Dobar dan forumasi, pozdravljam, vidim da je poslednji post na ovoj temi postavljen prije 3 godine, tako da ne zamjerite sto cu i ja nesto postaviti, pitati i nadam se, dobiti korisne i konkretne odgovore po navedenom pitanju.
Odnedavno sam postao vlasnik Skode Karoq 1.6 tdi, dsg, 2020.godiste, tako da ranije nisam ni mogao postavljati postove ove sadrzine obzirom da nisam bio vlasnik Skode.
Naime, interesuje me da li imam modove voznje na Karoqu obzirom da nemam posebnu tipku "Mode" kraj mjenjaca, a imam u meniju opciju "Program za voznju" ?
Jasno mi je da ima ili ce biti argumenata i za opciju (da) i (ne), ali se nekako nadam (ili tjesim) da imam navedene modove

, ali istovremeno nista ne tvrdim u tom smislu, da ne bude zabune.
Razlozi koji me opredjeljuju da mislim da imam navedne modove voznje su:
1) Osjetna je razlika u odzivu gasa, zvuku, ubrzanju i ponasanju vozila u Sport modu i npr. Eco, i to bez ikakve dileme, bas upadljiva razlika; npr. u Eco modu je vozilo bas nekako usporeno, "mlohavo", umrtvljeno, dok u Comfort ili pak Sport modu, je sve to razlicito i suprotno od toga;
2) Cijenim i dozivljavam da je poznato da odredjene vrste vozila imaju modove voznje u meniju, odabirom odredjene opcije, a ne iskljucivo postojanjem tacno odredjene tipke za to kraj mjenjaca;
3) U meniju, u dijelu "Podesavanje asistencije za vozaca", je jasno naznaceno "Program za voznju" (Eco, Norma, Comfort i Sport), sto nesumnjivo aludira na zakljucak da su to modovi voznje.
S druge strane, razlozi koji ce eventualno neke druge opredijeliti na pomisao da ne posjedujem modove voznje su sledeci:
1) Nema namjenske tipke kraj mjenjaca sa nazivom "Mode", koja se iskljucivo odnosi na modove voznje, te nepriznavanje postojanja modova voznje kroz meni vec iskljucivo preko tipke;
2) To sto je u meniju navedena opcija smjestena u sledecem: Podešavanje asistencije vozaca, pa podnaslov "ACC (automatska regulacija razmaka), pa onda ispod toga "Program za voznju", pa "Poslednji izabrani razmak", pa "Razmak", zatim "Front Asist", "Lane Asist" i dr., odakle se izvodi zakljucak da je sve prethodno nabrojano (ukljucujuci Programe - modove voznje), sadržinski obuhvaceno pod "ACC" kao podnaslov menija "Podesavanje asistencije za vozaca", te da iz tog razloga iskljucivo sluzi ACC - u, te se ne odnosi na "izvorne" modove voznje. O tome je i ranije bilo rijeci na ovoj temi, te je bilo iskljucivih pobornika te teorije, ali ono sto se meni ne "uklapa" u to jeste cinjenica da se vozilo apsolutno drugacije ponasa u npr. Sport i Eco modu (a i Comfort/Eco), i to je nesto sto se ne moze cinjenicno demantovati ili osporitit. A cijenim da takva razlika (zvuk, ubrzanje i uopsteno ponasanje vozila) ne bi uopste bila tolika primjetna u samoj voznji, posmatrano do trenutka rizicnog i sigurnosno ugrozenog priblizavanja drugom vozilu ispred sebe (dakle npr.na otvorenoj voznji gdje smo sami na putu u datom trenutku), da zaista "izvorni" ili "stvarni" programi - modovi voznje ne postoje i da oni iskljucivo sluze za potrebe ACC-a.
Nadam se da ce biti iznijetih misljenja kojim cete mi mnogo pomoci prilikom razrjesavanje navedene dileme i utvrdjivanja da li u svom vozilu posjedujem programe - modove voznje ili ne.