Autor Tema: Brujanje u 4-toj, 5-toj i 6-oj brzini  (Pročitano 18706 puta)

0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mobilmanijak2008Započeo temu

Brujanje u 4-toj, 5-toj i 6-oj brzini
« poslato: 16. Jul, 2020. 17:49 »
Pozdrav svima, nov sam na forumu i nadam se da ce mi neko pomoci.

Imam par meseci skodu oktaviu 2.0tdi 103kw 4x4. Auto je odličan i zadovoljan sam ali postoji nesto na sta majstori nemaju odgovor.

Naime, auto ide lepo, saltaju se brzine, kvacilo mekano i skroz nisko, nema cimanja, trzanja i ostalih simptoma zamajca. Ali, u 4.-toj, 5.-oj i 6.-oj brzini se javljaju brujanja uglavnom u zadnjem delu. Znaci trecom kada vozim do 100km/h nista a ako prebacim u 4.-u na oko 80km/h pocinje da bruji neprijatno. Laganim povecanjem brzine kao da probije i prestane brujanje. Isto je u 5.-oj (100km/h) i 6.-oj (120km/h). Gume su nove, reglaza odradjena i nema veze sa njima, isto se desavalo i sa starim gumama. Najveca zabuna je kad je majstor podigao na dizalicu auto, terao do 160km/h i nista se nije culo. Kaze gume ali nije do guma. Znam da nije isto u prazno terati do 160 i kada je 1600kg tezak auto na asfaltu.

Auto je top ali me malo plasi ovo i ne volim kad nesto nije kako treba. Sve ovo se desava tacno u odredjenim brzinama i brojima obrtaja.

Unapred hvala svima.
  • Vozi: Octavia A5 2.0tdi 103kw 4x4 combi L&K

Odg: Brujanje u 4-toj, 5-toj i 6-oj brzini
« Odgovor #1 poslato: 16. Jul, 2020. 17:50 »
Auto je 2.0tdi 103kw 4x4 2007.god, vodi se kao A5 ili O2, valjda, vi to bolje znate  :)

Van mreže Melja

« Odgovor #2 poslato: 16. Jul, 2020. 17:56 »
Bilo bi pametno zaleteti auto na 110 km/h i izbaciti iz brzine. Ako bruji i dalje na oko 100 km/h onda je nesto oko tockova ako ne bruji onda treba gledati i oko motora i menjaca sta moze biti. Mozda je neko od kolega imao slican problem ali eto ja bih tako pokusavao da suzim izbor pretrage problema.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TDI 170 2010 Ambition

« Odgovor #3 poslato: 16. Jul, 2020. 18:07 »
Na 100km/h nece brujati ako je u 4.-toj brzini jer je vec "probio" na 80-90. Ali u 5.-toj ce brujati. Znaci ima veze u kojoj je brzini auto. Trecom do stotke ide i nista, sve normalno. Samo cetvrta, peta i sesta.

Van mreže DonKihot

« Odgovor #4 poslato: 16. Jul, 2020. 18:36 »
Ja bih proverio kardan. Skini kardan pa vidi dešava li se tad.
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Van mreže pajapop

« Odgovor #5 poslato: 16. Jul, 2020. 19:36 »
...Znaci ima veze u kojoj je brzini auto. Trecom do stotke ide i nista, sve normalno. Samo cetvrta, peta i sesta.

S obzirom na pogon 4x4, godiste, auto...ti sigurno imas Haldex spojnicu. Ona i nije aktivna uvek, vec se aktivira kad prednji tockovi pocinju da proklizavaju pa se tek onda hidraullicna pumpa haldeksa  aktivira i na taj nacin se uskladjuje broj obrtaja prednjih i zadnjih tockova...Znaci, pre svega treba proveriti nivo ulja u Haldexu jer ti se najverovatnije cuje suva pumpa haldexa...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže DonKihot

« Odgovor #6 poslato: 16. Jul, 2020. 19:56 »
Kod nas brujanje znači sitna vibracija, nije samo zvuk. Zvuk je zujanje. Ne može brujati od suve pumpe. Sa druge strane haldex sigurno ne hvata na opisanim režimima jer sigurno ne proklizavaju točkovi tad. Sa druge strane, kadran se okreće stalno... Ne kažem da sam u pravu, ali meni to baš nikako ne ukazuje na sam haldex ...
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

« Odgovor #7 poslato: 16. Jul, 2020. 21:38 »
Ne znam koliko je komplikovano da se skine taj kardan pa da isprobam. Čudno je to da se samo dešava u tim stepenima prenosa, 4., 5., 6.-ti a prve tri ništa. Znači trećom idem preko 100km/h i ništa a četvrta već na 80km/h bruji. Najviše bruji na 120km/h mada kad laganim dodavanjem gasa predje na 130-140 onda prestane. Inače, brujanje u smislu da se zatrese cela karoserija (takav osećaj), nije baš prijatno što je i sam majstor rekao.

Van mreže petarp031

« Odgovor #8 poslato: 16. Jul, 2020. 21:44 »
To moze biti da su prozujali lezajevi zadnjeg diferencijala, ali bi se culo i na dizalici dok se okrecu tockovi u simulaciji voznje u vazduhu

« Odgovor #9 poslato: 16. Jul, 2020. 21:48 »
Na dizalici ništa bukvalno. Verovatno ne trpi to opterećenje kao kad je na točkovima pa se ovo ne dešava. Mišljenje jednog laika  :)

Van mreže petarp031

« Odgovor #10 poslato: 16. Jul, 2020. 21:55 »
Octavia III od drugara, uvezao pre 2 meseca. Bruji bukvalno kao da su lezajevi tocka ili gume. Gume nove michelin, lezajevi tocka ni jedan na dizalici ne pokazuje. Ja u autu na dizalici gas i preko 80, 90kmh pocinje brujanje. Skine drugar zadnji diferencijal, izmene dva lezaja i rese problem, inace polovan dif nije bio ispod 700 eura i cesto crkava na O3.
Mozda to nije problem kod tebe, a mozda i jeste.

Van mreže pajapop

« Odgovor #11 poslato: 16. Jul, 2020. 22:08 »

Mozda to nije problem kod tebe, a mozda i jeste.

Svo ovi predlozi me podsecaju na jednu pricu: parafraziram...Zaglavi vo glavu u zemljanom loncu. Seljaci vuku, vuku..ne mogu da skinu lonac sa glave. Sta ce mo da radimo? Neko rece "Odsecute volu glavu". Odsekose glavu, kad glava i dalje u loncu. Pa sta ce mo sad da radimo? Pa razbite lonac"... :)). I ostede neki seljak i bez vola i bez lonca...Zato, prvo proverite taj nivo ulja i eventualno promenite fiter haldex pumpe...Pa ako je to OK ili ako uopste nema tu pumpu...onda je moguce sve ostalo...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže petarp031

« Odgovor #12 poslato: 16. Jul, 2020. 22:13 »
Pajo, na ovoj je naravno prvo promenjeno ulje u haldexu i diferencijalu pa kako brujanje nije stalo skinut je dif. To nisu radili primitivci vec ljudi koji znaju sta je haldex jer su ga rasklapali do najsitnijih delova barem 10 puta na drugim vozilima, pa cak resavali i elektronske probleme kada se haldex uopste ne pali.

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #13 poslato: 16. Jul, 2020. 22:22 »
Pajo, na ovoj je naravno prvo promenjeno ulje u haldexu i diferencijalu pa kako brujanje nije stalo skinut je dif. To nisu radili primitivci vec ljudi koji znaju sta je haldex jer su ga rasklapali do najsitnijih delova barem 10 puta na drugim vozilima, pa cak resavali i elektronske probleme kada se haldex uopste ne pali.

Seci diferencijal i vadi napolje  =))
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže petarp031

« Odgovor #14 poslato: 16. Jul, 2020. 22:34 »
Prvo da se sece, a posle da se razbije kao lonac, pa kad dodjes do lezajeva taman da vidis kakvi trebaju kad prozuje na novom