na čip i hot start. A ima jedna fora kada je vruc kako da upali iz prve samo izvučeš dzek sa senzora temperature i on upali.
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Van mreže buzald

• Ambition
  • Ugled: 2
« Odgovor #9 poslato: 27. Feb, 2020. 22:21 »
Nece uopste da upali kada se zagreje ili upali tek posle dugog verglanja.
Ako pali tek posle dugog verglanja, cesto na tom tipu motora problem pravi anlaser, koji se bas tako manifestuje.

Ja sam neki dan auto od majstora uzeo auto. Kaze na hladno pali na pola kljuca, kad se zagreje teze pali-malo duze vergla. Meni je rekao da su lezista dizni otisla, zamenio je gumice dizni i rekao takodje i da su dizne za servis.  Mislim da sam negde video, ali samo mislim da u tvom slucaju moze biti i senzor radilice. ili gresim? 
  • Vozi: Skoda Oktavija A5 1.9TDI 2009

Van mreže petarp031

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 27. Feb, 2020. 22:36 »
Na seat leon 1.9tdi 105ks BKC oznake koji je kupio surak, pre 2 godine, javljao se identican problem. Kada je hladan motor, startuje na pola kljuca, zagrejan vergla, hoce motor da ispadne od tresenja dok ne sastavi, znaci vergla barem 5 sekundi, a sigurno i duze. Prvo sam posumnjao na anlaser, odvezao kod drugara, ovaj otvorio kaze sve je novo, ocistio sam, podmazao i opet nastavilo isto. Kao mora da se ubaci softwer, al da sacekamo par dana i to potrajalo preko godinu dana. U medjuvremenu moj majstor predlagao da skine dizne, proveri gumice, podloske, ali nikako da se uhvati vreme za to. Ja se na par mesta raspitivao i dobijem odgovor da za tdi broj okretaja motora za startovanje, tj.za pobudu ubrizgavanja ide preko 250 obrtaja i da je najcesci uzrok problema slab anlaser, a da promena mape, tj.ubacivanje softvera upravo spusti broj obrtaja i slabiji anlaser uspe da startuje agregat. Slucajno kod popravke nekih brava, nateram drugara da skine ponovo anlaser i zameni cetkice, i problem resimo, vergla kao lud, pali na pola kljuca i vruc i ladan, nova kola u odnosu na stresanje kod prethodnih verglanja. Moja procena, da ni jedan tdi agregat nema problem sa takozvanim hot startom, nego sa neispravnim anlaserom, samo treba naterati majstore na kompletan remont, a ne ciscenje i povrsinsku kontrolu.
Pozdrav

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #11 poslato: 29. Feb, 2020. 16:58 »
Moja procena, da ni jedan tdi agregat nema problem sa takozvanim hot startom, nego sa neispravnim anlaserom, samo treba naterati majstore na kompletan remont, a ne ciscenje i povrsinsku kontrolu.
Pozdrav

Ne sumljam da je remont alnasera resio problem, ali proces paljenja gorivne smese je toliko slozen proces, da je ovakva generalizacija apsolutno proizvoljna. Paljenje gorivne smese kod "dizela" zavisi od trenja (temperature) molekula ubrizganog goriva. Da bi se to trenje obezbedilo u dovoljnoj meri potrebna je "kompresija". E ta kompresija zavisi od vise faktora. Jedan od faktora je brzina putovanja klipa koji ce tu smesu da sabija. I to se postiglo remontom alnasera. Zamenom cetkica poboljsalo se njihovo naleganje na kolektor i poboljsao se opruzni pritisak, cime se gubi pad napona, i dobilo se na "eksplozivnosti" i brzini putovanja klipova koji sad efektivno sabija smesu i time dolazi do odgovarajuceg trenja molekula. I to je pomoglo u ovom slucaju. I to je ta "slucajnost" i nista vise...Za ostalo, vezano za kompresiju, treba proveriti i ostale faktore....Stanje klipnih prstenova, stublina, zaptivenost ventila...Zatim, za potpomaganje paljenja treba proveriti ispravnost grejaca, njihovog strujnog kola....stanje senzora rashladne tecnosti koji daje signale kompjuteru koji upravlja grejacima....
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 29. Feb, 2020. 17:02 »
Na seat leon 1.9tdi 105ks BKC oznake koji je kupio surak, pre 2 godine, javljao se identican problem. Kada je hladan motor, startuje na pola kljuca, zagrejan vergla, hoce motor da ispadne od tresenja dok ne sastavi, znaci vergla barem 5 sekundi, a sigurno i duze. Prvo sam posumnjao na anlaser, odvezao kod drugara, ovaj otvorio kaze sve je novo, ocistio sam, podmazao i opet nastavilo isto. Kao mora da se ubaci softwer, al da sacekamo par dana i to potrajalo preko godinu dana. U medjuvremenu moj majstor predlagao da skine dizne, proveri gumice, podloske, ali nikako da se uhvati vreme za to. Ja se na par mesta raspitivao i dobijem odgovor da za tdi broj okretaja motora za startovanje, tj.za pobudu ubrizgavanja ide preko 250 obrtaja i da je najcesci uzrok problema slab anlaser, a da promena mape, tj.ubacivanje softvera upravo spusti broj obrtaja i slabiji anlaser uspe da startuje agregat. Slucajno kod popravke nekih brava, nateram drugara da skine ponovo anlaser i zameni cetkice, i problem resimo, vergla kao lud, pali na pola kljuca i vruc i ladan, nova kola u odnosu na stresanje kod prethodnih verglanja. Moja procena, da ni jedan tdi agregat nema problem sa takozvanim hot startom, nego sa neispravnim anlaserom, samo treba naterati majstore na kompletan remont, a ne ciscenje i povrsinsku kontrolu.
Pozdrav

Na mojoj tour sam probao 6 7 anlasera tad i sve isto . Dok nisam oterao da rese hot start , jedan od tih anlasera je zavrsio posle na istoj tour koja je kod mene i radi sve ok  , a nekoliko sam prodao nije se niko zalio .

Mozda ima i takvih slucajeva ali kod mene nije bilo to sa anlaserom izgleda , sta je to drugo ne znam iskreno . Bitno je da radi sve  :))

• Test Drive
  • *
« Odgovor #13 poslato: 02. Mar, 2020. 14:22 »
Pozdrav svima. elektronicar ubacio nov softver za sada radi :bravo: :bravo: :bravo:
Hvala svima na dogovorima posebno Buci iz Mladenovca bravo2 bravo2 bravo2

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 02. Mar, 2020. 15:07 »
Pozdrav svima. elektronicar ubacio nov softver za sada radi :bravo: :bravo: :bravo:
Hvala svima na dogovorima posebno Buci iz Mladenovca bravo2 bravo2 bravo2

Nema na cemu , tu smo da pomognemo . Pozdrav  bravo2