Autor Tema: Temperatura motora Skoda SuperB  (Pročitano 7282 puta)

0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže AcoSk

Odg: Temperatura motora Skoda SuperB
« Odgovor #30 poslato: 18. Nov, 2024. 20:35 »
To svakako nije normalno. Mora postići radnu temperaturu, kako god vozio auto.
Obično crkne termostat iznad menjaca, onaj sto se nalazi na crevu.
U poslednje vreme se sve vise desava da su novi delovi losi, pa tako i da nov termostat ne radi kako treba.

Na mreži wkobre

« Odgovor #31 poslato: 19. Nov, 2024. 09:21 »
Kolega koji vozi Superb mk2 je upravo rešio problem kao što je @AcoSk rekao.
Meni je isto jako sporo podizao temperaturu, ali mi je rešeno sa update-om ECU motora i DSG-a (fabrički, ne aftermarket).
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Na mreži atomislav

« Odgovor #32 poslato: 19. Nov, 2024. 16:53 »
Ja sam zamenio oba termostata, slaba vajda!

Na mreži wkobre

« Odgovor #33 poslato: 21. Nov, 2024. 09:12 »
Nakon update-a mi se generalno promenilo ponašanje auta (ne očekujte čuda ukoliko to odradi neko (za više konja moraju stikeri  =)) )), a posebno sam sad počeo da primećujem kako je zahladnelo. Recimo da deluje nešto između sport moda i DPF regena (RPM). Probaj jednu vožnju u sportu (ista ruta i bez divljanja), pa vidi hoće li tako dostići temperaturu.

Na mreži atomislav

« Odgovor #34 poslato: 22. Nov, 2024. 06:23 »
Sinoc sam isao put Nis - Pk. Zapazanje je sledece: dok ne digne temp da kazaljka stoji bas na 90, na nizbrdicama lagano spusta temp. Kad kazaljka udari u 90, onda zakuca i tako stoji. Mislim da je mali termostat falican... Nisam pametan.

Na mreži maradona

« Odgovor #35 poslato: 22. Nov, 2024. 10:47 »
Meni juče za 9km vožnje do auto-puta podigao na 10-20 stepeni temperaturu i kako sam dao gas na 150kmh brzo je došlo do 90 stepeni i tako ostalo ceo put.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

Na mreži observer

« Odgovor #36 poslato: 22. Nov, 2024. 11:00 »
Ne znam da li i koliko se grejete u ove hladne dane i koliko ovo što pišete ima veze sa grejanjem kabine ali ja sačekam da se prvo ulje zagreje na bar 60 stepeni pa tek onda uključujem grejanje. Ako odmah krenem sa uključenim grejanjem, treba mu nekad i dvostruko više vremena da se zagreje (što bi za moje vožnje od po 15-20 minuta po magistrali značilo da bih stalno vozio pothlađen auto, što izbegavam).

Ako vam je klimatizacija uključena na "auto" proverite šta da li se isto dešava i kada isključujete grejanje.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži maradona

« Odgovor #37 poslato: 22. Nov, 2024. 11:33 »
Moguće da je i zbog grejanja, nisam o tome razmišljao. Kako upalim auto, tako odvrnem na 28C i brzinu ventilatora na max skoro. Probaću sledeći put tako kao što ti radiš.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

Van mreže Ljuba

« Odgovor #38 poslato: 23. Nov, 2024. 10:12 »
Meni juče za 9km vožnje do auto-puta podigao na 10-20 stepeni temperaturu i kako sam dao gas na 150kmh brzo je došlo do 90 stepeni i tako ostalo ceo put.
Pravis zlocin na tom motoru. Gasiraj ga tek kad temp ulja dođe na radni nivo. Motori su nam razlika nebo i zemlja ali kad podvuces crtu i dalje su to sus motori tj. rade na istim principoma (suck, squeeze, bang and blow  :)) ). U skladu s tim ostavicu moju opservaciju temperature ulja i antifriza npr. na analognom satu mi stoji da je motor dostigao temp 90 a obd kaze da je negde na 70-80, tek posle jos nekog km obd merenja sustignu cajger. Temperatura ulja dobrano kasni za antifrizom pa tako kad antifriz dohvati realnih 90 ulje je tek na nepunih 60. Kroz praksu i nekoliko merenja dosao sam do zakljucka da motoru u mom autu treba 5-10 km (zavisno od spoljne temp) umerene voznje da zagreje sve tecnosti na zeljeni nivo.
I da, jedan sam od onih "ludaka" sto ne pali grejanje kabine dok ne vidim iglicu temp motora na 90. Kupio sam grejanu navlaku za sediste koja fantasticno radi posao u tih par km dok se motor ne zagreje. Nemam problem sa mrazom jer je auto garaziran, a za poslepodnevne povratke imam nameru isprobati mini kalorifer, na upaljac, za potrebe odmrzavanja soferke.
Sve u svemu, sve sto sam napisao su staroslavni zaključci vozaca i majstora kako se ponasati posle prvog starta hladnog motora. Da li su ispravni - nemam definitivne, opipljive dokaze.
  • Vozi: Fabia 2

Na mreži wkobre

« Odgovor #39 poslato: 23. Nov, 2024. 12:18 »
Lepo si sve rekao  bravo2
Takođe ne diram grejanje dok ne postigne radnu temperaturu (do tada klima).

Van mreže Ljuba

« Odgovor #40 poslato: 23. Nov, 2024. 13:08 »
@wkobre Nisam te bas dobro shvatio. Kako se grejes klimom? Koliko znam grejanje kabine zavisi iskljucivo od temperature rashladne tecnosti, njene cirkulacije kroz kabinski hladnjak/radijator, sem u slucaju dodatih grejaca popularno nazvanih webasto koji opet pa greju rashladnu tecnost u sistemu.
Ili sam nesto propustio pa se sad ugrađuju klime sa opcijom grejanja 🤔
  • Vozi: Fabia 2

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #41 poslato: 23. Nov, 2024. 13:45 »
Нека се јави неко ко сигурно зна, ако имамо таквог на форуму, али мислим да аутоматске климе-климатроници или како се већ зову, имају и неке додатне грејаче, да ли некакве керамичке или како год, мислим да се зову Auxilary Heater, који одраде то брзо грејање док се течност за хлађење не загреје, па проради класично грејање.
На Ф4 имам мануелну климу, а на Мериви климатроник, и јутрос смо укључили то брзо грејање, односно што ја зовем "раздувавање", да бисмо одледили стакла, и мотор на леру а за једно 1-2 минута почиње дување топлог ваздуха, што значи да мора да има неки додатни грејач јер за толико времена се другачије не може загрејати.

Ако грешим мало или потпуно, нека нас просветли неко ко сигурно зна.  :)
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži wkobre

« Odgovor #42 poslato: 23. Nov, 2024. 14:14 »
E sad ste me zbunili vas dvojica  =))
Ovako kako je @Ljuba opisao je to da kažem standardno grejanje koje vuče toplotu sa motora takoreći. Ono što sam zaboravio da posedujem od dodatne opreme je upravo to što je @zzeelljjkkoo rekao - auxiliary heater. Koliko ja znam on mu dođe kao neka mini grejalica koja hladan vazduh sa standardne ventilacije u kratkom roku krene da greje. Klima mi je na svakom autu do sad maltene instant grejala... kompresor vezan na alternator...digne obrtaje i radi...ne znam da opišem princip rada, ali mislim da je nezavisan od rashladne tečnosti itd?! E sad.... šta je webasto... pojma nemam  =))
Da li ovo što sam napisao ima veze s mozgom, neka neko kaže  :B=)

Edit: da pojačam konfuziju, možda ima veze to što mi je svaki auto pre bio benzinac?  wac1

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #43 poslato: 23. Nov, 2024. 14:26 »
Мислим да је тај Auxilary Heater саставни део сваког Климатроника, односно аутоматске климе, тј. не би ферцерало без њега када на -2 напољу на клими ставиш +28, рецимо.  bravo2
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži wkobre

« Odgovor #44 poslato: 23. Nov, 2024. 14:31 »
Evo dobio sam brzi feedback od drugara. Kaže klima ne može da greje, već na dizelu ima taj dodatni grejač koji pomogne, a ranije sam imao tu iluziju da krene maltene odmah jer benzincima ne treba dugo da se zagreju  :)

Izvinjavam se na lupetanju u postu iznad  :))