Autor Tema: Saobraćajni propisi, dileme oko istih i sl...  (Pročitano 2222 puta)

Alpbo, predragas, Mareska, superhik, alexandar, mtesic i 15 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže NebaZapočeo temu

Saobraćajni propisi, dileme oko istih i sl...
« poslato: 29. Nov, 2013. 10:33 »
Zdravo svima, otvaram ovu temu sa idejom da ovde postavljamo pitanja u vezi pravila saobraćaja kao i da dajemo odgovore na iste. Bilo bi poželjno da odgovore ostavljaju oni koji su potpuno sigurni u ispravnost svog odgovora.

Evo da ja počnem:
Juče sam prošao autoputem NIŠ->BG kroz BG u delu oko Kojnarnika - Dušanovca. Iznad puta nalazi se elektronska tabla na kojoj je šljaštaće pisalo da je ograničenje brzine 60km/h (obično sam tu viđao 80km/h, ali je verovatno zbog snega sada 60km/h). Nekih 100m nakon toga nalaze se dva klasična znaka po jedan sa svake strane na kojima piše ograničenje 80km/h.
Mislim da je nakon klasičnih znakova ograničenje 80km/h, da li sam u pravu?
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže bosnicdz

Odg: Saobraćajni propisi, dileme oko istih i sl...
« Odgovor #1 poslato: 29. Nov, 2013. 16:35 »
Sto se tice poznavanja propisa i pravila o davanju prednosti, lepo sam opremio teretanicu na tavanu , okacio dzak pa vezbam, Narocito situaciju kod davanja prednosti u gradskoj voznji u BGDu. ;D

Van mreže robocoprs

• RallyeSport
  • Like ukupno: 1
  • L&K ugled: -8
  • Ако хоћеш победити, не смеш изгубити!
« Odgovor #2 poslato: 29. Nov, 2013. 17:51 »
Da, u pravu si. Postoji tzv. "starost" saobraćajne signalizacije, odnosno stepen prioriteta važnosti. Idu sledećim redosledom: horizontalna-vertikalna-svetleća vertikalna-znaci OSL(ovl.služb. lica). Ukoliko postoje istovremeno znaci koji regulišu isto značenje, važi onaj znak koji je stariji. Čl.20"Учесници у саобраћају дужни су да поступају у складу са светлосним саобраћајним знаком и кад се значење тог знака разликује од значења осталих саобраћајних знакова или правила саобраћаја." Čl.135:"Уколико безбедност саобраћаја или саобраћајно – технички услови то захтевају учесницима у саобраћају одређени саобраћајни знакови, односно поруке могу бити пренети путем знакова који у целини или делимично могу да мењају садржај. На знаковима са изменљивим садржајем порука, односно саобраћајни знак могу бити стално активиране или се активирају према потреби и условима саобраћаја на путу". Važenje je određeno dopunskim znakom/tumačenjem. Saobraćajni znak važi do sledećeg saobraćajnog znaka koji reguliše isto značenje.

Van mreže bosnicdz

« Odgovor #3 poslato: 29. Nov, 2013. 19:59 »
 AU lebac ti razeni, kako JA polozi taj vozacki bez svrsene osmoljetke. Da sam znao da su ti propisi tako zaj....ni! Dok sam pokusavao da procitam predhodni post triput mi je pao sistem u glavudzi, izgore mi mozak ko licna!!! :'(

Na mreži alexandar

« Odgovor #4 poslato: juče u 08:53 »
Pozdrav..  Saobraćajni znak važi do sledećeg saobraćajnog znaka koji reguliše isto značenje... gde ste našli ovo tumačenje u zakonu.. hvala
  • Vozi: Superb

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #5 poslato: juče u 09:04 »
Ево линка па мало простудирај:

https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik-o-saobracajnoj-signalizaciji.html

Погледај и члан 32, али би најбоље било цео Правилник прочитати.  bravo2
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži hakkler

« Odgovor #6 poslato: juče u 14:14 »
Pozdrav..  Saobraćajni znak važi do sledećeg saobraćajnog znaka koji reguliše isto značenje... gde ste našli ovo tumačenje u zakonu.. hvala
Pozdrav i tebi koji dižeš temu staru 12. godina sa upitom članu kojeg nema više na forumu  :bravo:

Na mreži alexandar

« Odgovor #7 poslato: juče u 17:27 »
Pozdrav.. nov sam.. al mi je interesantna tema.. zbog oka sokolovog.. pa bih voleo malu pomoć.. oko mog problema.. hvala
  • Vozi: Superb

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #8 poslato: juče u 19:12 »
Koji je problem?
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI Elegance+ 2008