Autor Tema: Brujanje u 4-toj, 5-toj i 6-oj brzini  (Pročitano 20148 puta)

0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže pajapop

Odg: Brujanje u 4-toj, 5-toj i 6-oj brzini
« Odgovor #15 poslato: 16. Jul, 2020. 22:47 »
jaooo, jaooo...kako je lako biti "bezbrizan"... zavaljen u fotelji...dok neko drugi ima problem... spkloud
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže petarp031

« Odgovor #16 poslato: 16. Jul, 2020. 22:58 »
Nisam bas zavaljen u fotelju, a nisam ni toliko bezbrizan u ovom ludom vremenu. Pokusao sam da objasnim sta se desavalo kod drugara koji je imao slican problem, koji je resio. Ti si Pajo dao predlog, niti sam rekao da to nije, ali evo sada kazem da pretpostavljam da haldex nije u problemu, jer bi dijagnostika pokazala ako je prekid u komunikaciji ili bi ispustao cudne zvuke na kretanjima i proklizavanjima kao sto je DonKihot izneo sumnju da je haldex, a inace covek vozi 4x4 pa se malo i razume.
Ne kazem, uvek postoji izuzetak, ali zvuk pre ukazuje da je diferencijal ili ulje u njemu, mozda kardan ili hardi guma, eventualno reduktor u menjacu, ako je uopste do pogona. Bez dobrog poznavaoca 4x4 skoda, problem se tesko moze otkloniti.
Pozdrav

Van mreže petarp031

« Odgovor #17 poslato: 16. Jul, 2020. 23:05 »
Zaboravih, haldex je lako eliminisati, skine se dzek sa njega i pogon vise nije u funkciji, mada tada se ne vrti ni diferencijal.

Van mreže Maksimus

« Odgovor #18 poslato: 17. Jul, 2020. 00:10 »
Diferencijal se okrece uvek ako se ne varam,okrecu ga poluosovine zadnjih tockova,samo kad se odzeka nije vise spojen na snagu(tj kardan nije spojen sa diferencijalom).
Buduci da se problem pokazuje kada je auto u odredjenim brzinama(4,5,6) a ne pri istim brzinama u 3oj,meni to pre mirise na problem sa menjacem a ne haldexom. Mislim da bi i kardan proizvodio vibracije u svim brzinama,da je u njemu problem.
U bivsem pezou moje zene se culo neko hucanje samo kad ubaci u petu,valjda neki lezaj sta li. To je doduse bio onaj blentavi poluautomatik od pet brzina.

Van mreže mobilmanijak2008Započeo temu

« Odgovor #19 poslato: 17. Jul, 2020. 00:18 »
Otprilike i ja tako razmišljam, ali šta sa menjačem? Lepo šalta, nema nikakvih problema. Šta bi moglo da mu fali pa da baš u tim stepenima prenosa i na određenom broju obrtaja bruji? Bila je jedna slična tema ovde gde je neko rešio problem tako što je zamenio set kvačila. Da li postoji ta mogućnost? To me zanima.
  • Vozi: Octavia A5 2.0tdi 103kw 4x4 combi L&K

Van mreže milann91sd

« Odgovor #20 poslato: 17. Jul, 2020. 07:39 »
Otprilike i ja tako razmišljam, ali šta sa menjačem? Lepo šalta, nema nikakvih problema. Šta bi moglo da mu fali pa da baš u tim stepenima prenosa i na određenom broju obrtaja bruji? Bila je jedna slična tema ovde gde je neko rešio problem tako što je zamenio set kvačila. Da li postoji ta mogućnost? To me zanima.
idi ti zemo na centriranje tj balansiranje kardana.. ujak je imao isti problem...
  • Vozi: Skoda Octavia L&K

Van mreže DonKihot

« Odgovor #21 poslato: 17. Jul, 2020. 09:08 »
Prema opisanom, očigledno je da se problem dešava samo na određenim obtajima, i na većim opterećenjima. Nema ga u prve tri brzine, jer je prenos mali, velika isporuka snage pa ni brujanja nema, što bi rekli auto ne oseća.
Kod ležajeva jeste karakteristično da i ako su u raspadnom stanju "legnu" na većim obrtajima. Konkretno, ja imam dosta iskustva iz fabrike, pa frekfentno upravljan motor vibrira i bruji na manjim obrtajima, a kad radi na punoj frekfenci tj na maksimalnim obrtajima jednostavno motor se "namesti" da to bude neprimetno. Ali se tad uvek dešava da se brujanje i vibracija detektuje i na manjim obrtajima. Pogotovo start zna da bude bučan. Nikad nisam naišao na ležaj da počne da se čuje na nekim obrtajima, pa da se izgubi. Opet, to ne mora imati veze sa mehanikom na kolima, već je moje neko razmišljanje, što je valjda ovde i svrha da razmenimo mišljenja.
Meni ovo najviše liči na vibracije kao kad je recimo kriva poluosovina. Na određenim obrtajima, pri nekoj snazi, dolazi prosto do rezonanse i pojačavanja vibracija. Tako i točak kad nije balansiran kako treba počinje da trese na određenoj brzini, tj na određenim obrtajima. Njega ne interesuje u kojoj je menjač brzini jer se točak okreće na određenim obrtajima isključivo zavisno od brzine kojom se auto kreće a ne obrtajima kojima se motor vrti, to je jasno.
Diferencijal zadnji bi trebalo na haldexu da se vrti kao što Maks reče, dok ga pokreću zadnji točkovi, ali bez snage. Čini mi se da kod torzena nije taj slučaj, ali to je druga tema već.
Što bi Lane Gutović rekao, ja ne znam zašto sam ovo sve ispričao, ali svakako ne može da škodi...onda možda može i da koristi.  :))
Imaš za početak dovoljno da kreneš nešto da radiš, ja i dalje mislim da je najlakše skinuti kardan i videti na čemu si. Stvarno zvuči kao da je u debalnsu.
Ja te molim samo da budeš aktivan ovde pri rešavanju problema, da pomogneš drugima kao što mi pokušavamo tebi.  ;)
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

« Odgovor #22 poslato: 17. Jul, 2020. 09:33 »
Naravno, samo je mali problem sa majstorima u mom mestu, nema baš kvalitetnih i stručnih. Pokušaću prvo sa tim skidanjem kardana pa idemo dalje ako to nije. Hvala svima na pomoći :)

Van mreže milann91sd

« Odgovor #23 poslato: 17. Jul, 2020. 09:35 »
kardan milion posto...verovatno kad predjes npr 160 km/h brzine on se utisa... i ne savetujem dalju voznju jer moze mnogo toga da pogorsa...
  • Vozi: Skoda Octavia L&K

« Odgovor #24 poslato: 17. Jul, 2020. 09:51 »
http://www.vw-club.rs/forum/index.php?topic=75690.0

Našao sam ovo, isti problem kao moj.

Van mreže petarp031

« Odgovor #25 poslato: 17. Jul, 2020. 10:09 »
U pravu je Maksimus i DonKihot, lose sam rekao. Kada se otkaci dzek sa haldexa, popuste lamele u haldexu i nema prenosa snage na zadnje tockove, ali se diferencijal i kardan po inerciji tockova i dalje okrecu, samo ne prenosi snagu pa otuda i nestaje zvuk, ako bi otkacio napajanje ili osigurac.
Na navedenom linku problem je resen zamenom hardi gume, ali opet ne mora da znaci da kardan nije u disbalansu ili je nesto pokrivljeno.
Pozdrav

Van mreže DonKihot

« Odgovor #26 poslato: 17. Jul, 2020. 10:40 »
Meni je cudno da se guma osećala tek na 2000rmp... Obično kad guma propadne, oseti se na proklizavanju, tj pri prenosu snage kad aktivira halex, tad guma trpi udar j mora da ceo auto zabruji. Pri niskim obrtajima i pun gas bi takodje moralo da bruji. To što je rešen problem zamenom gume (što Petar kaže) ne mora rešiti problem. Može ga prikriti. Guma sigurno nije u fantastičnom stanju, ali ako sve ostalo jeste problema nema. Ako je kardan loš, može biti da će nova guma to zamaskirati... Ne kažem da jeste, ali treba proveriti svakako kardan ako se menja guma.
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

« Odgovor #27 poslato: 17. Jul, 2020. 19:17 »
Danas sam čuo prilikom stiskanja kvačila da malo "reže" na mestu gde hvata. Znači kad je skroz stisnuto i skroz pušteno ništa. Isključivo kad je hladan. Pretpostavljam da se malo čuje druk lager a pitanje za one malo stručnije od mene je da li može on da bruji i stvara vibracije ili ne? Nisam siguran a opet se vraćam na jednog člana (dobro bi bilo da se javi) koji je isti problem rešio zamenom seta kvačila.

Van mreže petarp031

« Odgovor #28 poslato: 17. Jul, 2020. 19:27 »
Ako mislis na clana @mishko i njegov problem u temi https://forum.skodaforum.rs/index.php?topic=12113.0
Ne bih rekao da se radi o istom slucaju, niti je njegova octavia 4x4.
Pozdrav

« Odgovor #29 poslato: 17. Jul, 2020. 19:31 »
Ne, ne, drugi član. Pokušaću da ga pronađem.