Autor Tema: Rezanje pneumatika, povecanje sare?  (Pročitano 7636 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže BadjaZapočeo temu

Rezanje pneumatika, povecanje sare?
« poslato: 10. Dec, 2013. 16:30 »
Neznam dali se to uopste tako zove. Ali cuo sam da moze guma da se ureze za par milimetara da bi se povecale sare. Interesuje me dali je neko imao iskustva s tim dali je to bezbedno iole ili ne?

Van mreže dulefontana

Odg: Rezanje pneumatika, povecanje sare?
« Odgovor #1 poslato: 10. Dec, 2013. 17:16 »
To se radi na gumama koje su namenski pravljene za to, za auto gumu bih ti reko batali tu pricu

Van mreže t.salai

« Odgovor #2 poslato: 10. Dec, 2013. 19:05 »
Ja sam to cuo samo za gume radnih masina, za auto gume nisam nikad. A i ne bi ti savjetovao osobno.
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

Na mreži hakkler

« Odgovor #3 poslato: 10. Dec, 2013. 20:43 »
protektirane gume..alo?
pa ne vozite kamajone :))

sent from my GT-D  

Van mreže djordje cacak

« Odgovor #4 poslato: 10. Dec, 2013. 21:34 »
Ma to je cista glupost kao i protektirane gume.Oni joj urade gaz ali sa strane se neradi nista.Kao sto neko pomenu to se radi samo na viljuskarima,kamionskim prikolicama...,ali za auto to nemoj pomisljati.
  • Vozi: Fabia 1.4 MPI 8v 200 god

Van mreže vlada320

« Odgovor #5 poslato: 10. Dec, 2013. 22:58 »
90-ih godina je to bila glavna fora prevarantima sa Bubanj potoka i drugih buvljaka: uzmu stare gume, urezu im saru i prodaju naivnima kao skoro nove i malo vozene. S obzirom da je kriza, ne bi me zacudilo da je ovo neko ponovo poceo da radi. Tako da ako je neko prinudjen da kupuje polovne gume - neka dobro otvori oci, a ako neko svesno zeli da nareze svoje gume - kocka se zivotima sebe i drugih!
Kupovina protektiranih guma je cisto bacanje para. Cak i na kamionima i autobusima su nuzno zlo i NE SMEJU se montirati na tockove prednje osovine, vec samo pozadi. Po gradu jos i izdrzavaju, ali pri vecim brzinama moze doci do odlepljivanja, pucanja i otpadanja protektora, verovatno ste vidjali delove teretnih guma po putevima - to su protektirani slojevi. A i ne verujem da protektirana guma moze biti idealno okrugla i izbalansirana.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže dulefontana

« Odgovor #6 poslato: 10. Dec, 2013. 23:23 »
Imam sajt na poslu upisan, tip radi protektirane gume za sve, cak ima i sare poznatih brendova. Meni omiljena Dunlop SP Sport :D

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #7 poslato: 11. Dec, 2013. 06:17 »
protektirane gume...
na putnickim vozilima ... nikada i niposto...
doduse, na vozilima koja su dolazila i prolazila pored mene, par puta sam video neke gume koje su protektirane negde van Srbije.
e ove gume valjaju jedino kad imate odlicne gume na kolima, a zivite negde preko 2000, nadmorske visine i imate 100dana godisnje sa snegom preko pola metra na putevima i onda na ove gume namontirate lance i to je to ...
u takvim slucajevima sam video takve gume... u svim ostalim ... kako sto rekoh NIKAD I NIPOSTO se ne igrati glavom
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #8 poslato: 11. Dec, 2013. 07:59 »
Ljudi,u Rumi imate FABRIKU PROTEKTIRANIH GUMA! C:-)
Kolega je prošle godine uzeo za svog Mondea sve 4 zimske,pun je reči hvale.Cena i nije nešto drastično niža u odnosu na nove gume,ali ja ih ne bih stavljao pa makar bile i 5 evra po komadu.16" su bile oko 5000 RSD.Samo se setim gazećih slojeva kamionskih protektiranih guma po putevima Grocke,Smedereva...Hvala,ali ne hvala.

Van mreže dulefontana

« Odgovor #9 poslato: 11. Dec, 2013. 11:02 »
Do sada nisam imao iskustva sa protektiranim gumama, cisto da neko ne shvati da govorim da ih treba stavljati, ali kao sto sam obecao evo slika sa tog sajta. Link necu stavljati, ali ako nekome zatreba neka se javi na PP i poslacu mu.
Prva je u dimenziji 215/55/16, a druga u 205/55/16

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #10 poslato: 11. Dec, 2013. 12:54 »
,u Rumi imate FABRIKU PROTEKTIRANIH GUMA
Kod njih je drugar uzeo par prošle godine i stavio na stariju Alfu 3.0 sa oko 200ks. Iskidao ih je i jedna se totalno raspala ili šta već, uglavnom rekao je  - ne više.
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže Neba

« Odgovor #11 poslato: 11. Dec, 2013. 13:33 »
Alfu 3.0 sa oko 200ks

Jeste off ali ja ne razumem da neko ko ima novca da vozi Alfu 3.0 (registracija + gorivo da se utoli zedj tih 3l) uzima protektirane gume... To ko da na Ferrariju ugradis plin...

Elem
http://www.youtube.com/watch?v=ERDIsONgSCQ
Ovaj proces mi deluje donekle i prihvatljiv. Ali ima procesa protektiranja koji su daleko losijeg kvaliteta i vrsi se "nalepljivanje" gazeceg sloja.

Zakljucak, pneumatik se kupuje jednom u ~40 hiljada kilometara, kad se podeli cena (ili razlika cene nova - protektirana) sa zivotnim vekom dobije se stvarno mala cifra.  Ipak se ne kupuju gume svake godine. A sigurnost je zasebna prica.

Edit:

Evo kako to mali zuti rade, posebno deo sa selotejpom...
http://www.youtube.com/watch?v=XQ6HFNLec44
« Poslednja izmena: 11. Dec, 2013. 13:40 Neba »
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #12 poslato: 11. Dec, 2013. 13:49 »
ja ne razumem da neko ko ima novca da vozi Alfu 3.0 (registracija + gorivo da se utoli zedj tih 3l)
Vozi je na plin, a inače ta Alfa stara je oko 20 god i platio ju je nešto malo više nego što koštaju 4 nove gume u dimenziju za nju...
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #13 poslato: 11. Dec, 2013. 13:50 »
bilo to off ili ne... ali mi smo definitivno veoma interesantno trziste za sve vidove provera ustede ili cega vec...
ni ja ne mogu da verujem, da postoje oni koji bi za vrednost manju od vrednosti samo jednog fara na prednjoj strai vozila rizikovali sa gumama...
jer samo jedno proklizavanje kad ne treba pravi stetu koja svakako nadmasuje vrednsot seta ili kompleta najskupljih zimskih guma...
ponavljam , ove gume  nastale procesima protektiranja su idealne za krajeve gde se vozi pod lancima 3 meseca u toku zime... a da ne govorim o tome da ovakkvi uslovi i ovekve gume ubijaju trapove... i okreni obrni...ko ne plati na mostu plati na cupriji ... mozda i vise ...
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže dulefontana

« Odgovor #14 poslato: 11. Dec, 2013. 14:44 »
Komsija je stavio protektirane, i gledao sam ih, nije uradjen samo gazni deo nego sve do prstena koji naleze na felnu. Na oko nema sanse da se vidi da je protektirana. Ide zima pa cemo da vidimo kako ce se pokazati i kako ce se trositi.