Možda se je ne razumijem dobro u ovaj sex ali na predhodnoj Škodi (Oktavia A5FL_'09) sam imao opciju pomoć pri kretanju u brdu, i radilo je na principu kada je auto u 1. stepenu prenosa okrenut uzbrdo sva četiri točka "drže" dok se ne poćne kretati tj. kada auto "osjeti" da je sila kretanja dovoljno velika da pokrene auto naprijed ili 3-4 sekunde kada se pusti papućica kočinice. Isto se dežava kada je auto okrenuto nizbrdo i želi se krenuti "rikvercom" nazad, uz brdo, i mislim da ovo radi preko nekog žiroskopa jer u drugim situacijama nije dolazilo do aktiviranja ove opcije.
Međutim sada na Superb-u imam Hill Hold Control koji se aktivira na sva četri točka uvjek ćim se papućica kočinice malo jaće pritisne i u zavisnosti od nagiba terena prilagođava silu "kočenja", tj. jače ili slabije pritisne papučicu kočinice (ručna kočinica se ne aktivira) i drži neograničeno sve dok se vozilom ne pokuša krenuti. Tako da ja mislim da ove dvije opcije nisu iste i ako imaju dosta zajedničkog (na Oktaviji se ova opcija nije mogla ručno ugasiti dok na Superb-u ima taster za gašenje) i iskreno HHC me malo nervira jer sam primjetio da ima zadršku od par desetinki te sam se jedva privikao na ovu opciju i ako mi se još uvjek dešava da mi se auto ugasi prilikom kretanja laganijim gasom

Ja stvarno ne znam kako ovo sve u naravi radi ili što bi Česi rekli funguje, ali meni ovo kod kolege @zorans lići da je neki senzor prolupo, možda i sam senzor ABS-a zeza ako ide sve preko njega.