Autor Tema: Saobraćajni propisi, dileme oko istih i sl...  (Pročitano 2725 puta)

hakkler, Mihailo, Markkoni, Gogi69, alexandar, srsa, predragas, Abonos, Alpbo (+ 2 sakrivenih) i 25 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže NebaZapočeo temu

Saobraćajni propisi, dileme oko istih i sl...
« poslato: 29. Nov, 2013. 10:33 »
Zdravo svima, otvaram ovu temu sa idejom da ovde postavljamo pitanja u vezi pravila saobraćaja kao i da dajemo odgovore na iste. Bilo bi poželjno da odgovore ostavljaju oni koji su potpuno sigurni u ispravnost svog odgovora.

Evo da ja počnem:
Juče sam prošao autoputem NIŠ->BG kroz BG u delu oko Kojnarnika - Dušanovca. Iznad puta nalazi se elektronska tabla na kojoj je šljaštaće pisalo da je ograničenje brzine 60km/h (obično sam tu viđao 80km/h, ali je verovatno zbog snega sada 60km/h). Nekih 100m nakon toga nalaze se dva klasična znaka po jedan sa svake strane na kojima piše ograničenje 80km/h.
Mislim da je nakon klasičnih znakova ograničenje 80km/h, da li sam u pravu?
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže bosnicdz

Odg: Saobraćajni propisi, dileme oko istih i sl...
« Odgovor #1 poslato: 29. Nov, 2013. 16:35 »
Sto se tice poznavanja propisa i pravila o davanju prednosti, lepo sam opremio teretanicu na tavanu , okacio dzak pa vezbam, Narocito situaciju kod davanja prednosti u gradskoj voznji u BGDu. ;D

Van mreže robocoprs

• RallyeSport
  • Like ukupno: 1
  • L&K ugled: -8
  • Ако хоћеш победити, не смеш изгубити!
« Odgovor #2 poslato: 29. Nov, 2013. 17:51 »
Da, u pravu si. Postoji tzv. "starost" saobraćajne signalizacije, odnosno stepen prioriteta važnosti. Idu sledećim redosledom: horizontalna-vertikalna-svetleća vertikalna-znaci OSL(ovl.služb. lica). Ukoliko postoje istovremeno znaci koji regulišu isto značenje, važi onaj znak koji je stariji. Čl.20"Учесници у саобраћају дужни су да поступају у складу са светлосним саобраћајним знаком и кад се значење тог знака разликује од значења осталих саобраћајних знакова или правила саобраћаја." Čl.135:"Уколико безбедност саобраћаја или саобраћајно – технички услови то захтевају учесницима у саобраћају одређени саобраћајни знакови, односно поруке могу бити пренети путем знакова који у целини или делимично могу да мењају садржај. На знаковима са изменљивим садржајем порука, односно саобраћајни знак могу бити стално активиране или се активирају према потреби и условима саобраћаја на путу". Važenje je određeno dopunskim znakom/tumačenjem. Saobraćajni znak važi do sledećeg saobraćajnog znaka koji reguliše isto značenje.

Van mreže bosnicdz

« Odgovor #3 poslato: 29. Nov, 2013. 19:59 »
 AU lebac ti razeni, kako JA polozi taj vozacki bez svrsene osmoljetke. Da sam znao da su ti propisi tako zaj....ni! Dok sam pokusavao da procitam predhodni post triput mi je pao sistem u glavudzi, izgore mi mozak ko licna!!! :'(

Na mreži alexandar

« Odgovor #4 poslato: 11. Maj, 2025. 08:53 »
Pozdrav..  Saobraćajni znak važi do sledećeg saobraćajnog znaka koji reguliše isto značenje... gde ste našli ovo tumačenje u zakonu.. hvala
  • Vozi: Superb

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #5 poslato: 11. Maj, 2025. 09:04 »
Ево линка па мало простудирај:

https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik-o-saobracajnoj-signalizaciji.html

Погледај и члан 32, али би најбоље било цео Правилник прочитати.  bravo2
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži hakkler

« Odgovor #6 poslato: 11. Maj, 2025. 14:14 »
Pozdrav..  Saobraćajni znak važi do sledećeg saobraćajnog znaka koji reguliše isto značenje... gde ste našli ovo tumačenje u zakonu.. hvala
Pozdrav i tebi koji dižeš temu staru 12. godina sa upitom članu kojeg nema više na forumu  :bravo:

Na mreži alexandar

« Odgovor #7 poslato: 11. Maj, 2025. 17:27 »
Pozdrav.. nov sam.. al mi je interesantna tema.. zbog oka sokolovog.. pa bih voleo malu pomoć.. oko mog problema.. hvala

Na mreži Karlheinz

« Odgovor #8 poslato: 11. Maj, 2025. 19:12 »
Koji je problem?
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI Elegance+ 2008

Na mreži alexandar

« Odgovor #9 poslato: juče u 16:20 »
Pozdrav..  treba mi u zakonu gde stoji... Saobraćajni znak važi do sledećeg saobraćajnog znaka koji reguliše isto značenje... gde ste našli ovo tumačenje u zakonu.. hvala

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #10 poslato: juče u 17:10 »
Да ли си проучио Правилник о саобраћајној сигнализацији и Закон о безбедности саобраћаја?

Прогуглај, можда има и ових специјализованих адвоката за саобраћајне прекршаје који бесплатно помажу или ће ти евентуално дати бесплатан савет и објашњење у вези твог проблема.

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #11 poslato: juče u 18:34 »
Ево шта каже ChatGPT:

"Важење саобраћајног знака зависи од врсте знака и конкретне ситуације у којој се налази. Ево основних правила:

1. Знаци забране (нпр. забрана претицaња, забрана заустављања)
Важе до првог раскршћа, осим ако није другачије назначено допунском таблом (нпр. „100 m“, „3 km“, или „важи до знака“).

Ако се понови исти знак након раскршћа, значи да забрана и даље важи.

2. Знаци обавезе (нпр. обавезан смер, обавезна стаза за бициклисте)
Важе све док се не укину другим знаком (нпр. знаком за крај обавезе).

3. Знаци опасности (нпр. клизав коловоз, деца на путу)
Упозоравају на опасност која следи у наредној деоници, обично у дужини до 150 m у насељу или до 250 m ван насеља, осим ако је другачије означено.

4. Знаци ограничења брзине
Важе до првог раскршћа или до знака за укидање ограничења, у зависности од контекста. Ако се ограничење наставља и после раскршћа, поставља се исти знак поново.

Одговор је заснован на саобраћајним прописима Републике Србије, конкретно:

📘 Правилник о саобраћајној сигнализацији на путевима
(„Службени гласник РС“, број 89/2015 и 24/2020)

У том правилнику је прецизно описано:
- где и како се постављају саобраћајни знаци,
- докле важи њихова примена (на пример: чланови који описују важење знакова забране до првог раскршћа),
- шта значе допунске табле и знаци за укидање претходних ограничења.

Такође се ослањам и на:

Закон о безбедности саобраћаја на путевима („Службени гласник РС“, број 41/2009, и други),

и практичне смернице из уџбеника и приручника који се користе у ауто-школама у Србији.

Ако имате конкретан знак или ситуацију на уму, слободно наведите, па ћу вам пружити прецизније информације у складу са наведеним прописима."

ДОВОЉНО?

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #12 poslato: juče u 18:43 »
Ово је одговор када се сузи само на регулативу Р. Србије:

"Према важећим прописима Републике Србије, трајање важења саобраћајних знакова регулисано је следећим актима:

📘 Правилник о саобраћајној сигнализацији на путевима

Овај правилник детаљно описује:

Постављање и значење саобраћајних знакова

Употребу допунских табли

Важење знакова у односу на раскрснице и друге знакове

На пример, знаци забране (попут „забрана претицaња“ или „забрана заустављања“) обично важе до првог наредног раскршћа, осим ако није другачије назначено допунском таблом или поновљеним знаком после раскршћа.

Извор: Правилник о саобраћајној сигнализацији на путевима

📘 Закон о безбедности саобраћаја на путевима
Овај закон поставља општа правила понашања учесника у саобраћају и обавезује их да се придржавају саобраћајне сигнализације.

На пример, члан 12. прописује да учесници у саобраћају морају поштовати постављене саобраћајне знакове и сигнализацију.

Извор: Закон о безбедности саобраћаја на путевима

Ако имате конкретан знак или ситуацију на уму, слободно наведите, па ћу вам пружити прецизније информације у складу са наведеним прописима."

Na mreži alexandar

« Odgovor #13 poslato: juče u 20:13 »
Hvala na preciznom odgovoru..opisaću konkretne situacoje..Beograd je zoniran..opšte poznazo.. znak je na početku ulice   .. na krsju ulice ima dva parking mesta koja nisu obeležena na trotoaru oboren ivičnjak.. moje pitanje je dokle važi taj znak. pošto ako nije dole obeleženo ne bitno je.. moje tumačenje.. a verujem da su mnogi imali muku sa oko sokolovom i njihovim tumačenjima.. Hvala unapred  prosto hoću da ih dobijem na Sudu a posle da ih tužim za svašta nešto.. Hvala unapred

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #14 poslato: juče u 20:42 »
Питање:
Ако су места за паркирање означена као зона, да ли је прекршај ако се паркира у наставку означених места а на места која нису означена као зона или паркинг, а нема других саобраћајних знакова који то регулишу?
----------------------------------------------------------------------------------------
"ChatGPT said:
Да, у већини случајева то јесте прекршај. Ево објашњења заснованог на позитивним прописима Републике Србије и одлуци Града Београда о јавним паркиралиштима:

✅ Зашто је то прекршај:
Члан 62. Закона о безбедности саобраћаја на путевима ("Сл. гласник РС", бр. 41/2009 ... 85/2022) прописује:

Возач не сме да паркира возило ван обележених паркинг места уколико је путна површина обележена као зона паркирања или уређено паркиралиште.

Одлука о јавним паркиралиштима у Београду (Службени лист града Београда):

У оквиру зона паркирања (црвена, жута, зелена и др.), паркирање је дозвољено само на јасно обележеним местима. Паркирање ван тих места, иако визуелно делује као наставак зоне, третира се као непрописно паркирање.

Недостатак знака ≠ дозвољено паркирање: Ако нема знака који изричито дозвољава паркирање на том месту, и место није обележено за ту намену, закон третира то као необележену површину и возач има обавезу да паркира само на за то предвиђеним местима.

🚫 Казне:
У случају паркирања ван обележених места у зони:

Саобраћајна полиција или Комунална милиција могу изрећи новчану казну (обично 5.000 до 25.000 динара),
Нисам правник, а ово ми изгледа као нека сива зона регулативе.
Ово је сад већ можда и комунално питање.
Наиме, по мени, ако знак означава зону, онда знак важи докле су исцртане ознаке за зону (беле испрекидане линије и оне линије у боји које означавају зону).
Ако та два места нису означена као паркинг места онда вероватно није предвиђено паркирање
Или покренути прекршајни поступак,

Могуће је и подизање возила од стране "паука".

📌 Укратко:
Чак и ако нема знака "забрањено заустављање и паркирање", паркирање ван обележених места у зони се третира као прекршај. Дозвољено је само на обележеним паркинг местима."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Постављено питање је на почетку поста. Ако сам добро разумео и ако је питање право, одговор изгледа није повољан.  :(