Autor Tema: Zamena termostata?!  (Pročitano 6130 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži mar_cogZapočeo temu

• RallyeSport
  • Ugled: 5
Zamena termostata?!
« poslato: 13. Mar, 2020. 20:41 »
Drugari, da li neko menjao termostat na feliciji? Moja danas pocela da pusta tecnost negde na kucistu, ne znam tacno gde, pa sam uzeo komplet sve novo. Zanima me da li ima neka fora pri samoj zameni, da li treba na nesto obratiti paznju, ili nesto namazati ili sta vec? Svaki savet je dobro dosao. Hvala
  • Vozi: Skoda Fabia Combi 1.9TDI

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Zamena termostata?!
« Odgovor #1 poslato: 13. Mar, 2020. 21:30 »
http://forum.skodaforum.rs/felicia-pick-up/radna-temperatura-motora/

Pa iscitaj paljivo temu na kojoj si i sam ucestvovao...Dal' ces menjati celo kuciste ili samo poklopac sa uloskom, princip je isti...Vodi samo racuna o stezanju kucista na bloku, da ne pretegnes pa da pukne....Mozda ne bi bilo lose, da ako ti je senzor temperature skinut ili ga skini, pa kod prvog nalivanja tecnosti to ulivanje izvrsis kroz taj otvor da bi bolje izvrsio ulivanje u blok, za sto manji rizik od pojave vazdusnih cepova. Jedino,  malo je veca "opasnost" od moguceg slabijeg zaptivanja kad se senzor vrati. On se fiksira sa plasticnim seger osiguracem...e sad kakav je kvalitet tog zaptivanja...te "O" gumice, samog osiguraca...??? Bas zbog tog moguceg problema, ja sam "ozracivanje" tj. nalivanje vrsio na klasican nacin preko ekspanzionog suda. Malo duza procedura....
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #2 poslato: 13. Mar, 2020. 21:51 »
Moja je greska sto nisam ispratio temu do kraja... Ne znam tacno gde pusta, pa cu verovatno zameniti komplet, iako stari termostat radi, a najvise bih voleo on da ostane, al sta sad... Nego me zanimalo da li treba mozda zalepiti necim dodatno za blok motora, da ne curi na spoju..

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 13. Mar, 2020. 22:42 »
Pa ja, kod mene nisam skidao kuciste...ali koliko sam mogao da pogledam tu svakako ima ili mora da ima dihtung izmedju kucista i bloka. Dihtung svakako je najbolje zameniti sa novim kod svakog skidanja, bez obzira na bilo koji deo na kolima koji ima dihtung. Medjutim, da bi izbegli dodatni posao oko moguceg "procuravanja", uvek treba nabaciti zaptivnu masu na dihtung i sa jedne i sa druge stane kontaktne povrsine. E sad...ni to nije bas lako...Zaptivnu masu treba naneti ravnomerno.. kontinuirano..ni malo ni mnogo..po sredini kontaktne povrsine zbog ravnomernog rasporedjivanja pri stiskanju....Treba malo iskustva, ali...svakom bude "prvi put" kao i za sve u zivotu...Snacices se....Ako se diht masa ne nanese kako treba..ako je neravnomerna..nece biti dobrog naleganja, bice prostora za curenje i zbog neravnomernog prenosa pritiska pri stezanju moze dihtung na nekom mestu i da pukne..pa eto, opet curenja...I normalno, treba dati vremena masi da se stegne, da se "capece" pa se tek onda naliva fluid i krece u ozracivanje...NIkako ranije inace ce opet negde procureti....
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #4 poslato: 14. Mar, 2020. 13:48 »
Uspesno zamenjen termostat i termodavac, za sad ne curi i mnogo brze dostigne radnu temperaturu. E sad, sa novim termostatom pokazivac temperature uredno stoji na 90 stepeni i ne ukljucuje ventilator. Pre zamene se na 90 ili mozda za nijansu preko, ukljucivao. Da li neko zna na kojoj temperaturi se ukljucuje ventilator, i da li to moze da se podesava? Tipa malo ranije ili malo kasnije.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 14. Mar, 2020. 15:56 »
Na termoprekidac koj se nalazi kod hladnjaka, tamu dole kod alternatorot, na sam termoprekidac pise brojke. Proveri to.

Kod mene pise 88/83.

A to so skazalke za temperatura, neznam kod tebe jer tvoja je 99to godiste i najverojatno sa plasticno kuciste za termostata, ali kod mene je aluminium kako kod favorita sa bakarni termodavac i kod mene skazalka vara za oko 7-10 stepeni. Evo i sa novu salt tablu koju sam ugradio sa obrtometar, isto pokazuje.
Menjao sam i termodavac, opet isto.
Znaci kod mene kada skazalka stoi na srednu crtu, to znaci da temperatura mi je 80 stepeni, a ne 90
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• RallyeSport
« Odgovor #6 poslato: 14. Mar, 2020. 18:59 »
Na termoprekidac koj se nalazi kod hladnjaka, tamu dole kod alternatorot, na sam termoprekidac pise brojke. Proveri to.

Kod mene pise 88/83.

A to so skazalke za temperatura, neznam kod tebe jer tvoja je 99to godiste i najverojatno sa plasticno kuciste za termostata, ali kod mene je aluminium kako kod favorita sa bakarni termodavac i kod mene skazalka vara za oko 7-10 stepeni. Evo i sa novu salt tablu koju sam ugradio sa obrtometar, isto pokazuje.
Menjao sam i termodavac, opet isto.
Znaci kod mene kada skazalka stoi na srednu crtu, to znaci da temperatura mi je 80 stepeni, a ne 90
Termostat je u plasticnom kucistu, pise na njemu 88.
Termo prekidac cu proveriti sutra. Ranije je radio ne znam sta mu je sad. Konsultovao sam se sa majstorom, kaze da stari termostat nije bio ispravan. Sad u voznji na otvorenom temperatura stoji na 90, ranije je na otvorenom bila na sredini izmedju 70 i 90, a u gradu kad dodje do 90, onda se ukljucivao ventilator.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 14. Mar, 2020. 19:16 »
Najverojatno skazalka ti je tacna. Najverojatno skoda su resili taj problem koj se javla kako kod mene, skazalka da ne pokazuje bas tacnu temperaturu jer kod tebe termodavac je razliciti nego kod mene.

A dali si ostao motor da radi u ler i da sacekas da vidis kada ce upaliti ventilator ? Jer fabricki je 88 stepeni termostat i termoprekidac 92/87.

Recimo kod mene kako sto sam rekao termoprekidac je 88/83 i spored skazalku ventilator se pali na 98 stepeni (a realni 88 stepeni, mereno sa laserski termometar)
Isto tako ja sam testirao u mesto, termostat otvora ranije kod mene, negde malo iznad srednu crtu, sta bi znaci da kod mene termostat je najverojatno 83 stepeni.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 14. Mar, 2020. 21:19 »
Termostat pocinje da se otvara na 88 +-2...potpuno je otvoren na 103...Duzina hoda otvaranja je 8mm...Temperatura otvaranja i ukljucivanja termoprekidaca treba da bude "usaglasena". Ne valja stavljati termoprekidac koji bi se ukljucivao na manju temperaturu, jer ce se ukljucivati i ventilator raditi i kad ne treba da radi. Nije ciljl podhladjivati motor, vec ga rashladjivati onda kad treba, jer on mora imati svoju "radnu" temperaturu.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 15. Mar, 2020. 15:06 »
Kod mene otvora ranije. Testirano po metod koj sam pisao u drugoj temi, hladan motor, upalim i ostavim da radi u mesto. Zatim opipavam crevo od termostat do hladnjak. Sve dok termostat ne otvori, to crevo mora ostati hladno.

Kada termostat otvori, to crevo stanuva vruce.

E u taj trenutak kada to crevo postaje vruco (sta znaci termostat vec otvorio), kod mene skazalka je malo iznad sredne crte. A ventilator se pali tacno izmegu ta sredna crta i 110 stepeni. Znaci spored skazalku na oko 98-100 stepeni.

Ali termoprekidac  mi je sa oznake 88/83 i bio sam kod majstora i u trenutku ventilator se upali i skazalka je tacno izmegu sredna crta i 110 stepeni, na laserski termometar kod kuciste pokazivalo 89-90 stepeni.
A skazalka mi pokazuje 98-100 stepeni.

Znaci kod mene termostat nije 88 stepeni, nego sa nesto niza temperatura, najverojatnije 83-84 stepeni i druga stvar je sto skazalka vara i ne pokazuje tacno.

I pred da mi kazes da imam problem, kazem ti da nema problem jer tako vozim vec 5 godine. Imalo momenti kada i do skoro 110 stepeni skazalka se dizala, pa sam stao, otvorio cep od posudu i antifriz je miran pa tako sto antifriz je miran i ne vrije ili izbacuje iz posudu pri ta temperatura oko 100-110 stepeni spored moja skazalka je vise od dovoljan pokazatel da skazalka nije tacna.
Bar kod mene, mozda kod vas sa to plasticno kuciste i taj plasticni termodavac skoda su resili taj problem

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 15. Mar, 2020. 15:21 »
Pazljivo sam iscitao tvoj post...zamisljao "situaciju" i ja mislim da su kod tebe termostat i termoprekidac apsolutno ispravni, jedino imas pogresno ocitavanje  na instrumenu...ili zbog losijeg senzora temperature ili sam instrument nije bas najbolji...tacan...Ali, nema veze...vazno je da ti znas pravo stanje stvari i vazno je da svaki vlasnik "upozna" svoje vozilo...I teraj brate... bravo2

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 15. Mar, 2020. 16:06 »
I sa staru salt tablu, i sa ova nova sa obrtometar, nije se promenilo.
Probao sam i sa jos par termodavaca, nista nije pomoglo, skazalka i dalje pokazuje onako kako sto sam opisao.

Ja mislim da skoda su resili taj problem jer kada sam ubacio table sa obrtometarj, jedvu smo nasli odgovarajuci. Skoro sve table su bile od ponove felicije i sve te table od ponove felicije kod mene temperatura su pokazivali preko 120 stepeni.

I jedva smo nasli tablu koja pokazuje temperaturu kako i moja originalna salt tabla, ali zato pa za benzin mi ne pokazuje.

Van mreže Sadrak

• Ambition
  • Ugled: 1
« Odgovor #12 poslato: 16. Mar, 2020. 16:56 »
Bi li možda bilo praktičnije i jednostavnije ovo plastično kučište termostata zamijeniti sa aluminijskim...Vidim na internetu da postoji i aluminijsko kučište.
  • Vozi: Felicia 1.3

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #13 poslato: 16. Mar, 2020. 17:01 »
Moze da se zameni, to nije problem. Aluminiumsko kuciste ima kod favorita i kod felicija 95ta godina.
Ali moze biti problem termodavac. Kod aluminiumsko kuciste ima samo jednu zicu, dok kod ono plasticno ima 3.

To moze pridonesiti da skazalka na tablu ne pokazuje uopste ili pa da pokazuje razlicna temperatura.

Kako sto sam ja rekao za salt table, od ponove felicije koje sam probao (moja je 95ta, sa aluminium kuciste), skazalka je pokazivala 120 stepeni ceo vreme.

Van mreže Sadrak

• Ambition
  • Ugled: 1
« Odgovor #14 poslato: 16. Mar, 2020. 17:22 »
Znači, ta ideja otpada.
Moram i ja zamijeniti termostat. Sve nešto odgađam, više radi tog odzračivanja. Dosad sam vozio aute tipa stojadina na kojima sam to sam mijenjao. Nije bilo problematike vezano uz odzračivanje. Sad se nekako bojim da nešto ne zeznem kod tog odzračivanja.
  • Vozi: Felicia 1.3