0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Mislim da se observer pravilno nadovezao na filozofiju klotare u ovoj temi. Tema u svom nazivu sadrži i sale protiv svih tako da je sve OK ako se ja pitam.Svemu je kriv downsizing i euro 6 direktiva. Taman smo imali stabilnu proizvodnju svega pouzdanog i po meri čoveka ali je moralo da se smanjuje radi manjeg zagađenja ono kao. Svi proizvođači to čine unazad 10 godina i to se jasno vidi ako poredimo prethodne i sledeće modele raznih proizvođača. Čak je i Logan ph2 niži i sa manjim staklima od ph1 mada i dalje dosta prostran. Toyota Corolla je bukvalno spljoštena itd.Downsizing se ne odnosi samo na auto industriju već na industriju u celosti gde god je moguće. Pojavili su se recimo usisivači sa nekom kao hi spin tehnologijom pa se snaga iskazuje kao ekvivalent a ne kao realna snaga. U praksi to mu dođe 1/5 realne snage. Pa kada primate mail i kada kažu da ne štampate da uštedite papir jer se isti pravi od drveta i slično nešto. Vetrenjače koje prave struju koštaju više nego što naprave struje .. pa hibridi koji nemaju veze sa vezom. Da bi manje zagađivao vukijaš bateriju i opterećuješ motor pa opet više trošiš i zagađuješ. Vrtimo se u krug. Stare klotare nisu više moguće jer je obavezna bezbednosna oprema i to je OK. Ulazi u novi pojam klotare. Nekada su proizvođači vozila morali da povećavaju staklene površine zbog preglednosti i bezbednosti a sada moraju da ih smanjuju ... a kao imaš senzore i kamere .... ako platiš. Dakle, kupci su generalno oštećeni a misle da nisu. To je poenta.
Meni ova tema itekako ima smisla, kao i obično, uvek sam u manjini Elem, Škoda kada se pridružila VW familiji bila je nešto što je Dačija i danas Renou (mada pažnja: ima nagoveštaja da će i to biti sjebano sa sledećom generacijom Dačije). Ono što je i VW nekada bio (pa se pokušajima da se uđe u premijum izgubila osnovna ideja) - narodni i zašto da ne - klot auto.E sad, jebeni konzumerizam, razmaženost kupaca i večita kapitalistička pohlepa za lovom dovela je do ovoga što imamo danas.Zašto danas više ne mogu da kupim golog Golfa, bez klime, sa ručnim podizačima stakala, bez gomile stvari koje mu nepotrebno dižu cenu i na silu ga guraju u višu klasu?Zašto više nemam mogućnost da dobijem pouzdano i klot, jeftino a dugotrajno?Isto tako je i sa Škodom.Da je Škoda ostala pri izvornoj filozofiji (od pre 20-25 godina) danas bi imali pristupačne (možda klot ali hu givs a fak) Fabije sa cenom od 8000-9000 eur, a Oktavija bi bila 12-13.000 eur max.A ko želi skupo i opremljeno - eno mu ga Audi...Ali ne...