0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Znači, ta ideja otpada. Moram i ja zamijeniti termostat. Sve nešto odgađam, više radi tog odzračivanja. Dosad sam vozio aute tipa stojadina na kojima sam to sam mijenjao. Nije bilo problematike vezano uz odzračivanje. Sad se nekako bojim da nešto ne zeznem kod tog odzračivanja.
Mar_cig, reci mi jesi li kod zamjene koristio silikon ili je dovoljna i brtva koja dolazi izmedju dva dijela plasticnog kucista?
Hvala na savjetu. Ja planiram zamijeniti samo termostat i onaj plasticni poklopac. Steta sta nisu napravili klasicno kuciste od metala, pa da se mijenja samo termostat. Ocistis, stegnes i mirna Bosna. Koji si termostat kupio, Polcar ili Vernet?
Nije komplikovano druze. Ja sam nakon zamene termostata sipao antifriz kroz otvor za termodavac, prodrmao auto, vratio davac i upalio ga. Ukljucio grejanje u kabini. Nakon par minuta, polako otvoris posudu sa antifrizom, vidis koliko ima pa ako treba dolijes, a trebace verovatno. Posle, malo provozas po kraju, kad dostigne radnu temperaturu, pa opet proveris.. Ne mozes mnogo pogresiti..
Mogu li ulijevati rashladnu tekučinu samo kroz ekspanzijsku posudu? Ne bih htio puno dirati po tim dijelovima koji mogu kasnije procuriti. Mislim samo promijeniti poklopac sa termostatom, ostalo ostaviti kako je. Najviše me strah toga da se ne stvori neki zračni čep, koji bi eventualno napravio štetu.Nemam iskustva sa Feliciom, pa pušem i na hladno. Na Zastavi 128 sam više puta mijenjao termostat. Tamo je zamjena bilo nešto i teža, s obzirom da je termostat bio teže dostupniji nego kod Felicije ( kod zastave treba skinuti ventilator hladnjaka i možda pomaknuti posudu sa kočionim uljem, ako se dobro sjećam). Ovdje je to puno elegantnije, osim činjenice šta treba pripaziti na odzračivanje.
Antifriz dolijevam dok auto radi ili ga trenutno ugasim dok to radim?