Autor Tema: Plan održavanja  (Pročitano 3565 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže oflogic

Odg: Plan održavanja
« Odgovor #30 poslato: 27. Avg, 2024. 18:08 »
Taj "novi" freon (R1234yf) se tako popularno zove, iako se ugrađuje od 2013  :))
S obzirom da je klima uređaj zatvoreni sistem, zanimljivo je kako performanse drastično opadaju nakon dve godine  (a "stari" se držao dosta duže)  :)
Njegova proizvodnja je daleko složenija, što je pogađajte - eco friendly! Naravno  bravo2
Osim visoke cene, za dobro svakog vozača je i to što za razliku od R134a koji nije zapaljiv, ako u sudaru R1234yf dođe u kontakt sa vatrom, imaćete sigurnu i brzu smrt zbog njegovih zapaljivih karakteristika. Eco friendly  :bravo:
E sad, pročitao sam na mnogim forumima da su ljudi našli kako da zaobiđu to dranje tako što su vakumirali komplet taj gas sa sve uljem i ubacivali stari. Oni su veoma sličnih karakteristika (nisam hemičar, mudrosti interneta haha) i dok veliki broj njih tvrdi da sve funkcioniše bez problema, dosta njih upozorava da može da crkne nakon nekog vremena kompresor. Gotovo da nisam našao slučaj da se neko javio i potvrdio/priznao da je crkao. Mada iskreno, 3 dopune koštaju kao kompresor  :))

U vezi svećica, pre koju nedelju sam na ženinom Leonu 1.4 TSI zamenio fabričke nakon nepunih 100k km za NGK PZKER7B8EGS. Bile su baš istrošene. Zbog načina vožnje, sledeće godine radim veliki servis.
E sad, ne znam koliko je tvoj auto prešao i na koji način se vozi. Seat se koristi isključivo po gradu i to po najvećem špicu uglavnom, što se vodi kao teški uslovi..

Hvala na pojasnjenju za klimu. Danas sam bas pricao sa drugarom koji je na svom Nisanu zamjenio R1234yf sa R134a prije dvije godine. Za sad nema problema. Klima na mojim kolima jos uvjek dobro radi, pa cu da vidim nakon dvije godine (na proljece) oce li i koliko da opadnu performanse.

Za vikend sam nagurao 20000km 75% voznje je medjugradska, na otvorenome. Kad se Mareska i hirurg dogovore znacemo kad trebaju i svecice da se mjenjaju  :))
  • Vozi: Kamiq 1.5 TSI DSG

Na mreži wkobre

« Odgovor #31 poslato: 27. Avg, 2024. 18:23 »
Nema na čemu  bravo2
Pa to je još nov auto, ne diraj ništa  :)
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže oflogic

« Odgovor #32 poslato: 27. Avg, 2024. 19:38 »
Ma da, samo sam htio da se informisem sta i kada, cisto da imam neki plan odrzavanja za buducnost.
  • Vozi: Kamiq 1.5 TSI DSG

Na mreži Mareska

« Odgovor #33 poslato: 27. Avg, 2024. 19:42 »
Hvala na pojasnjenju za klimu. Danas sam bas pricao sa drugarom koji je na svom Nisanu zamjenio R1234yf sa R134a prije dvije godine. Za sad nema problema. Klima na mojim kolima jos uvjek dobro radi, pa cu da vidim nakon dvije godine (na proljece) oce li i koliko da opadnu performanse.

Za vikend sam nagurao 20000km 75% voznje je medjugradska, na otvorenome. Kad se Mareska i hirurg dogovore znacemo kad trebaju i svecice da se mjenjaju  :))
Nema sta da se dogovaramo ako auto odrzavas u ovlascenom zbog garancije svećice menjas na 60.000km.
  • Vozi: Superb

« Odgovor #34 poslato: 27. Avg, 2024. 20:12 »
Bakarne...a najbrže se habaju  :P
Slažem se sa tim, i ja na 1.8Turbo imam bakarne, ali koji je model takvih za nove motore?
  • Vozi: Superb 2.0TFSI DSG7 STYLE Plus 270HP, VW Bora 1.8TURBO 20V Highline Plus 210HP

Na mreži wkobre

« Odgovor #35 poslato: 27. Avg, 2024. 21:00 »

« Odgovor #36 poslato: 27. Avg, 2024. 21:08 »
Upravo te imam na 1.8T, čudilo bi me da su iste i na najnovijim TFSI :)
  • Vozi: Superb 2.0TFSI DSG7 STYLE Plus 270HP, VW Bora 1.8TURBO 20V Highline Plus 210HP

Na mreži wkobre

« Odgovor #37 poslato: 28. Avg, 2024. 08:39 »
S obzirom da se koriste bakarne više od jednog veka, imale su dug period usavršavanja, pre svega kroz motosport. Verovatno su došli do nekog maksimuma koji može iz njih da se izvuče, ili su prešli na razvoj tehnologije sa novim materijalima. Ako te nakon čipovanja lepo služe i nemaš problem, onda samo cepaj tako i bez brige. Gledaj samo da ih menjaš na godinu ili dve dana  bravo2